fuksik96 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Ja tankuję na Orlenie. Polecam stację w Pabianicach przy ul. Rzgowskiej (DK nr 71). Stacja była przebudowana w tym roku, także paliwko na pewno dobrej jakości (osobiście się jeszcze nie naciąłem). 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rytel Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Ja raczej nad Orlen staram sie wybierać stacje Bliska, które są nieco tańsze niż oryginalny Orlen. Jeden właściciel to chyba jedno paliwo. Czy się mylę? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresh Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Witam wszystkich serdecznie. Widze że temat dosyć dawno nie był poruszany, wiec postanowiłem go troche odświeżyć. Powodem tego jest fakt, iż w tym sezenie już kilka razy odwiedzałem stacje benzynowe i spotkała mnie niemiła niespodzianka. Zawsze tankuje na stacji shell gojawiczyńskiej/dąbrowskiego jednak ostatnio coś mnie podkusiło(może cena) i zatankowałem na carrefour przy przybyszewskiego. Nie zróbcie tego co ja! Odradzam tą stacje. Moto nie chce jechac! Może troche przesadziłem z tym że nie chce jechać ale spadek mocy jest tak duży że mnie to aż denerwuje. Czuje naprawde dużą różnice. Oczywiście na shell leje zwykłą 95 nie jakieś vpower czy cos w tym stylu. Ciekawi mnie gdzie Wy tankujecie i czy mieliście podobną sytuacje. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemmo Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Ja raczej nad Orlen staram sie wybierać stacje Bliska, które są nieco tańsze niż oryginalny Orlen. Jeden właściciel to chyba jedno paliwo. Czy się mylę? Do wszystkich stacji w Polsce paliwo tak naprawdę pochodzi z jednego źródła, tylko wyjątkowe odmiany - jak np. zimowy Statoil - płynie do nas zza granicy Oczywiście różnice pewne są, bo dodatki itp., ale dużej różnicy to nie robi Ogromną za to różnicę robi chrzczenie paliwa, a to już chleb powszedni. Polecam poczytać raporty NIK. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresh Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Chrzczenie swoja droga ale rafinerii w Polsce jest chyba z 6 a watpie zeby wszystkie ciagnely paliwo z jednego zrodla. A roznice odczulem naprawde spora. A moze te dodatki robia taka roznice? Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Fresh (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszczomb Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Też mam złe doświadczenia z 'marketowymi' stacjami (wszystkimi) - moto chodziło odczuwalnie gorzej na ich paliwie. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piuriel Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 ja mam od lat upatrzony Orlen pod M1. Jakiś czas temu wymieniali zbiorniki pod ziemią więc widać, że nie oszczędzają no i nigdy (odpukać) nie miałem problemów po tankowaniu tam. 0 Cytuj ...You can be better than that.. ╭∩╮〔︶︵︶〕╭∩╮ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja tankuje najczęściej na Lotosie na Przybyszewskiego, bo mam blisko i zwykle po drodze, plus są np wieszaki na kask w łazience oraz zacząłem zbierać punkty co trochę mnie trzyma przy tej stacji . W trasie jak brakuje paliwa by wrócić, to leje na dowolnej, byle tylko sieciówka, a nie jakieś małe stacje no-namy. Z autem w dieslu tak samo, zwykle na tym samym Lotosie, innych stacji praktycznie nie odwiedzam, bo bak duży, a spalanie dość małe Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez floyd (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raq Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 A ja od lat carefour na Rzgowskiej czy to diesel czy to benzin i nigdy problemu, i to latem i zimą. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresh Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Diesla tankuje zawsze na carrefour na przybyszewskiego i nigdy problemu nie bylo. Benzyne do moto na shell gojawiczynskiej dabrowskiego ale ostatnio zatankowalem benzyne na tym carrefour i zle to wspominam. Dziekuje wszystkim za pomoc i sugestie. LWG!!! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boodgee Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Auto Statoil na Wyszyńskiego lub Lotos w Sieradzu; moto Lotos na końcu Retkinii lub Lotos w Sieradzu 0 Cytuj "Try not to become a man of success but rather to become a man of value."-- Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archi Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Najczęściej 123 na Aleksandrowskiej, czasami na lotosie za Brzezinami, Orlen na Szczecińskiej po remoncie był tańszy teraz tankuje u nich ... powietrze. Ròżnicy między nimi w jakości nie ma. Różnice w cenie dzisiejszej diesla w tej samej kolejności to 4,87; 4,87 (po rabatach); na dzisieszej trasie 4,99-5,15 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A04 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Ja zalewam aż mi miło 98' na Tesco na moim ukochanym Widzewie . Nie dość ze paliwko cacy to cena naprawdę widocznie odczuwalna. Osobiście polecam 0 Cytuj Masz jakąś sprawę to napisz. Chcesz hejtować? To się bujaj.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eramus Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Bliska Łagiewnicka/Kowalska 0 Cytuj " Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marttino Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 orlen rokiciny polecam jak lecicie nad zalew czyste paliwo 2-3 lata temu byly wymieniane zbiorniki orlen pioy.tryb ul.lodzka odradzam, jak wczesniej koledzy pisali odradzam andrespol 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarvas Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Ja tankuję na Orlenie (najczęściej ten przy rondzie Sybiraków bo mam najbliżej) i ogólnie staram się trzymać tej marki ze względu na punkty - raz na ruski rok wpadnie jakaś czołówka albo inszy gadżet Natomiast co do stacji tescowych to jak pracowałem na pasażu w Tesco na Widzewskiej to tam zbiorniki były uzupełniane z cystern BP, także myślę że można w miarę spokojnie zakładać że w Tesco to samo co na BP (w końcu obie firmy brytyjskie). Aczkolwiek głowy nie daję bo mogły się różne rzeczy podziać odkąd rezydowałem w tamtej okolicy dłużej. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelina Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Ja tankuję zawsze na BP lub Shell i nie narzekam na jakość paliwa. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Konrad Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Z przyzwyczajenia Orlen, bo kartę paliwową do firmowych aut mam w Orlenie.Ale tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, byleby sieciowa i nie na uboczu.Dlaczego nie ma większego znaczenia? Bo i tak wszyscy w Łodzi i okolicy biorą w Naftobazy Koluszki. Do tego stopnia że kierowca z Nijman Zeetank podjeżdża na Shell z zapiętą beczką Shell o 9:00 a o 14:30 na BP z beczką BP. Ten sam kierowca tylko naczepy zmienia. Duże uproszczenie, jednego dnia by się z czasem nie wyrobił ale faktem jest że zarówno do Shell jak i do BP wozi jedna firma - wiem, bo pracowałem w Shell i miałem nawet taka komiczną sytuację że koleś z zapiętą beczką BP tankował ciągnik u nas na Shell dodatki powodujące super-hiper-turbo-kosmiczne właściwości paliwa dodawane są już na stacji, przy zlewie do dołu. No, za wyjątkiem 99+ bo ta jest import z rafinerii w Schwedt.A dlaczego sieciowa? Bo zbiorniki są monitorowane przez centralę sieci, sprzedaż również i jest naprawdę bardzo mocno ograniczona możliwość jakiejkolwiek ingerencji w to ile i czego trafia do dołu. To centrala zamawia dostawę i stacja nawet nie wie kiedy przyjedzie dostawa. Podjeżdża beczka, robisz raport z petrowendu który leci prosto do centrali, po zlewie kolejny - wszystko: ilość w dołach, ilość zlana, % wody, włącznie z temperaturami produktu. Komputerek liczy o ile obniżyła się temperatura tego co wlano do dołów a co za tym idzie, o ile zmniejszyła się tego objętość. W Naftobazie wydano X litrów produktu o temp Y, zlano do zbiornika stacji gdzie było XX litrów o temp YY. Komputer liczy ile powinieneś mieć w dołach a ile pokazują sondy. Na dostawie 3000l eurosuper95 brak (różnica na minus) na poziomie 80-140l jest normą i nikogo nie dziwi. Ciężko coś ukręcić, naprawdę.Dlaczego nie na uboczu? Paliwo wraz z upływem czasu w dole traci "świeżość", po prostu się starzeje. Zbiorniki na wszystkich stacjach są zbliżone pojemnością. Większy przemiał = częstsze dostawy = "świeższe" paliwo = lepsza (stabilniejsza) jakość.Jedyne co robi różnicę to stosowanie dodatków paliwowych, które po pierwsze pomagają utrzymać silnik w czystości a dwa że stabilizują paliwo.Uff, się rozpisałem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebel Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Co do rozszerzalności cieplnej cieczy, pamiętam "pasące" się na lublinku cysterny w ciepłe dni. Kierowcy to byli goście z baaardzo grubymi portfelami. 0 Cytuj Live slow!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolf Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Omijajcie Orlen szerokim łukiem. Dopuszczalna dawka bio dodatków to 4-5 % na litrze a Orlen ma 7-8%, o szkodliwości w/w dodatków jest wiele artykułów min. ten napisany przez magazyn Ścigacz: http://www.scigacz.pl/Etanol,niszczy,silniki,wojna,o,biokomponenty,w,paliwie,23224.html "benzyny z etanolem rzeczywiście uszkadzają silniki. Jak się to dzieje? Na dwa zasadnicze sposoby. Etanol wypacza optymalny stosunek paliwa do powietrza (do komory spalania dociera więcej tlenu w stosunku do ilości węglowodorów), co skutkuje podwyższoną temperaturą procesu spalania paliwa w silniku. Ta podwyższona temperatura uszkadza czujniki, przyspiesza zużycie części roboczych silnika, zabija katalizatory. Po drugie etanol bardzo źle działa na układy paliwowe - uszkadza gumowe przewody, niszczy membrany, elementy z plastiku, silikonu, filtry, wtryskiwacze, źle działa także na same zbiorniki paliwa prowadząc do korozji w ich wnętrzu..." Osobiście polecam Shell, Statoil i BP. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eramus Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Orlen ma 7-8%, Skąd to wiesz ? 0 Cytuj " Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelnext22 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Skąd to wiesz ?Z bajek Kolega wyżej dobrze pisze 99 % paliwa PB sprzedawanego w Łodzi jest z naftobazy Koluszki . Nie wiem 70 % paliw w Polsce to Orlen? 25% Lotos ? 5% import własny firm paliwowych. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucass Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Dokładnie tez mi się tak wydaje. Od zawsze leje na Orlenie, do wszystkich moich pojazdów. I jeszcze nigdy nie było z tym problemu. 0 Cytuj " The helmet hides feelings that cannot be understood " - A. Senna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmaty Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 ja jak tylko mogę tankuje szczególnie auto na lukoil, komputer od razu pokazuje spalanie niższe o ok 1,5-2 litrów niż na innych stacjach 0 Cytuj https://www.hondapark.pl/pl/motocykle.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelnext22 Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Panowie 99% wałków na paliwie robią właściciele stacji paliw i to od nich zależy głównie jakość sprzedawanego paliwa I wiele razy pisałem " NIE ZALEŻY TO OD MARKI JAKA WISI NA STACJI " tylko od człowieka ,franczyznobiorcy de facto właściciela Czasem zaobserwujcie z przodu piękna stacja standard EU a z tyłu za murem stoi beczka na Starze 200 Kosmaty chwali lukoil ok. w Łodzi ? Kto się wypowie na temat lukoil-a w Piotrkowie ? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi