Skocz do zawartości

Honda Slr 650/vigor- Warto?

flatlanderka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio coraz wiecej moto na drodze i moje myśli znów siekierowały sie w tym kierunku..po 2 latach przerwy szukam motocykla ; ) Wcześniej jezdziłam na Hondzie cb500 i byl to całkiem fajny jak dla mnie motocykl, jednak teraz wolalabym coś innego....konkretniej:

- moto, które sprawdziłoby się na niedalekie podróże (Polska i okolice ;)

- w miare lekki (porownywalnie do cebulki)

- w miare niski- ale bez przesady, czasem da się obniżyć (mam 165 cm wzrostu)

- budżet do ok 5-6 tys 

W zasadzie ostatnio myślalałam o bmw f 650 gs ale mam stanowczo za mały budżet a nie chce mi sie czekać kolejnych 2 lat zeby uzbierać $$, więc moje myśli padły na Honde SLR 650- co myślicie o tym motocyklu? jeden cylinder da rade na jakies mini podróżnicze wypady? może jakieś inne propozycje moto? (odpada transalp- za ciężki, to samo odnośnie starszego bmw f 650). Dzieki za porady : )

Nie generalizujmy. Mamy na forum takich, którzy na mniejszych "pierdziawkach" podróżują i to nie tylko w granicach PL:
http://motocykle-lodz.pl/topic/7722-junak-123-dla-turysty/

Slr to taka pierdziawka raczej.. nie myślmyślałaś nad hondą hornet albo cbf 600 ? 4 cylindry to nie to samo co jeden :smile:

oczywiście, ze myślałam nad tymi motocyklami- hornet za mocny i za cieżki, cbf by byla dobra- ale mam za maly budżet raczej

W sumie powiem to tak; Co do mocy i gabarytów to na pewno ty sama musisz wiedzieć czy ci odpowiada. Polecam przymiarkę do moto i wszystko się wyjaśni. Kolos to nie jest więc myślę, że ci się spodoba. Osobiście mogę polecić motocykl, mój kolega go miał pare lat temu i naprawde tamten czas przejeździł bezawaryjnie. Warto dodać, że zaczynał przygode z moto więc obsługowo z tego co mówił nie miał żadnych problemów.

z jednym cylindrem jest problem jak sie lubi "autobanem" jechac... slr,nx650,vigor,fmx wszystko praktycznie to samo... jak chcesz bocznymi drogami śmigać to się nada jak wolisz asfalty poszukaj czegoś innego ;) oczywiście dodam, że nx'a mam na sprzedaż, ale o ile się nie mylę niestety kanapa jest wyżej niż w slr z przodu 21 a nie 19 cali koło... a i jak szukać to by był w 100% ori, poza tym dość częste wymiany oleju ale mało go wchodzi więc tragedii nie ma... :P w tym przedziale cenowym moze Kawasaki KLE 500 albo Suzuki XF 650 Freewind ...

Edytowane przez elfeti (wyświetl historię edycji)
motorcycle.gif

A co z starą poczciwą Yamahą XJ600S lub XJ600N budżet się zgadza i w/g tego linku: 

http://www.motorcyclespecs.co.za/model/yamaha/yamaha_xj600s_98.htm

waga z płynami nie przekracza 200kg. Wiem, że Panie z forum też jeździły takimi sprzętami. Nie wiem tylko jak z wysokością kanapy w tym motocyklu wiec trzeba by się przymierzyć :sad2:

Tutaj małe sprostowanie, XJty od 1998 i młodsze ważą 198kg ma mokro, starsze modele (92-98) były cięższe, t.j. 208kg.

Osobiście miałem przyjemność śmigać na dwóch egzemplarzach. Z czasów kiedy zabierałem się za motongi z przedziału 600ccm, XJtka wypadała jako największa/najcięższa z pozostałych opcji  Kawasaki ER 5, Suzuki GS 500 i Hondą CB 500), cooooo jednak nie zmienia faktu, że uważam ten motocykl za super opcję na początek lub powrót. Bezawaryjne, małe spalanie, a masa... hmmm zaczałbym od tego gdzie względem autorki będzie kanapa motocykla. Przecież to silnik ciągnie masę sprzętu, a nie nasze nogi ;-)