Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Honda Cbx 750F (Zwana Hadrą)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to zgodnie z tradycją, prezentuję wam moją "Hadrę" Jest to praktycznie standartowa Honda CBX 750F ( RC17) z roku 1985, zachowana prawie w pełnym oryginale... poza malowaniem oczywiście, no i silnikiem który pochodzi już z drugiej serii produkcyjnej ( czyli po wrześniu 1985 roku ) Do maszyny dołożone zostały jedynie kufry, pług oryginalny nie został w niej zamontowany, bo po pierwsze nie było jak kupiłem a po drugie, nie podobała mi się z nim... Danych technicznych nie będę pisał, bo można je bez problemu znaleźć w necie... sam ten motocykl robiłem, więc służę poradą odnośnie tego modelu. Maszyna została zakupiona za 2500zł i praktycznie nic nie działało... dzisiaj jest po remoncie i z rzeczy do zrobienia zostały uszczelniacze lag ( zjeździły się przez cztery lata ) i wymiana przedniej opony.. a i tylne klocki... Motocykl niestety malowany "na szybko", nigdy nie mam czasu siedzieć nad własną maszyną ( szewc w dziurawych butach chodzi... znacie to ?? ) Wrzucam fotę, żeby było widać o czym rozmowa się toczy...

post-520-0-06683500-1329357862_thumb.jpg

post-520-0-30236500-1329357863_thumb.jpg

post-520-0-90218000-1329357867_thumb.jpg

- Regis-

- Airbrush & Tattoo Artist-

-Wolna grupa Wujków Motocyklowych Łódź-

Opublikowano

Zgadzam się z Haser'em :P W ogóle pierwszy raz widzę taką maszynkę, pogratulować :riding:

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Opublikowano

Motocykl niestety malowany "na szybko", nigdy nie mam czasu siedzieć nad własną maszyną

Zawsze możesz powiedzieć że malowanie to taki CUSTOM.Motocykl na prawdę mało spotykany i też należę do osób co widzą go po raz pierwszy, ale fajny :smile:
Opublikowano

Motocykl mało popularny w Polsce, szczególnie w tej wersji... a jeżeli chodzi o malowanie, to na prawdę jest na szybko ... na zdjęciach tego nie widać, ale lakier jest w ogóle nie szlifowany i nie polerowany, więc jest dosyć mocny "baran"... no i grafika też jest zrobiona od przysłowiowego "strzała" ... no ale jak mówiłem, szewc w dziurawych butach chodzi :/ Maszyna była malowana na szybko po wykładce kolegi, wyglebił na szutrowej dojazdówce pod moim warsztatem :/ Ale zachował się w porządku i pokrył koszty klejenia pękniętej owiewki i malowania, a na przeprosiny kupił kratę piwa :biggrin: W każdym razie, miałem wyjazd dla fundacji "Mam marzenie" i chciałem koniecznie maszynę połatać... dla tego jest to malowane na szybko...

- Regis-

- Airbrush & Tattoo Artist-

-Wolna grupa Wujków Motocyklowych Łódź-

Opublikowano

Malowanie bomba :smile: , Moim zdaniem z pługiem lepiej wygląda, chociaż u mnie w yamaszce pług mi się nie podoba, ale to kwestia gustu.Sprzecik Pierwsza klasa :smile:

LwG!!!

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam

Motocykl z tematu jest w tej chwili moją własnością. Spędziłem trochę czasu nad nim. Od samego początku:

• silnik musiałem ustawić w osi bo tył był przesunięty o 5 cm i ciał łańcuch
  • reaktywacja mocowania silnika - ktoś pousuwał tulejki centrujące bo inaczej by silnika nie wstawił; trzeba było również jedno dolne mocowanie przestawić.
  • zamiast normalnego filtra powietrza jakieś pseudo stożki za parę groszy z giełdy
  • w pudle airboxa syrena od atoalarmu zdublowana z klaksonem
  • linka ssania zaadoptowana z rowerowej od przerzutki
  • stelaż czachy tak pogięty że nic nie pasowało, nawet ramkę reflektora trzeba było wyginać
  • instalacja ułożona tak jak pasowało a nie tak jak powinno
  • wydech tak powyginany, ze jak wyprostowałem silnik to nic nie pasuje, że o braku uszczelnienia między kolektorami nie wspomnę.
  • wydech wypruty na pusto co oprócz zwiększenia głośności skutkuje osłabieniem silnika
  • zbiorniczek tylnego hamulca tak połatany, że płynu tylko tyle co w przewodzie 
  • pod tym malowaniem tyle szpachli, że zabić można i odskoczyła płatem na baku
  • do tego wiele zaniedbań eksploatacyjnych, że o brakujących śrubkach nie wspomnę

Na tą chwilę ma wymieniony zbiornik, czachę ze stelażem i boczki w malowaniu na czerwono, bo to co było to tragedia popękana, podziurawiona z odskakującym lakierem. Założony oryginalny airbox z gumami (nareszcie pasują), jeszcze wymaga dopracowania. Jedyny plus że ktoś po drodze ogarnął przednie zawieszenie i oponę ale zgubił gdzieś kufry

Uszczelniłem też układ smarowania bo znaczył teren

Mam jeszcze pytanie odnośnie gaźników, Wchodzą w nie 2 rurki; jedna to od podawania paliwa, a druga to odpowietrzenie komór pływakowych i nie wiem gdzie ją podpiąć bo w zasięgu rurki nic mi nie podchodzi

jak zmontuję to wstawię fotkę. niech odżyje na nowo

Opublikowano

czekam z niecierpliwością na efekt końcowy ...

Opublikowano

miałby ktoś może z rozbiórki oryginalny układ wydechowy ale nie wypruty w środku - Nie lubię wycia sprzętu no i ten jest dosyć sfatygowany

Opublikowano

miałby ktoś może z rozbiórki oryginalny układ wydechowy ale nie wypruty w środku - Nie lubię wycia sprzętu no i ten jest dosyć sfatygowany

Kolego nie ten dział. 

Poza tym jest jeszcze coś takiego jak powitalnia i tam powinien znaleźć się pierwszy post.