Skocz do zawartości

Alarm Motocyklowy Stig

Triss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałabym zakupić sobie alarm motocyklowy STIG 07. 

Przykładowo z tej aukcji: http://allegro.pl/alarm-motocyklowy-odpalanie-z-pilota-najlepszy-i4576816486.html

Z innych tematów na tym forum dowiedziałam się że jest to dobry alarm i spełnia wymagania. Mnie jednak nurtuje inny problem. Otóz jeżdżę motorem w różne miejsca, najczęściej jednak na autobus by dojechać do szkoły. Motor zostawiam w jednym miejscu i przesiadam się w transport publiczny. Od godziny około 6:00 do jakiejś 16-17:00 jestem 40km od pozostawionego pojazdu. I tu przechodzimy do sedna mojego problemu. Jeśli ktoś zacznie bawić się przy motorze np. o godzinie 10:00 i włączy się alarm, to czy on będize dzwonił dopóki go nie wyłączę, czyli 7 godzin??? Może to być dosyć niebiezpieczne, bo alarm może się spalić czy coś, ale i też denerwujące dla ludzi mieszkających w pobliżu motoru.

Druga rzecz to obciążenie na akumulator. Czy alarm stig bardzo wpływa na akumulator?

Rozpatruję jeszcze jedną opcję alarmu, którą jest alarm HONEST: http://allegro.pl/najlepszy-alarm-motocyklowy-zabezpiecz-na-zime-i4499784221.html

Głownie dlatego, że nie ma on żadnego podłączenia z akumulatorem, gdyż jest na baterię, lecz ten alarm również mógłby hałasować przez 7 godzin...

Proszę o pomoc odnośnie nurtujących mnie problemów. 

Z góry dziękuję!

Pozdrawiam!

HONESTa odradzam, miałem w poprzednim moto. Brak kalibracji, wył z byle powodu + łapał głupie "napady" wycia jak bateria słabła.

W poprzednim moto miałem alarm stiga i nie polecam. Podłączyłem tylko czujnik wstrząsu, kierunki i syrenę. Nawet diody nie podłączałem by oszczędzić prądu. Alarm rozładowywał 8ah akumulator w tydzień. (a zdarzy mi się tyle nie jeździć) Jak już aku był słaby to alarm zaczynał wyć aż go wydoił do końca, to było z 4-5 lat temu, może coś poprawili.

Dwa lata temu kupowałem stiga do samochodu i ten był spoko, ale tu akumulator pod 50ah podchodził więc ciężko go rozładować. 

Ja na twoim miejscu dołożył bym sobie jeszcze coś tego typu:

http://allegro.pl/lokalizator-gps-tk106-serwer-karta-gprs-i4561051633.html

jest sporo alarmów z namierzaniem głównie do samochodów ale w zasadzie to nie są duże urządzenia i myślę, że z powodzeniem można je zastosować do motocykla.

Są też rozwiązania GSM i w momencie próby kradzieży alarm zadzwoni do Ciebie lub wyśle sms'a będziesz mogła zdalnie posłuchać co się dzieje wokół lub wyłączyć syrenę, czy wyłączyć zapłon. Jednak polecam jakiś dobry warsztat do montażu bo można sobie "w kolano strzelić" montując u jakiegoś amatora i potem się z tym męczyć.  

Po prostu istnieje ryzyko, że ktoś podjedzie busem i wciągnie motocykl razem z wyjącym alarmem, a jeśli będzie działało tego typu urządzenie z własnym zasilaniem to istnieje duże prawdopodobieństwo, że uda mu się przesłać dane w momencie transportowania/przeładowywania skradzionego motocykla. 

Ile wytrzyma to nie powiem, bo zależy od aku, a poza tym na więcej niż 12h moto nie zostawiałem z alarmem. Jak jest słabe aku to alarm się rozłącza i nie chce się włączyć.Ten alarm jak się lekko puknie w moto powyje przez kilka sekund tylko, a jak drugi raz i mocniej to dłużej ale nie liczyłem czasu :smile:

W takim razie pocieszyłeś mnie "Olo" jeśli mowa o długości wycia syreny. Pozostaje problem rozładowywania akumulatora. "Grucha" nie zbyt pozytywnie wypowiedział się o tym, ale korzystał  z tego kilka lat temu, więc "Olo", pytanie głównie do Ciebie. Czy Twój stig bardzo obciąża aqu?

"PIT" niestety nie mam takich funduszy na alarm, musze ogarniczyć się max do 100zł :/

Edytowane przez Triss (wyświetl historię edycji)

Jak obciąża to nie wiem, nie podłączałem się amperomierzem :P Na więcej niż na 12h nie zostawiłem moto z alarmem wiec nie sprawdzałem czy wyładowuje. Przez 12h nie było problemów z aku