Jump to content

Problem Z Odpalaniem Vx 800


kowalczykjacek
 Share

Recommended Posts

kowalczykjacek
Witam ,

Od wczoraj jestem posiadaczem VX 800 z 93 roku. Wczoraj było wszytko pięknie: odpalił, przyjechał. Dzis rano chciłem się nim przejechać. Po dwóch godzinach głównkowania co jest nie tak udło się odpalić, ale z podłączonym prostownikiem.

Silnik pochodził jakies 20 minut i go zgasiłem. Zaraz znów odpaliłem i juz myslałem że jest OK. Pochodził jeszcze jakies 10 minut zgasiłem go. Gdy chciałem go 20 minut później odpalić i odstawic do garazu, nie udało się.

Miernikiem sprawdziłem napięcie na akumulatorze i pokazuje około 11,8 V.

Podłoczyłem prostownik na około godzine. Niestety zaraz musiałem go odłączyc bo jechałem do znajomych samochodem, na kilka godzin więc nie chciałem tego tak zostawiać.

Sprawdziłem napiecie 12.5 V

Gdy wróciłem znów sprawdziłem napiecie - 12,3 V. Spróbowalem odpalić ale nie udało się. kręcił troche ale nie zaskakiwał.

 

Czy ktoś wie co jest nie tak z moim moto?

 

Pozdrawiam

Jacek

 

Link to comment
Share on other sites

Temat wałkowany juz..poczytaj troszke tu...http://motocykle-lodz.pl/topic/5326-brak-ładowania-gsx-r-k6-750/page-2?hl=%C5%82adowanie

 Nie mam siły, by wstać,

nie mam siły, by iść.
Nie mam siły, by grać,
nie mam siły, by żyć.
Eksploduje mój mózg,
atakuje mnie chłód.
Zasypuje rój gruz,
to rujnuje mnie znów,
ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr,

Link to comment
Share on other sites

kowalczykjacek

Dzięki. Sprawdzę wieczorem. 

 

Pozdrawiam 

Jacek


Podładowałem prądem około 2A, przez 4h . Nie udało mi się, zmniejszyć prądu, bo prostownik ma trochę uszkodzone pokrętło. 
Na noc odłączyłem. 
Rano poszedłem i sprawdziłem. Napięcie było 12.8 V. 
Odpalił za pierwszym dotknięciem. 
Podłączyłem miernik. Przy obrotach około 3 tysięcy nam min. napięcie wynosiło 12.6 V i rosło w tempie 0.01V na sekundę, jak podkręciłem obroty do 4,500 to napiecie rosło szybciej w tempie około 0.04 V na sekundę. 
Jak zobaczyłem że już doszło do 12.85 V odłączyłem miernik i wybrałem się na przejażdżkę, około 20 minut po osiedlu. 
:-) 
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
kowalczykjacek

Udana próba odpalenia o której pisałem miała miejsce 22 września, 5 dni póżniej w niedzielę rano odpałiłe za drugim razem. Pojeździłem trochę, około 40 minut. Myślałem że juz jest OK. 
To było tydzień temu. 
W tygodniu nie miałem czasu na moto. Wczoraj w kolejną niedzielę myślałem że gdzieś sobie pojadę. Nie odpalił. 
Napięcie na akumulatorze było okołoło 12.4 V. 
Podłączyłem prostownik (tym razem juz specjalny motocyklowy) na około 7-8 godzin. 
Co jakis czas mierzyłem napięcie. Po około 6h pokazywał juz około 13.8V. Gdy odłaczałem było 13.9 V. 
Rano miałem nadzieję że odpali be problemu. Najpierw sprawdziłem napięcie... było 12.5V, próbowałem odpalić, kilka razy , nic, i nic, za nie wiem może 10tym razem zaskoczył, po minucie zgasiłem, odpalił . po około 10 minutach zgasiłem i jeszcze raz odpaliłem. Jakaś magia czy co? 
Przy właczonym silniku mierzyłem napięcie, rosło tak jak 2 tygodnie wcześniej ale tylko do czasu, jak osiągneło około 12.9 V zaczeło drastycznie spadać do poziomu 12.4 V. 

Spróbuję wieczorem pomierzyc napięcie z alternatora. Tylko nie bardzo wiem które to przewody 


Brak mi już sił. Sam tego nie ruszę.  Poszukuję dobrego mechanika w okolicy Koluszek. Ktoś zna takiego?

Edited by Suchy-wolk (see edit history)
Link to comment
Share on other sites

Trzy kable najczęsciej białe, odpinasz kość odpalasz i mierzysz pomiędzy 1 a 2 ,2 a 3 ,3 a 1  miernik ustawiasz na AC na 200 volt

 

napięcia w każdej kombinacji kabli powinny być prawie równe,napisz jakie będziesz miał napięcia przy około 5 tyś. obrotów,gdzieś tu było już na forum jak to się robi,szukaj :smile:

http://autoteam.com.pl>KLIMA I WEBASTO W TWOIM SAMOCHODZIE
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
  • Create New...