kosmaty Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Jak bym wziłął to ta klei i ustawił luz na 2,5-3cm. ale po co, przecież lepiej co 2 tysie zdjemować osłone zębatki i modlić się żeby była na swoim miejscu 1 Cytuj https://www.hondapark.pl/pl/motocykle.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro6ert Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Miałem się już nie wymądrzać, ale nie mogłem się powstrzymać Klej owszem można stosować - nawet Yamaha zaleca po wymianie podkładki i śruby zastosowanie kleju: 4. Apply Loctite® 620 to the threads and install the new lock washer and retaining nut from the Drive Sprocket Kit. Tighten the drive sprocket retaining nut to 90Nm (9.0m-kg, 65 ft-lb). ale jak widać nie jest to super mocne wiązanie. Mocniejszy klej spowoduje, że podczas wymiany napędu (a kiedyś to trzeba będzie zrobić) będą trudności z odkręceniem nakrętki. Ale to wszystko i tak nie zmienia faktu, że luz łańcucha w FZ6 (bo tylko o tym cały czas się wypowiadam) nadal powinien być na poziomie 4,5-5,5cm - ktoś to projektował i ktoś za takie wytyczne wziął odpowiedzialność, więc radzę jednak nie być mądrzejszym od inżynierów, tylko się stosować FZ6 nie jest sportem, więc utrata kilku ułamków sekund przy starcie od 0 do 100....?? km/h nie będzie powodem do zmartwienia - ja w każdym bądź razie się przyzwyczaiłem i nie ma żadnego problemu. A każdy dobry mechanik od moto powie, że na łańcuchu lepszy większy luz, niż luz za mały 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmaty Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 nie łańcuch ma mieć odpowiedni luz a nie lepszy taki niż taki "Nie wolno łańcucha nadmiernie naciągać. Jest to równie szkodliwe jak jeżdżenie ze zbyt luźnym łańcuchem. Niszczymy w ten sposób nie tylko zestaw napędowy, ale także łożyska w kole i w silniku" 0 Cytuj https://www.hondapark.pl/pl/motocykle.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejCBR Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Do tego jeśli łańcuch jest za luźny nie równo się wyciąga i później jest cyrk z regulacją łańcucha. Uwierz mi ze bez problemu dużą dźwignią odkręcisz nakrętkę która była zakręcona na klei. Poza tym dobry napęd wystarczy spokojnie na 30 tys. Nawiniesz szybko? Według mnie to dużo lepsze rozwiązanie niż nie stosowanie kleju i jazda z "chora" głową. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soltys Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 ustaw to w miejscu gdzie łańcuch jest najbardziej wyciągnięty skąd czerpiesz taką wiedzę bo moim i instrukcji zdaniem jest dokładnie odwrotnie!!! skąd czerpiesz taką wiedzę może od domorosłych teoretyków gawędziarzy? guzon chyba coś przesadziłeś taki łańcuch to już trochę wisi jak rękaw magika. 3cm luzu będzie ok O dziwo dla tego motocykla kolega guzon prawdę pisze luz to 45-55 mm chyba ze chcesz się kłócić z producentem Polska instrukcja do FZ-6S (s1) jak ja bym miał 5,5 to bym sie bał że łańcuch koło szyi mi sie zawinie w tym motocyklu może się to stać gdy naciągniesz na 25-30mm (może pęknąć) to też jest związane z budową i punktem łożyskowania wahacza, ustawcie 2,5 cm w crosie tylko ten luz to na obciążonym motocyklu skąd czerpiesz tą wiedzę ? czy jakaś instrukcja bądź poradnik podaje taką metodę? czy nasłuchałeś się od domorosłych teoretyków gawędziarzy? w instrukcji do tego i innych motocykli jest wyraźnie napisane "bez obciążenia" powoduje, że nakrętka może odkręcić niestety zdarzyło się to w 3 yamahach z którymi miałem do czynienia, z czego w jednej w której wymieniałem łańcuch teraz zrozum czego to jest wina, uff 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Vader Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 w instrukcji do tego i innych motocykli jest wyraźnie napisane "bez obciążenia" owszem piszą, że bez obciążenia ale człowiek uczy się na błędach, przynajmniej stara się. Ja zawsze naciągam z obciążeniem chyba za to mnie nie wsadzą do pierdla w Sztumie a jeżeli ma mi to poprawić samopoczucie to czemu nie? Paweł jak już mowa o praktyce to można w spróbować w czternastce naciąg zrobić bez uwzględnienia obciążenia i w najlepszym przypadku od 200 do 400 km później podziwiać zwisająca firankę zamiast bądź co bądź nowego łańcucha (inna sprawa, że to rwało łańcuch bez względu na wszystko) Żeby była jasność nie wypowiadam się ogólnie tylko w przypadku danego modelu moto. Tak czy owak w każdym moto sprawdzam naciąg na motocyklu z kierowcą.... i to działa 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soltys Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) nie wsadzą do pierdla w Sztumie a jeżeli ma mi to poprawić samopoczucie to czemu nie? dla samopoczucia jestem w stanie zrobić wiele człowiek uczy się na błędach bądź te błędy powtarza z drugiej strony jaki luz ustawiasz? i czy sprawdzałeś jaka jest różnica z obciążeniem i bez obciążenia? ale generalnie pod wagę to się ustawia zawieszenie Edytowane 6 Listopada 2014 przez Soltys (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Vader Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 dla samopoczucia jestem w stanie zrobić wiele Reflektujesz na wczasy w Sztumie ?;] Generalnie pilnowałem luzu ok 3 cm. Co do obciążenia... ustawienie naciągu na bocznej stopce + plecak na tyle dawało efekt sztywnego łańcucha przy zawiasie skręconym bardzo sztywno. Szczegółów nie przytoczę, bo moto sprzedane miesiąc temu i nawet niestety już zglebowane BTW.. Będę trwał przy swoim, że naciąganie łańcucha uwzględniając skok wahacza nie jest błędem 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thebestof78 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 bo moto sprzedane miesiąc temu i nawet niestety już zglebowane ojej a takie ładne było 0 Cytuj Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Vader Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 ojej a takie ładne było oj tam, jedna strona nadal jest ładna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulka Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 oj tam, jedna strona nadal jest ładna I tak się powinno podchodzić do tematu i to chyba każdego 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X76 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Kilku optymistów mamy na forum 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Vader Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Kończąc ten mały off: I tak się powinno podchodzić do tematu i to chyba każdego Mówiąc serio to mnie akurat łatwo zająć takie stanowisko, bo bomba przytrafiła się już nowemu właścicielowi parę h po sprzedaży a więc serce aż tak nie krwawi (mnie), niemniej jednak nie takiego widoku i obrotu sprawy się spodziewałem.. Kilku optymistów mamy na forum Na tym mój optymizm się kończy 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soltys Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Generalnie pilnowałem luzu ok 3 cm. Co do obciążenia... ustawienie naciągu na bocznej stopce + plecak na tyle dawało efekt sztywnego łańcucha przy zawiasie skręconym bardzo sztywno jeśli zawias sztywny to pewnie prawie ugięcia plecak nie zrobił wię jakby bez obciążenia Kilku optymistów mamy na forum no no szklana pełna w połowie Edytowane 9 Listopada 2014 przez Soltys (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi