Banita666 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Powiem Ci Paweł z mojego doświadczenia jak to jest , ktoś zaniedbuje silnik i klepią zawory ( płytkowe czy regulowane ) ale oczywiście manetka obroty i fajno jest , gdy luz jest duży i zawór zaczyna latać jak żyd po pustym sklepie ( ma za duży luz ) i wtedy właśnie wyklepuje gniazdo zaworowe i kasuje się luz , kasuje się tak że już nie ma luzuA co wprawia w ruch dźwigienki ? 0 Cytuj You don' t know the power of the dark side Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preker84 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Powiem Ci Paweł z mojego doświadczenia jak to jest , ktoś zaniedbuje silnik i klepią zawory ( płytkowe czy regulowane ) ale oczywiście manetka obroty i fajno jest , gdy luz jest duży i zawór zaczyna latać jak żyd po pustym sklepie ( ma za duży luz ) i wtedy właśnie wyklepuje gniazdo zaworowe i kasuje się luz , kasuje się tak że już nie ma luzuA co wprawia w ruch dźwigienki ?Ale żeś zakręcił:]. Moja teoria jest taka: w silnikach z regulacją przez koniki (dzwigienki) luz może zwiększać się po przez zaostaoswanie dużej ilości elementów pośrednich- popychacze,koniki. Elementy po prostu z przebiegiem wycierają się - luz się zwieksza-klepie dla mnie klepanie które słyszymy to dzwieg uderzającej krzywki o popychacz. Tutaj zgadzam się z Pawłem który napisał wyżej ,że jest to mnie szkodliwe dla głowicy a raczej dla samych zaworów i przylgni gniazd.Podobnie jest z hydroszklankami, po pewnym przebiegu wyrabiają się nie trzymają oleju - luz sie zwiększa. Hydroszklanenk lub jak kto woli samoregulatorów hydraulicznych nie stosuje się z uwagi na ich "ociężałość", po prostu przy tych obrotach by nie nadąrzyły.Najczęściej stosowane są regulatory płytkowe z małą szklanką - przeciwnie do elementów powyżej. mamy małe luzy a ich kasowanie jest związane z zużywaniem się przylgni zaworu i gniazda.Banita zapewne piszesz o dzwigienkach w układzie zacytuje Cię ,,kluczem i śrubokrętem ":] Tam popychają popychacze które są popychane przez krzywki wałka pośredniego 0 Cytuj 504635425 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banita666 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Tak tak układ klucz śrubokręt to dźwigienki , luz między dżwigienką a zaworem lub krzywka a płytka jest zalecany przez producenta oki jeśli jest duży luz to szybciej tu się wyrobi wyklepie , jak między zaworem i gniazdem bo te elementy są mocno powiedzmy utwardzane a dźwigienka czy płytka nie aż tak i najpierw tu sie wyklepie no a potem fizyki się nie oszuka , zawór pracuje jak młot udarowy i niszczy gniazdo 0 Cytuj You don' t know the power of the dark side Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preker84 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 jeśli jest duży luz to szybciej tu się wyrobi wyklepie , jak między zaworem i gniazdem bo te elementy są mocno powiedzmy utwardzane a dźwigienka czy płytka nie aż tak i najpierw tu sie wyklepie no a potem fizyki się nie oszuka , zawór pracuje jak młot udarowy i niszczy gniazdo nawet jesli plytka "sie wyklepie" to luz sie powiekszy co jak ustalilismy w wikeszosci przypadkow nie wystepuje. Ale wracając do zwiększonego luzu jesli takowy wystepuje to ten powoduje zmniejszenie otwarcia zaworu, więc nie klepie zamykający się zawór - ktory w tym przypadku ma mniejsza droge do pokonania do przylgni a klepie krzywka lub dzwigienka uderzajaca w plytke czy tam zawor. 0 Cytuj 504635425 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banita666 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 tak jak najbardziej ale wtedy fazy rozrządu są nie zgodne i to powoduje 0 Cytuj You don' t know the power of the dark side Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki_ELW Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Wracając do tematu zimowego przepalania, to przedstawiam mój sposób, przyjemne z pożytecznym... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi