Skocz do zawartości

Turystyk - Enduro Na A2

Paczenko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się do  A2 i szukam motocykla na dłuższe wyprawy (100 - 600 km) . Głównie chodzi mi aby motocykl był praktyczny to znaczy abym mógł jeździć nim do szkoły w tygodniu oraz w weekendy w dłuższe trasy , czasem również pobawić się w lekkim terenie . Jeśli chodzi natomiast o stronę mechaniczną to aby części nie nie były kosmicznie drogie :P .  Wiem niestety że mój budżet nie jest za wielki dlatego też nie spodziewam się nie wiadomo czego . A niżej trochę dodatkowych informacji : 

- Wiek, waga, wzrost 18 lat, 83 kg, 177 cm 
- Do jakich celów chcesz używać motocykla - Dojazd do szkoły 25%, po mieście 20% , weekendowe wypady gdzieś dalej (~70-200km) 40% , dalsze trasy (~200 - 600km ) 15% .
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie? 5 000km i w górę .
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach? -Ciuchy mam, na motocykl z 5500 zł
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? Bardzo różnie, myślę że ok.1200 nie liczę tutaj kosztów paliwa . 
- Jakie motocykle Ci się podobają - Turystyki i niektóre Enduro ( Również Choppery ale te odpadają ponieważ nie nadają się w teren ) 
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę? Aprilia Pegaso 650 , Kawasaki KLE 500  . 

Mam niestety dwa zmartwienia ponieważ nie wiem czy nie jestem za niski na taki motocykl oraz ograniczenie A2 w postaci 35 kW , z tego co zauważyłem to w zależności od rocznika jest podawana różna ilość kW i bardzo często jest to o 2 kW za dużo :sad2: . Proszę ewentualnie o podanie które roczniki danych motocykli są najlepsze . Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi . 

zamiast KLE brał bym w ciemno Dominatora :P w tym budżecie coś na pewno ogarniesz, ja ma w dowodzie 18kW i nie miałem zamiaru sprzedawać ale jak znajdzie się kupiec czemu nie... wtedy może w końcu kupię XTZ albo Trampka ;) jak coś moto jest w dziale nasze motocykle NX500 Mała Hania... 

Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? Bardzo różnie, myślę że ok.1200 nie liczę tutaj kosztów paliwa . 

połowę może byś wydał... ;) 

motorcycle.gif

A orientuje się ktoś jak to wygląda pod względem zmniejszenia mocy , ponieważ czytałem że niektórzy blokują motocykle aby miały te 35 kW i dzięki temu kwalifikowały się na A2 . 

Nie może przekraczać 96 km. A jak zblokujesz to twoja sprawa. Możesz zrobić to sam albo oddać do kogoś kto się tym zajmuje. Potem jedziesz na hamownie i wystawią ci wykres. Potem przegląd i do Wk. Poszukaj bo było o tym.

Nie może przekraczać 96 km. A jak zblokujesz to twoja sprawa. Możesz zrobić to sam albo oddać do kogoś kto się tym zajmuje. Potem jedziesz na hamownie i wystawią ci wykres. Potem przegląd i do Wk. Poszukaj bo było o tym.

To motocykl nie może mieć więcej niż 96 km czy 35 kW ? bo już się pogubiłem każdy mówi co innego .