Baran Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Może jestem zacofany, ale do tej pory nie zdawałem sobie sprawy, że mamy to w Polsce. Wpadło mi w ręce na ścigacz.pl i trochę poszukałem, żeby się doedukować. Otóż jeżdżą u nas (Gdańsk, Kraków, Olsztyn, gdzieś na Śląsku i Warszawa) dwukołowe mini-karetki. Głównie w przypadkach, gdy czas liczy się bardziej niż zwykle w takich okolicznościach, przygotowują teren pełnowymiarowym.Na pokładzie charakterystycznie malowanej jednostki są sygnały świetlne i dźwiękowe (z homologacją dla uprzywilejowanych), system łączności, zestawy opatrunkowe, zestaw do tlenoterapii, AED, kołnierz ortopedyczny, drobny sprzęt monitorujący pacjenta itp. Co jeździ? BMW : RT1150, RT1200 Harley Davidson : ? Honda : Transalp, ST1300 Pan European KTM : 990 SMT Suzuki : DL650 V-Strom Yamaha : XT660Z Tenere Z tego co znalazłem za warszawską Yamahę odpowiada Fundacja Jednym Śladem. Tyle od nieznającego się (nie znam się, to się wypowiem, nie?). Jak ktoś wie więcej - proszę poprawiać i uzupełniać. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy-wolk Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 U nas w Łodzi niestety nie ma takiego wozu. Organizacja społeczna Motopomocni.pl ma taką Yamaszkę. 0 Cytuj Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości w Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaras Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 A szkoda bo u nas w pogotowiu i na FŁM jest paru RM. którzy chętnie by wsiedli na coś takiego.... Rescuer, ja, Pati.... 0 Cytuj kamaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy-wolk Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Odświeżyłem nieco temat: http://www.motogen.pl/MotoAmbulans-pojazd-ktory-wiezie-zycie,22240.html 0 Cytuj Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości w Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridrick Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Odświeżyłem nieco temat: http://www.motogen.p...ycie,22240.html Suchy wpadnij do dyrektora Tyki i zapytaj dlaczego nie A co do drugiego minusa to bym się nie zgodził. W szeregach pogotowia znajdą się ludzie, którzy maja odpowiednie przygotowanie u nas chociażby ci których wymienił kamaras ale oczywiście nie są jedyni 2 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaras Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 No i Beti jeszcze ps, dla tego postawiłem dalej kropki..... 2 Cytuj kamaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridrick Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 ps, dla tego postawiłem dalej kropki..... Juz się nie tłumacz nie chodziło mi o wymienianie Beti bo sa jeszcze inne osoby. Problem w tym że oddolnie chętnych do takich działań w sezonie (czytaj do pierwszego śniegu nie brakuje) tylko k... chęci brak ze strony postkomunistycznej dyrekcji co to sobie robi tam prywatny folwark zwierzęcy, bo jest za głupia by zauważyć, że taki kroki to możliwość uratowania kilku osób więcej każdego roku 2 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsel Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Ridrick otóż to ... 0 Cytuj http://www.babelkowy-swiat.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boromir Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Fajna sprawa szczególnie Ratownik i pomoc przedmedyczna - zdajecie Sobie sprawę jak dotrzeć do wypadku na odcinku Sienkiewicza- Kościuszki budowa trasy WZ dojazd karetki pogotowia jest nie możliwy , chodnik opalikowany , korki , autobus nikt nie zjedzie. Karetka nie da rady a Motocykl i owszem ale musi zmienić się nastawienie i beton musi odejść ze struktury - wtajemniczeni będą wiedzieli o czym piszę a zauważyliście że sezon w tym roku jest coraz dłuższy do tego karetce nikt nie musi choć powinien ustąpić drogi i tu już piszę z własnego doświadczenia że często nikt nie zwraca uwagi na karetkę na bombach ile razy naużerałem się z kierowcami dopiero argument z BAREI a jak bym wiózł Twoją Mamę też byś nie ustąpił - wtedy przychodzi czas na refleksję - jednak ratownik na Motocyklu to dobry pomysł bo gdzie karetka nie dotrze tam motocykl dojedzie Pozdro 0 Cytuj Moja pasja i mój cel , jeżdżę chinolkiem bo tak chcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pistolero85 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Jest w planie pewnej fundacji zakup Bemek oprzyrządowanie ich, przeszkolenie odpowiednio ludzi oraz wyposażenie w systemy kompatybilne z Wojewódzką Stacją Ratownictwa Medycznego oraz programem (zapomniałem nazwy) Strazy Pożarnej. Po tych zabiegach, normalna praca zdarzeniowa, tj Po zgłoszeniu (pełniący dyżur) wsiada na motonga i jedzie Na miejscu udziela pomocy przedmedycznej itd ...do przyjazdu karetki ... Szczegóły niebawem Mi osobiście taka forma wolontariatu, pracy odpowiada... Poczynilem kroki w tym kierunku, , zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez pistolero85 (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi