Jump to content

Dodatkowe światło STOP shad - nie działa. Pomocy.


JAREK-XJR
 Share

Recommended Posts

Kupiłem dodatkowe światło STOP shad'a i niestety mam poważną zagwostkę.

Umówiłem się wprawdzie wstępnie z kimś po weekendzie ale może wcześniej ktoś podpowie bo może sam rozwiązał taki problem.

Otóż problem polega na tym, że gdy wepnę dodatkowe światło w kostkę od tylnej lampy i z tylnej lampy wyjmę żarówki, to światło dodatkowe się zapala. Natomiast jak tylko włożę żarówki do tylnej lampy to dodatkowe światło STOP już się nie zapala.

Pomierzyłem prądy i wyszło:

- na akumulatorze 13V
- po włączeniu świateł 12,6V
- po wciśnięciu hamulca 12V
- na przewodzie lampy led i tak samo na kostce, po wyjęciu żarówek i wciśnięciu hamulca 12V
- jw ale po włożeniu jednej żarówki 10V
- po włożeniu drugiej żarówki 8,8V

Wychodzi na to, że żarówki "zjadają" dużą część prądu i led nie ma siły się zapalić. Koledze, w kufrze givi wystarczy 8,7V na to żeby dodatkowy stop w tym kufrze się zapalił, a u mnie nie chce.

Link to comment
Share on other sites

A mierzyłeś napięcie pomiędzy plusem Led a minusem akumulatora (z żarówkami)? Możesz spróbować podłączyć minus Led bezpośrednio do akumulatora a plus do kostki świateł stopu i zobaczyć czy to pomoże.

Wysłane z mojego HUAWEI MLA-L11 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

10,4V jest nieco lepiej ale nadal led nie swieci tak jak powinien.

Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

A sprawdzałeś to wszystko Przy włączonym silniku? Może masz niesprawny akumulator, stąd takie spadki napięcia. Jeśli bedzie cały czas to samo to sprawdź opór między plusem na kostce a plusem akumulatora (przy naciskiem hamulcu). I to samo na minusach. Może wyłącznik nie styka dobrze, bo zauważ że jak podłączyłes minus na krótko to napięcie wzrosło.

Wysłane z mojego HUAWEI MLA-L11 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Jutro pomierze na wlaczonym silniku.
Akumulator nowka sztuka.

Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Posprawdzaj te opory na przewodach. Jeśli akumulator jest ok to możliwe że "oporna" instalacja "zjada prąd". Można jeszcze przetestować światła stopu z nożnego hamulca. Oczywiście przy założeniu że same ledy są w porządku.

Wysłane z mojego HUAWEI MLA-L11 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Może zamiast szukać problemu w motocyklu, trzeba sprawdzić ledy.
Przede wszystkim sprawdzić w instrukcji/katalogu/internecie ile faktycznie Voltów i ile Amperów te ledy potrzebują. No może być tak że niestety kupiłeś zbyt wymagające światła (bo mogą wymagać zbyt idealnych warunków jak na rzeczywistość)

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

W tym rzecz, ze Shad nie podaje tych danych - to od nich ta lampa STOP ledowa.

Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

W sumie wypadało by podłączyć te ledy do jakiegoś zasilacza i sprawdzić jakie jest minimalne napięcie przy którym świecą. Jeśli nie uda Ci się poprawić napięcia w motocyklu to zostaje jeszcze zasilenie ledow zasilaczem typu step-up, który z tych 8V zrobi 12V.

Trudno się diagnozuje przez internet, ale robim co możem ;)

Wysłane z mojego HUAWEI MLA-L11 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Ewentualnie przy braku zasilacza, podpiąć światła "na krótko" pod akumulator i zobaczyć czy w ogóle będzie działać.

Jeżeli zadziała to tak jak mówi rafalek wpiąć w układ step-up (za światłami fabrycznymi, przed ledami)

 

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Albo zapiąć zasilanie bezposrednio z aku przez przekaźnik sterowany plusem z oryginalnej lampy - tez powinno zadzialac.

Ale cos mi sie wydaje, że po odpaleniu motka powinno zaczac dzialac jak trzeba..., podłącz i sprawdź.

Edited by KLOSZ (see edit history)
Link to comment
Share on other sites

Przede wszystkim bardzo dziekuje za Wasza chec pomocy.

Przy wlaczonym silniku tez nie swieci dobrze bo sprawdzalem, tylko pradow nie pomierzylem. Jak przestanie lac to pomierze. Sprawdze tez tego leda w aucie ale nie wiem czy go w efekcie nie sprobuje zareklamowac.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Pomierzylem z wlaczonym silnikiem.

Na baterii 12,8V

Na kostce bez wlaczonych zarowek 12,8V

Po podlaczeniu zarowek lampy tylnej 10,4V

 

Oporow nie pomierzylem bo zaczelo lac.

Link to comment
Share on other sites

Rafalek_s@ ta opornosc to chyba musze pomierzyc na odlaczonym akumulatorze? Patrzylem w internetach i tak tam mowili, ze rezystancje mierzy sie bez zrodla zasilania.

Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Wystarczy jak zmierzysz napięcie między minusowa klema i minusem przy żarówce, oraz plusowa i plusem przy żarówce przy włączonym stopie. Od razu się dowiesz ile V tracisz na instalacji.

Link to comment
Share on other sites

Jak dobrze zmierzylem, to na masie ubywa 1,3 ohma, na pradowym ani drgnie miernik.

Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

1,3 Volta chyba... jesli ubywa. Co mierzyles. Oporność, czy spadek napięcia (miernik ustawiony na V=)?

 

Tak czy siak, posprawdzaj połączenia masy. 

 

Edited by KLOSZ (see edit history)
Link to comment
Share on other sites

Opornosc mierzylem jak radzil Rafalek_s.

Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

KLOSZa pomysł na zmierzenie różnicy napięcia jest lepszy :)

Niemniej, taki opór jest jak dla mnie zbyt duży. Może to znaczyć, że nie ma dobrej masy na tej kostce. Zobacz skąd idzie przewód masowy - może być gdzieś przykręcony do ramy. Możesz tam przeczyścić. Sprawdź potem spadki napięcia (nie opory, jak wcześniej sugerowałem) metodą KLOSZa.

4 godziny temu, JAREK-XJR napisał:

Jak dobrze zmierzylem, to na masie ubywa 1,3 ohma, na pradowym ani drgnie miernik.

A wcisnąłeś hamulec? "Nie drgnie" to znaczy pokazuje "nieskończoność" (tak jak przy otwartym obwodzie)?

Link to comment
Share on other sites

Mozna zmierzyc napiecie na jednym przewodzie?
Miernik ustawilem na ohmy (symbol omegi) i na masie pokazalo 1,3 ohma, na pradowym nie pokazala sie zadna cyfra, po wcisnieciu hamulca tez nie. Dodam, ze mierzylem opornosc na odlaczonym akumulatorze, tak jak ponoc nalezy mierzyc rezystancje.

Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

V1 i V2 to są napięcia tracone na opornosci instalacji. Widealnej sytuacji powinny byc 0V. Mierz przy świecących żarówkach, czyli po wciśnięciu hamulca. KLOSZ, zgadza się?IMG_20180713_212620.jpeg

Wysłane z mojego HUAWEI MLA-L11 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Ok. Jutro pomierze.
Podziwiam Wasze zaangazowanie i padam do stop.

Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Rafał, co ma sie nie zgadzać? ;) Normalny pomiar napięcia na przewodzie, czyli faktycznie, spadku napięcia na nim pod obciążeniem żarówkami stopu. Piknie żeś to namalował :)

Jarek, posprawdzaj te masy, albo testowo podlacz sobie dodatkowy przewod pomiedzy kleme minusową i minus (masę) przy żarówkach stopu i wtedy sprawdź czy LEDy ruszą. Jak nie, to można dla świętego spokoju sprawdzić je na zasilaczu laboratoryjnym, w jakim zakresie napięć pracują i ew. reklamować.

Edited by KLOSZ (see edit history)
Link to comment
Share on other sites

Skoro to led może istotna jest biegunowość

Link to comment
Share on other sites

Z pewnością tak, ale zakładam, że o tym Jarkowi nie trzeba pisać... ;)

Edited by KLOSZ (see edit history)
Link to comment
Share on other sites

Chciaż czasami najprostsze rozwiązanie jest skuteczne, bo wystarczy coś przeoczyć :D

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
  • Create New...