Nico Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 (edytowane) Lewa! Chciałem was zapytać jak to wygląda prawnie, wiem tyle że jest możliwość kupna motocykla/samochodu przez nieletniego i rejestracja, ale no tak zawsze jest jedno ale... Jak to zrobić? Wiem tyle że: 1) "Kupić możesz, ubezpieczenie wykupić też. Na umowie możesz być tylko Ty wpisany jako właściciel. Tylko umowa kupna musi być również oprócz Ciebie podpisana przez jednego z rodziców (jako przedstawiciela ustawowego), ponieważ nie masz jeszcze pełnej zdolności do czynności prawnych." 2) "jeżeli umowa zostanie zawarta przez osobę z ograniczoną zdolnością do czynności prawnych umowa jest BEZSKUTECZNA do czasu potwierdzenia przez przedstawiciela ustawowego (zazwyczaj rodzice) np X ma 16 lat i zawarł umowę kupca samochodu z Y. Jednak rodzice X dowiedzieli sie o tym po fakcie. Y może wyznaczyć termin rodzicom X aby potwierdzili umowę - jeśli w tym czasie nie potwierdzą jej bądź wyraźnie odmówią potwierdzenia, Y przestaje wiązać zawarta umowa z X (Y nadal jest właścicielem samochodu)" Więc mam spisać normalnie umowę Kupna-Sprzedaży i 2x Podpis?(Mój i Opiekuna) Dzięki z góry za pomoc Jeśli ktoś już coś w podobie do tego robił to prosze o rady ;P Edytowane 2 Lipca 2014 przez Nico (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dinozaur Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Na umowie gdyby były 2 podpisy to by było zmieszanie i zwątpienie o poprawności tej umowy. Raczej musi być dodatkowy dokument dla sprzedającego + dla ciebie z tekstem że twój opiekun zezwala na zakup czy coś w ten deseń. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graczuu Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Może wystarczy dopisek na dole umowy, że opiekun zezwala na zakup i podpis jego. Ewentualnie można opiekuna wpisać na głównego właściciela a siebie jako 2-go właściciela (współwłaściciela). Dużo tańsze OC (zniżki opiekuna), Tobie zniżki co rok dochodzą a i tzw. hamulec jest, żeby nie odwalać nic na drodze bo w razie kolizji opiekun zniżki traci i bura gwarantowana. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolka Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Ty kupujesz czy Ty sprzedajesz? Ostatnio to przerabiałam, więc mogę coś podpowiedzieć 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nico Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Karolka ja mam zamiar kupić na mnie. Problem w tym że nieletni 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolka Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Zdajesz sobie sprawe, że do czasu uzyskania pełnoletniości nie będziesz mógł go sprzedać bez zgody sądu? Fajnie, gdybyś miał dowód, bo mniej potem pitolenia w urzędzie. Piszecie ze sprzedającym normalną umowę, Ty się wpisujesz jako kupujący. Dane z dowodu albo paszportu, nie wiem czy jeszcze jakieś inne dokumenty wchodzą w grę, np. legitka szkolna, trzeba by sprawdzić. Dodatkowo piszesz takie oświadczenie na którym podpisują się opiekunowie prawni (najprawdopodobniej rodzice), że opiekunowie są świadomi tego co robisz, że się na to zgadzają i uznają podpisaną przez Ciebie umowę za ważną i nie będą potem się skarżyć czy cuś w tym stylu. Oczywiście wszystkie dane opiekunów trzeba spisać. I już. Oczywiście wszystkie rejestracje podatki i tak będziesz musiał robić przynajmniej z jednym z opiekunów, więc jeśli mogę Ci coś doradzić... Najlepiej gdybyś spisał umowę np. że twój tata właściciel a Ty na współwłaściciela. Zniżki. Nie wiem co chcesz kupić, ale zwyżka na OC jest potężna dla nieletnich - taki bum teraz z tym B1 szczególnie. A i tak będziesz z nimi ganiał po urzędach, więc co za różnica? Takie perypetie przechodził mój kolega, któremu sprzedałam bździdełko w naszym, sieradzkim urzędzie. Ale, jak wiadomo, urząd urzędowi nierówny, warto jedank się karnąć i się dopytać, żeby potem nie było, że w innym urzędzie to można było, a w tym nie 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nico Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedź. Dowód mam ;P 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi