Adifar Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Witam, dziś po sezonie zimowym odpaliłem swoje suzuki savage sl 650 i po kulku sekundach wyrwało a raczej rozerwało dekiel od filtra oleju. W przerwie zimowej wymieniony był olej,ustawine zawory ale to chyba nie ma nic wspólnego z w/w awarią ?? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to poprosze o pomoc bo mój zestaw złotych myśli się już wyczerpał ://// 0 Cytuj
Dann Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 A na co był założony ten dekielek od filtra oleju ? silikon>? może za dużo go było..? 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr,
WojtasLDZ Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Ale ten dekiel to rozerwało (pęknięcie) czy rozszczelnił się między pokrywą a blokiem ? Może jakieś zdjęcie? Czy odpalałeś motocykl po wymianie oleju i tych regulacjach ? Jeśli wszystko było ok to ja raczej właśnie w tym serwisie szukałbym przyczyn. Wystarczy że uszczelka źle doszła , nie spasowała i wywaliło olej. Nie wiem jak dokładnie to tam u Ciebie wygląda bo nie znam tego motocykla ,są to luźne domysły. 0 Cytuj
Dann Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Z tego co pamiętam to filtr dociska duża sprężyna..może ktoś nie dokręcił tych 3 śrubek..podczas pracy tego singla się poluzowały i spreżyna wyrwała ten dekielek.. 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr,
Adifar Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Dekiel został rozerwany (pęknięcie),nie było to rozszczelnienie między deklem a karterem poprostu wybuchł (strzał jak z tłumika przy przestawionym zapłonie )....postaram się wrzucić dzisij zdjęcie. Wszystko zmontowane w oryginale jest uszczelka (oring) na deklu bez silikonu,sprężynka na swoim miejscu, śróby też na pewno dokręcone :/ 0 Cytuj
jcb Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Może komuś udało się filtr odwrotnie założyć, co spowodowało całkowite zamknięcie odpływu oleju z komory filtra. Pompa podawała olej do przestrzeni pod deklem aż do takiego wzrostu ciśnienia , że rozerwało dekiel. To jedyna opcja która przychodzi mi do głowy. Masakra pierwszy raz słyszę o czymś takim. Nigdy bym nie przypuszczał , że to możliwe (dekiel w Suzuki jest raczej dość solidny) Edytowane 25 Marca 2015 przez jcb (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Adifar Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Dziś zrobiłem kilka zdjęć i przy okazji odkręciłem dekiel,szczerze mówiąc nie sprawdziłem jak był założony :/// ale wpadłem na taki sam pomysł jak jcb...w sumie olej i filtr były wymieniane a jest możliwość przykręcenia dekla z odwrotnie założonym filtrem (sprawdziłem). Tylko pytanie czy pompa oleju ma tak wielką siłe żeby rozerwać taki solidny kawał aluminium??? Wygląda na to że tak :/ Jutro mam dostać nowy dekiel i nie wiem czy ryzykować i sprawdzać jak chodzi... Niestety zdjęcia nie chcą wejść ale postaram się jeszcze dzisiaj coś wrzucić.. 0 Cytuj
Adifar Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Przesyłam obiecane zdjęcia.Zdjęcia zrobione po wbiciu "wyrwy" młotkiem, tuż po awarii szczelina miała około 1 mm. Edytowane 25 Marca 2015 przez Adifar (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Dann Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Tu ewidentnie widać że pękniecie powstało od filtra oleju , po prostu ciśnienie oleju znalazło najsłabsze ogniwo układu.. załóż dobrze filtr i sprawdzaj 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr,
Adifar Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2015 Dziś dotarł nowy dekiel filtra oleju dążąc za namowami "Danna" zmontowałem filtr prawidłowo i udało się Savage cyka jak trzeba... A więc nauczka na przyszłość wszystko sprawdzić dwa razy żeby nie popełniać szkolnych błędów :/ podsumowując awarią był źle zamontowany filtr oleju który spowodował zamknięcie odpływu oleju z komory filtra. Wielkie dzięki za pomoc ! Temat uważam za zamknięty. 1 Cytuj
Dann Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2015 Więc trzeba przy spotkaniu posłuchać cykania tego dzikusa 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr,
jaron1 Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 MIałem kiedyś taką bestię, Dzikusa, w nim olej musi płynąć wysoko, więc ciśnienie też musi być odpowiednie, ale że aż rozerwie dekielek. 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi