adek676451 Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 Witam, otóż dziś jadę oglądać hondę cbr f3, motocykl jest sprowadzony z Niemiec do rejestracji, był on zablokowany, na chwilę obecną blokada jest zdjęta, ma papiery przetłumaczone i w papierach wpisana moc 25kw, i tutaj moje pytanie czy jeśli pójdę na przegląd z tym motocyklem gdzie w papierach wbite jest 25kw, a motocykl jest odblokowany to czy zarejestrują mi go na A2, czy może nie zgodzą sie na podbicie kwitku odnośnie rejestracji na A2? 0 Cytuj
marcinsebastian1 Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 Kategoria A2 to kategoria prawa jazdy. Honde zarejestrują Ci jak każdy inny motocykl tyle że z mocą 25KW. Zeby można było nim jeżdzic z kategorią A2 musiałby spełniać warunki określone w przepisach a tam wyraźnie jest mowa o stosunku mocy do masy itp. Prawo jazdy kat. A2 uprawnia do kierowania: – motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/ kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzania zmian w pojeździe o mocy przekarczającej dwukrotność mocy tego motocykla, 0 Cytuj
adek676451 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 Tak rozumiem, tylko mam wątpliwości do tego że w papierach przetłumaczonych jest 25kw a motocykl jest odblokowany, i tu moje pytanie czy muszą mi wbić w dowód 25kw skoro dokumenty są tak przetłumaczone i nie mają innego wyjścia, czy też mogą mi nie zrobić przeglądu bo nie ma żadnych wykresów z hamowni itp. Rozmawiałem ze sprzedającym, mówił że już sprzedał kilka motocykli również z przetłumaczonymi dkomunetami na 25 kw i nikt nie zgłaszał żadnego problemu, no ale to są tylko słowa.. 0 Cytuj
Nico Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 Robisz przegląd lepiej nie mów ze odblokowany i ma obowiązek wpisać ci w dowód 25 kw. Koniec cala filozofia 0 Cytuj
Baran Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) Jak masz w starym dowodzie 25kW to wpiszą 25kW i nie ma gadania. Jak powiesz, że jest odblokowany to zażądają dokumentów na potwierdzenie tego.Natomiast jeśli chodzi o jazdę na takim motocyklu zacytuję Raphi'ego z forum hoonda.plhttp://hoonda.pl/viewtopic.php?p=146326#p146326 Moc motocykla nie jest zgodna z wpisem w dowodzie.Jakikolwiek dzwon to na wejściu brak wypłaty odszkodowania - czyli za szkody płacisz sam. Jeśli zrobisz komuś przy tej okazji kuku to za jego leczenie także płacisz sam. Oczywiście koszty naprawy czyjegoś pojazdu i koszty czyjegoś leczenia pokryje UFG, ale zaraz po tym, albo wręcz równolegle wejdą na ścieżkę sądową o odzyskanie tych kosztów od Ciebie.To po pierwsze.Po 2 - kontrola policji - niby nic wielkiego, ale jeśli złapią Cię jak zapinasz 180 a w papierach masz 25kW, czy tam nawet 35kW to od razu wiedzą że coś jest nie tak. To się wiąże z mandatem i z zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego.Twoja sytuacja nie różni się z punktu widzenia prawnego NICZYM od rejestrowania skuterka 125 ccm na 50 ccm. Ta sama kaplica.Dlatego z tego powodu NIKT z pewnością nie powinien tak jeździć, a tym bardziej kupować takiego pojazdu.Odblokowanie mocy zaś, czyli zmiana w dowodzie rejestracyjnym to żmudna i długa procedura wiążąca się z wizytą na homologowanej hamowni (podobno takie są), opłaceniu badania, następnie z wizytą u diagnosty i dopiero potem z rejestracją. Koszt - od 1500 do 2500 zł.Powyższe raczej wyczerpuje temat. I jeszcze jedno - niech ktoś kompetentny zinterpretuje sytuację. Kategoria A2 prawa jazdy uprawnia do kierowania motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla. CBR 600 F3 w pełnej krasie ma więcej niż 2*35kW. Czy jeżeli z fabryki wyjechała zablokowana do tych 25kW to można ją prowadzić mając tylko A2? Edytowane 24 Maja 2015 przez Baran (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
marcinsebastian1 Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 Wiem jak jest z nowym Kawasaki Z800.Fabrycznie jego moc przekracza 2 x 35KW ale jest specjalna wersja fabrycznie słabsza (ma chyba 98km) i ją dopiero blokują na 25KW i wtedy można jeżdzic na A2. 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi