Skocz do zawartości

Motopark Ułęż Koło Ryk Z Kulikowisko.pl 27.03.2015R.

Szkoła Motocyklowa Turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoła Motocyklowa Turbo

post-2244-0-43713100-1424380955_thumb.jpg

Tor Motopark Ułęż koło Ryk

Po zimowej przerwie zapraszamy na szkolenie poświęcone technice jazdy na motocyklu, realizowane na terenie ośrodka doskonalenia techniki jazdy Motopark Ułęż.

Plan szkolenia
- piątek 27 marca,
- godzina 10.00 do 18-ej,
- zbiórka na obiekcie od godziny 9.00,
- w trakcie zajęć posiłek.
Na zbiórce, przed rozpoczęciem szkolenia, zadbamy ustawienia mechanizmów kierowania motocyklem i ewentualną korektę ciśnienia w ogumieniu.

Program zajęć obejmuje krótki wstęp teoretyczny w sali wykładowej, poświęcony zjawiskom zachodzącym w motocyklu, oraz przewidzianym ćwiczeniom, po którym udajemy się na praktykę.

Program zajęć praktycznych:

- postawa i dosiad na egzaminie,
- przeciwskręt fakty i mity,
- odciążenie rąk podczas prowadzenia motocykla, szczególnie hamowania,
- patrzenie peryferyjne, gospodarowanie wzrokiem :smile:
- zakładka gaz-hamulec,
- szybkie skręcanie,
- technika i taktyka pokonywania zakrętu,
- omijanie przeszkody jadąc i z miejsca (ucieczka zza pojazdu),
- manewry z prędkością poniżej progu równowagi, martwy ciąg.

UWAGA! WNIMANJE! ACHTUNG!
Z uwagi na udział w szkoleniu osób poczatkujących i doświadczonych, przewidujemy tradycyjny podział na podgrupy, co zapewni bezpieczeństwo i komfort nauki. Nauka będzie się odbywać w trzech punktach nauczania, rotacyjnie, gdzie instruktorzy będą realizować dany punkt szkolenia z podgrupą.
Punktów programu jest sporo, ale nie wszyscy będą realizować wszystkie.
Początkujący nie będą zmuszani do ćwiczeń ponad ich możliwości, zaś zaawansowani nie będą nudzeni podstawami techniki jazdy.

Cena szkolenia: 300 zł - wystawiamy rachunki.
Zapewniamy wodę, dostęp do narzędzi, zaplecze sanitarne, obecność ratownika medycznego na obiekcie, materiał fotograficzny z zajęć.

Tradycyjnie, po zajęciach proponujemy ciepłą przekąskę z grilla :smile:

Adres toru :Ulęż koło Ryk

Rezerwacja miejsc:info@turbo.auto.pl lub 504 222 585

Robert Chmielewski

Tylko 8 miejsc ! Zapisz się online !

post-2244-0-17131400-1424346037_thumb.png

• 2 tygodnie później...
Szkoła Motocyklowa Turbo

W nawiązaniu do wczorajszej rozmowy proszę zarezerwować jedno miejsce.

Witam

Proszę o przesłanie danych :

ZAPISZ SIĘ ONLINE :

http://www.turbo.auto.pl/zapisz-sie.php

Wszystkich chętnych proszę o zapis online :

pozdrawiam

Robert Chmielewski

Czy takie szkolenie to jednorazowa sprawa, czy będą następne? Bo chętnie bym wziął udział, ale 27.03 jestem akurat w Gdańsku.

"Be yourself, no matter what they say!"

Sting

Szkoła Motocyklowa Turbo

Czy takie szkolenie to jednorazowa sprawa, czy będą następne? Bo chętnie bym wziął udział, ale 27.03 jestem akurat w Gdańsku.

Tu masz termin na Bydgoszcz

http://motocykle-lodz.pl/topic/8846-tor-bydgoszcz-z-kulikowiskopl-11042015r/

w kalendarzu na forum też wpisałem Bydgoszcz 11.04.2015r.

Pozdrawiam

Robert Chmielewski

Edytowane przez motoTomasz (wyświetl historię edycji)

Dzięki, choć Bydgoszcz trochę daleko... ale zobaczymy, może się da zrobić!

Sting

Szkoła Motocyklowa Turbo

Dzięki, choć Bydgoszcz trochę daleko... ale zobaczymy, może się da zrobić!

Jak bedziesz chciał moto na przyczepę to będziemy dogrywać transport

OK - dzięki - dam znać, jeżeli sprawa będzie aktualna (nie wiem jeszcze jak z moimi dyżurami)

Sting

• 2 tygodnie później...
Szkoła Motocyklowa Turbo

Do organizatorów: Jak na tą chwilę wygląda sprawa wspólnego transportu moto i uczestników? Jest taka opcja czy jednak każdy jedzie we własnym zakresie?

Zapisywałeś się online miejsca na motor jeszcze mam

ZAPISZ SIĘ ONLINE :

w miejscu PKK wpisujesz nazwę imprezy

pozdrawiam 

Robert Chmielewski

Szkoła Motocyklowa Turbo

I już po bólu !!!

Tomku dawaj kolejny termin a Łódź się buuuudzi !!!!! i jadymy do Ułęża na Kulężowisko

ZAPISZ SIĘ ONLINE :
http://www.turbo.aut.../zapisz-sie.php
w miejscu PKK wpisujesz nazwę imprezy

pozdrawiam
Robert Chmielewski

Również uczestniczyłem w tym szczytnym przedsięwzięciu. Teraz mam większe umiejętności manewrowania przy bardzo niskich prędkościach (b. przydatne w mieście), wiem jak prawidłowo siedzieć na moto., operować "sterami" i jak jeździć odciążając ręce. Na koniec zdobyłem kolejną umiejętność, czyli to co tygryski lubią najbardziej - efektywna pozycja ciała w zakręcie (prawidłowe wychylenie). Trenowałem ją przez kilka może kilkanaście okrążeń toru pod rząd - było ultra cudownie. Z największych minusów, była zbyt mała ilość instruktorów przypadająca na liczbę uczestników. Jednak jak ktoś za każdym razem chciał ćwiczyć przy nauczycielu to mógł to robić, ale musiał dłużej czekać w danej kolejce wykonując przy tym mniejszą ilość powtórzeń danego manewru. Drugą ale już pośrednią wadą był dojazd do i z Moto Parku. Ponieważ ja start miałem zza Łodzi i musieliśmy jeszcze zabrać osobę z Pabianic to droga wyniosła niecałe 300 km i ponad 4 h jazdy w jedną stronę. Doliczając do tego załadunek i rozładunek moto. (jechaliśmy busem) czas jeszcze się wydłużył. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo jechałem w miłym towarzystwie. Marcin i Robert pozdrawiam Was:).

Reasumując: szkolenie dużo nauczy nowicjusza; da dobre rady i wskazówki niedoświadczonym kierowcom; skoryguje złe nawyki i pozwoli się wyszaleć doświadczonym motocyklistom. Uważam, że były to bardzo dobrze zainwestowane pieniądze. Polecam każdemu.

Szkoła Motocyklowa Turbo

Również uczestniczyłem w tym szczytnym przedsięwzięciu. Teraz mam większe umiejętności manewrowania przy bardzo niskich prędkościach (b. przydatne w mieście), wiem jak prawidłowo siedzieć na moto., operować "sterami" i jak jeździć odciążając ręce. Na koniec zdobyłem kolejną umiejętność, czyli to co tygryski lubią najbardziej - efektywna pozycja ciała w zakręcie (prawidłowe wychylenie). Trenowałem ją przez kilka może kilkanaście okrążeń toru pod rząd - było ultra cudownie. Z największych minusów, była zbyt mała ilość instruktorów przypadająca na liczbę uczestników. Jednak jak ktoś za każdym razem chciał ćwiczyć przy nauczycielu to mógł to robić, ale musiał dłużej czekać w danej kolejce wykonując przy tym mniejszą ilość powtórzeń danego manewru. Drugą ale już pośrednią wadą był dojazd do i z Moto Parku. Ponieważ ja start miałem zza Łodzi i musieliśmy jeszcze zabrać osobę z Pabianic to droga wyniosła niecałe 300 km i ponad 4 h jazdy w jedną stronę. Doliczając do tego załadunek i rozładunek moto. (jechaliśmy busem) czas jeszcze się wydłużył. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo jechałem w miłym towarzystwie. Marcin i Robert pozdrawiam Was:).

Reasumując: szkolenie dużo nauczy nowicjusza; da dobre rady i wskazówki niedoświadczonym kierowcom; skoryguje złe nawyki i pozwoli się wyszaleć doświadczonym motocyklistom. Uważam, że były to bardzo dobrze zainwestowane pieniądze. Polecam każdemu.

Może kilka słów na temat minusów :

1.Niestety w Łodzi i okolicy nie mamy torów nawet kartingowych więc zawsze wypad na tor wiąże sie z dłuższym wyjazdem ale w przypadku gdy sobie wygodnie siedzimy w aucie a nasze moto jedzie na przyczepie lub w busie myślę że da się przeżyć nawet jeśli to trwa kilka godzin .Bandit a wolał byś wracać na kołach w ta ulewę która była po szkoleniu?

2.Kwestia instruktorów z tego co wiem to na szkoleniu w ,,California Superbike School w Polsce,, na trzech motocyklistów przypada jeden instruktor za cenę szkolenia 1890 zł za dzień więc tak sobie myślę że jeżeli motocykliści przełknęli by cenę o 200 zł wyższą czyli aktualnie u nas 300 zł plus 200 zł czyli powiedzmy 500 zł to mogli byśmy nawet zaproponować 3 instruktorów na jednego kursanta.

Ogólne wrażenia jednak są jak najbardziej widzę pozytywne i o to chodzi.

pozdrawiam

Robert Chmielewski

Otóż to. Ja we wcześniejszej wypowiedzi nie chciałem drążyć z jakiego powodu my łodzianie potrzebujemy przemierzyć 150-250 km i poświęcić 2, 3 lub więcej godzin jazdy, aby dotrzeć na tor. Na to jest osobny wątek na forum. Przedstawiłem czysty fakt i uwypukliłem jeden z czynników na który trzeba zwrócić uwagę planując taki wyjazd. Sami widzieliśmy, że warszawiacy, którzy mieli o połowę bliżej przyjechali na moto, bo oni mieli +,- 120 km dystansu do pokonania. 

Robert może przemyślcie czy próbnie nie zrobić dwóch, trzech szkoleń za wyższą cenę przy udziale większej liczby instruktorów. Myślę, że dla chcącego się nauczyć kierowcy cena nadal będzie do zaakceptowania. Ja gdybym miał wybór wybrałbym większą ilość nauczycieli.

Zapomniałem wcześniej dopisać, że po Moto Parku zrobiłem 75 km, z tym że godzinę czasu spóźniliśmy się na szkolenie.

Miłego dnia:)

Szkoła Motocyklowa Turbo

Otóż to. Ja we wcześniejszej wypowiedzi nie chciałem drążyć z jakiego powodu my łodzianie potrzebujemy przemierzyć 150-250 km i poświęcić 2, 3 lub więcej godzin jazdy, aby dotrzeć na tor. Na to jest osobny wątek na forum. Przedstawiłem czysty fakt i uwypukliłem jeden z czynników na który trzeba zwrócić uwagę planując taki wyjazd. Sami widzieliśmy, że warszawiacy, którzy mieli o połowę bliżej przyjechali na moto, bo oni mieli +,- 120 km dystansu do pokonania. 

Robert może przemyślcie czy próbnie nie zrobić dwóch, trzech szkoleń za wyższą cenę przy udziale większej liczby instruktorów. Myślę, że dla chcącego się nauczyć kierowcy cena nadal będzie do zaakceptowania. Ja gdybym miał wybór wybrałbym większą ilość nauczycieli.

Zapomniałem wcześniej dopisać, że po Moto Parku zrobiłem 75 km, z tym że godzinę czasu spóźniliśmy się na szkolenie.

Miłego dnia:)

Jak będziesz po szkoleniu ,,California Superbike School w Polsce,, daj znac jak to było faktycznie z tymi instruktorami itp.

Na to czekałem. Zdjęcia bardzo miło mi się oglądało. Z tego co widzę, każdy z naszej trójki może wyłuskać fotki na których jest bohaterem i ustawić sobie nową tapetę.

Wesołego Alleluja.

• 1 miesiąc temu...
Szkoła Motocyklowa Turbo

Naklejki świadczyły o stopniu zaawansowania woźnicy a tym samym do zakwalifikowania go do odpowiedniej grupy.

Bandit miałeś się pochwalic jak było na Californi