Skocz do zawartości

Czy Romet Arrow Fly 125 I Zipp Pro Rs 125 To To Samo?

malymike86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was.

Chciałem zakupić 125-tkę Romet Arrow Fly. Niestety jest niedostępna (2014 rok wyprzedali) i nie wiadomo kiedy będzie dostępny model z 2015 roku :/.

Stąd moje pytanie, może ktoś wie bo wizualnie bardzo podobny jest Zipp Pro RS 125.

Natomiast różnica jest w podawanej specyfikacji na oficjalnych stronach (wymiary, moc i prędkość maksymalna).

Może ktoś doradzi, którego wybrać, czy czekać na tego Rometa, nie wiadomo ile, czy może brać tego Zippa?

Będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie :smile:

Tylko, że kolega przywitał się z nami 12 Kwietnia.... Wszystko gra. Ja bym brał Junaka, niby mniej koni w statystykach a predkość max o 5 km/h różnicy. Ponad to kopia wyglądu cbr - ładniejsze to niż Zipp. Chińskie 125 są ze sobą bardzo porównywalne co za tym idzie jest to kwestia gustu. Przysiądź się do pierwszego i drugiego sprawdź na którym ci wygodniej. Jak coś przyjdzie mi jeszcze do głowy to dopisze ;)

Ps. Jeśli kupujesz nową to koszt około 5 tysięcy. Nie lepiej kupić NSR lub CBR używaną? Różnice w tym wydaniu odczujesz, oczywiście to tylko moja propozycja :smile:

Edytowane przez Matik (wyświetl historię edycji)

Jeśli chodzi o Rometa, to robiłem przymiarkę. Jak na takie moto pozycja jest naprawdę wygodna i nie jest tak "embrionalna" jak np. w YFZ. Co do CBRki jest bardziej sportowa i męcząca pozycja a przy moim 183 cm, czuję się na niej po prostu źle. Czemu myślę o chińczyku? Bo nowy, mam zaprzyjaźniony serwis Rometa, który by ją obsługiwał. Nie chcę natomiast kupować używki z tego względu, że się na tym nie znam i bubel kupić to nie trudno a władować na dzień dobry z 1000 zł lub więcej nie sztuka. Wolę coś nowego i na gwarancji. Mam prawie 30 lat i moto ma być na krótkie wypady (30-50km) na weekendy na działkę plus może coś w mieście załatwić i uniknąć auta. Co do prędkości max. to mówili mi, że te dane podawane w specyfikacji (np. 85km/h) to nie max motorka, natomiast ja i tak chciałbym nim pośmigać ze 3000 km/rok a na 30tkę iść na kategorię A i pomyśleć potem o jakiejś 500tcce lub o spełnieniu marzenia czyli CBR 600 F4i :smile:

Czy to Romet,  czy to Zipp czy też Junak - każdy z nich ma ten sam silnik 125.

Max motorka to rzeczywiście 85-90 km/h, zależny od warunków pogodowych (wiatr bardzo przeszkadza), wagi kierownika, dobrego dotarcia silnika itp itd.

Dla Twoich potrzeb, o których wspomniałeś wyżej, motorek nada się idealnie.

To kupuj Rometa zamiast Zippa, masz servis, podoba się, jest dla ciebie wygodny :smile:. Co do tej nowości sprzętu, nie zawsze idzie to w parze z trwałością. Fakt faktem kupując używane moto zawsze jest coś do zrobienia, ale nie możemy wg. mnie porównać tych moto do np. NSR 125, która jest strasznie żywotna. Co do szukania zawsze służymy radą i pomocą w sprawie wyboru moto. ;)

Podejrzewam, że to tylko zmyłka na stronach producentów odnośnie innych parametrów silników. W gruncie rzeczy to pewnie schodzą z tej samej linii montażowej tylko z różnym logiem na deklu itd. Bardziej za mną przemawia Romet/Zipp niż Junak ze względu na owiewkę. Nie jestem fanem nakedów a u Junaka czytałem, gdzieś że na tym wyświetlaczu prawie nic nie widać w słoneczny dzień. Ale podjadę przymierzę się do tych Junaków bo ogólnie wizualnie ładnie wyglądają. Mowa o NK, EVO, RS,127. Natomiast 122 Sport jakoś nie podoba mi się wizualnie. Ale usiądę i zobaczę :smile:

Czytam o RSie odnośnie silnika produkowanego przez Jianshe (Yamaha YBR), że to całkiem fajne jednostki i do tego jest wałek wyrównoważający drgania. Brzmi ciekawie :smile:

Co do kolejnych moto, oczywiście, że będę się Was radził ;)

Mój romet 125 ma osiągi bardzo uzależnione od warunków. Gdy nie ma wiatru to można pojechać około 100 ale jak już jest silny wiatr to bywa, że 80 to jest totalny maks...

ekowkuchni.pl - Już niedługo zjesz zdrowo i smacznie :smile:

Powiem szczerze, nie zależy mi na jeździe ponad 100 km/h bo to raczej katorga ;). Wolę spokojną jazdę, pouczyć się, poprzypominać i pójść w przyszłym roku na kurs :smile:.

No dobra, napiszę już tutaj. Udało się dosiąść Junaka RS 125 i trafiłem jeszcze na piękny kolorek :smile:

Dzisiaj kupiony. Jutro muszę na Smugową lecieć i rejestrować. Teraz pytanie mam o ubezpieczenie OC. Kto pomoże? Możecie coś polecić?

Wrzucam jedną fotkę motorka :smile:

post-4654-0-95240000-1429639502_thumb.jpg

Przemski

Namiary znajdziesz w jego profilu.

Ps. Naprawde ladny jest ten junaczek.

Edytowane przez Bulba (wyświetl historię edycji)

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

Fajnie się prezentuje, ale gdy patrzę na napis Junak czuję lekki niedosyt ...

Już sobie wyobrażam Radzieckiego Iża w formie naked :smile:

Oby śmigał jak najdłużej !!!

LWG

Fajny sprzęt, tylko od razu wymieniaj napęd - łańcuch plus zębatki. "Oryginalny łańcuch" za chwilę będzie za długi.

Gowno prawda, moj mlody zrobil rometem 10kkm i regulacji byla jeszcze polowa.

Malymajk jezdzij sobie normalnie i nie kombinuj nic na zapas

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

No super kolorek :smile: Oby się sprawował :smile: To kiedy wpadasz na czwartkowy na 17:30 z resztą 125-ek ?:smile: Chętnie oblukam i zrobię przymiarkę jaka róznica z rometem - jak pozwolisz :smile:

ekowkuchni.pl - Już niedługo zjesz zdrowo i smacznie :smile:

Mark_Ka nawet nie wiedziałem, że są spotkania czwartkowe :smile: A gdzie te spotkania?

SUCHY: Poszperaj następnym razem w wyszukiwarce proszę: http://motocykle-lodz.pl/topic/6076-czwartkowe-spotkania-hala-sportowa-nowe-miejsce-spotka%C5%84/

Edytowane przez Suchy-wolk (wyświetl historię edycji)