Skocz do zawartości

Smarowanie łańcucha podczas jazdy

Lidzia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czy ktoś w swojej maszynie zamontował zestaw smarujący łańcuch Scottoiler vSystem ? jestem ciekawa opinii :smile:

System ten służy do ciągłego smarowania łańcucha podczas jazdy, ktoś coś może powiedzieć na ten temat

Lidka

Super sprawa, warta swoich pieniedzy. Mialem z zasobnikiem Touring Kit. Dolewalem oleju raz na 10-12 tysiecy km. Brak koniecznosci smarowania lancucha, a do tego o polowe wydluza sie jego zywotnosc.

Warto poszukac na Alle zestawow uzywanych, bo nowka troche monet kosztuje, a uzywka smaruje dokladnie tak samo ;)

Zdrowko

KLOSZ

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.

• 2 lata później...
  • 1 miesiąc temu...

Moim zdaniem szkoda pieniędzy z kilku powodów:

1. Łańcuch potrzebuje mniej smaru niż to wielu osobom się wydaje. Przede wszystkim w okolicach o-ringów (ewentualnie cienka warstwa na zewnątrz: antykorozyjnie) i nie ma potrzeby ciągłego dodawania smaru. Olejarki podają olej gdzie popadnie, a nie tam gdzie on jest potrzebny. Co gorsza, łańcuch stale ubabrany w oleju zbiera więcej brudu co zmniejszy jego żywotność i wymaga częstszego mycia (patrz pkt 2).

2. Przejechanie łańcucha smarem w sprayu to 1 min (5 jak nie masz stopki centralnej/ podnośnika). Uciążliwe jest przede wszystkim mycie łańcucha, a tego olejarka nie zastąpi.

3. Smarowanie i mycie łańcucha to okazja do sprawdzenia jego stanu, luzu itd. Zamontowane olejarki może sprawić że rzadziej będziemy do niego zaglądać, a to może się źle skończyć.

Gdybym jeździł w ciągłym deszczu lub zimie to może bym taką opcję rozważył. Ale w naszym klimacie, przy sezonowym używaniu motocykla nie widzę potrzeby. 

Edytowane przez marr (wyświetl historię edycji)

Ja z kolei, w przeciwieństwie do przedmòwcy, polecam takie gadżety jak motoolier, scootolier czy inne automatyczne smarowarki - z ktòrych to (przed GS'em na wale) korzystałem ponad 10 lat w ròżnych motocyklach, i korzystać znòw będę z okazji powrotu do 2oo z łańcuchem - korzyści są oczywiste i chyba nie trzeba ich wymieniać (od łatwości przy czyszczeniu łańcucha, po żywotność..) ;)

Ps. Co do podawania oleju gdzie popadnie - tak bywa, jak się niechlujnie ustawi smarowarkę, czas/okres podawania oleju etc.

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Dokładnie jak Jaquzie. NIgdy nie słyszałem aby olejarka zmniejszyła żywotność łańcucha... wręcz przeciwnie, osiągają przebiegi których nie da się uzyskać normalnie psikając ze spraya. Trzeba się przyłożyć do montażu i zapominasz o systemie, teraz są na tyle mądre że dawkujesz ile smarowania potrzebujesz ( do warunków na drodze). Łańcuch jest cały czas nasmarowany. Myć łańcucha nie potrzebujesz bo to nie jest smar ze spraya który wszystko łapie, klei i jedyna opcja na zmycie to nafta.... tam używasz oleju pokroju 85W90 który podaje jakąś małą krople na zebatkę i tyle, nawet jak coś zachlapie (a chlapie tylko jak jest źle założony albo podaje za dużo oleju) to bierzesz zwyczajną bawełnianą szmatkę i przecierasz. Oczywiście, jak ktoś używa motocykla do jazdy między dellem a popisowym staniem na piotrkowskiej to olejarka jest zbędna ale jak planujesz używac motocykl turystycznie to jest priorytetowy zakup. Miałem kiedyś olejarkę i to samoróbkę... wspaniała sprawa. 

Edytowane przez rooland (wyświetl historię edycji)

• 2 tygodnie później...
Dnia 5.03.2020 o 11:44, rooland napisał:

jak ktoś używa motocykla do jazdy między dellem a popisowym staniem na piotrkowskiej

Ale szpila :)

Nie mam olejarki i żałuję, może się w końcu wezmę i zrobię.

Nie spieszy mi się, ale lubię jeździć :smile: