Aidekk Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 Próbowałem zagłębić się w temat użyteczności pługa w motocyklu i odpowiedzieć sobie na pytanie: czy ma on jakieś zastosowanie poza wizualnym. Poszperałem trochę w necie i to co znalazłem: 1. wizualne (oczywista oczywistość).2. rozprowadza strugę powietrza na boki przez co lepiej się jeździ w chłodne dni.3. Na mokrej drodze praktycznie ma się suche buty (test na FJ 1200A), w deszczu tez po butach tylko mgiełka spod kola leci, a nie strumień wody.4. Dodatkowe wyprowadzenie powietrza do chłodzenia silnika. 5. Chroni to wydech/kolektory przed tym co leci spod przedniego kola Czy jest w tym prawda czy to tylko mity? Ktoś z was testował może z pługiem i bez pługa? Jakie macie doświadczenia. Proszę o rzeczowe odpowiedzi a o spam czy pisanie, że do orania... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaRoD Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 6. Zbiera zdechłe koty 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomi Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 1. Zdecydowanie lepiej wygląda moto z pługiem.2. Nie zauważyłem, żeby było cieplej.3. Nie zauważyłem, ale może dlatego, że mam przedłużkę błotnika na przednim kole (ale to raczej po to, żeby cylindra nie zalewało).4. Wyprowadzenie powietrza powiadasz? Może i racja, trzeba by zobaczyć w tunelu aerodynamicznym co pług robi z powietrzem. 5. Chroni to wydech/kolektory przed tym co leci spod przedniego kola - oj tak. 6. Mój nie zbiera kotów. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
działkowy emeryt Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 chyba zapomniałeś wymienić podstawową funkcję motocyklowego pługa... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIANY Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 Pług na pewno w jakimś stopniu dociąża motocykl i zwiększa jego przyczepność. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luki Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 Zbiera brud, dodatkowy element do umycia. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ClearWater Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 Chyba lepiej umyć pług niż polowe silnika 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaquzie Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 plug to magnes na laski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorima Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 (edited) plug to magnes na laski heeeeę? eehhh Jack Jack... <jest w trakcie szukania ładnego pługa ale nie z zamysłem magnesowania zwierzyny> Edited April 5, 2014 by Jorima (see edit history) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaquzie Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 No co tam Jorimka? Ciebie juz widze zlapalem, bo kolejny raz nadpisalas sie pod moim postem 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorima Posted April 4, 2014 Report Share Posted April 4, 2014 No co tam Jorimka? Ciebie juz widze zlapalem, bo kolejny raz nadpisalas sie pod moim postem please bitch… <spróbuj mnie złapać face-to-face zobaczymy jak se dasz radę > 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zyygy Posted April 4, 2014 Report Share Posted April 4, 2014 to może powiem jaka jest wada, zmniejsza prześwit pojazdu przez co jazda po miejskim offroadzie jest męczarnią. krawężniki, śpiące milicjanty pięknie rysują tzw. plug. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rooland Posted April 4, 2014 Report Share Posted April 4, 2014 + 15 koni mechaniczny ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fooriat Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 zwiększa strefę zgniotu 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaRoD Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 A na poważnie, to pęd powietrza przy dużych prędkościach przelatując przez pług (który jest specyficznie ukształtowany) dociska motocykl do asfaltu, przez co lepiej trzyma się nawierzchni. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts