Skocz do zawartości

Sportowy Wydech

Krayzys

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka.

Czy mogę do skutera 4t wrzucić sportowy

zakręcony wydech ? Bo wiem że do 2t można bez obaw ale nie wiem jak jest w przypadku 4T chłodzonego powietrzem a nie cieczą .

Edytowane przez Krayzys (wyświetl historię edycji)

Czy ja wiem ale dźwięk zmienia .Osobiście wolałbym chyba jednak przelotowy bo ładne i wgl. Tyle że podobno do 4t się ich nie powino montować bo psują silnik ale czy to prawda to nie wiem ?

A właściwie skoro temat został poruszony, to zapytam też skąd wziął się ten mit (lub nie), że w 4T wydech przelotowy spowoduje wypalenie gniazd zaworowych i destrukcję silnika? Że wydech przelotowy do 4T musi być koniecznie dedykowany do danego silnika?

Przecież chyba tak naprawdę to można kawałek rury wstawić i nic się mu nie stanie?

Kiedy wsiadam na motocykl, budzę się ze snu i zaczynam prawdziwie żyć...

No właśnie nie można. Jak założysz przelot to przez silnik przelatuje więcej powietrza a tyle samo paliwa, czyli mieszanka staje się uboższa. To skutkuje podniesieniem temp. pracy silnika, dostają zawory i głowa. Jak zmienisz wydech, dolot, ustaw mieszankę na optymalną  :smile: Przy gaźniku większe dysze, przy wtrysku komp i strojenie. 

Po zmianie wydechów bez ingerencji w skład mieszanki nie dość, że rozwalasz silnik to jeszcze tracisz moc  :smile: Jedyny zysk to dźwięk.

EDIT:

Poczytaj Działkowego:) http://motocykle-lodz.pl/topic/4271-r6-a-filtr-kn-i-dawka-paliwa/?hl=%2Bdzia%C5%82kowy+%2Bemeryt#entry96273

działkowy emeryt

A właściwie skoro temat został poruszony, to zapytam też skąd wziął się ten mit (lub nie), że w 4T wydech przelotowy spowoduje wypalenie gniazd zaworowych i destrukcję silnika? Że wydech przelotowy do 4T musi być koniecznie dedykowany do danego silnika?

Przecież chyba tak naprawdę to można kawałek rury wstawić i nic się mu nie stanie?

to jeszcze i tu (wszystko już było na forum lenie...) -> http://motocykle-lodz.pl/topic/160-t%C5%82umikiwydechy-czy-firma-ma-znaczenie/page-2?hl=+t%C5%82umik%20+czy%20+firma%20+znaczenie

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

No właśnienie mozna. Jak załozysz przelot to przez silnik przelatuje więcej powietrza a tyle samo paliwa, czyli mieszanka staje się uboższa. To skutkuje podniesieniem temp. pracy silnika, dostają zawory i głowa. Jak zmienisz wydech, dolot, ustaw mieszanke na optymalną :smile: Przy gaźniku większe dysze, przy wtrysku komp i strojenie. 

Po zmianie wyechów bez ingenerncji w skład mieszanki nie dośc że rozwalasz silnik to jeszcze tracisz moc :smile: Jedyny zysk to dźwięk.

EDIT:

Poczytaj Działkowego:) http://motocykle-lodz.pl/topic/4271-r6-a-filtr-kn-i-dawka-paliwa/?hl=%2Bdzia%C5%82kowy+%2Bemeryt#entry96273

Oczywiście zapoznam się :smile: Ach no co do tego, że należy ustawić mieszankę to się zgodzę na logikę. Czyli rurę można założyć, tylko trzeba regulować mieszankę, jednak z tematem zapoznam się później :smile:

Dziękuję za link. Poczytam wieczorem :smile:

Kiedy wsiadam na motocykl, budzę się ze snu i zaczynam prawdziwie żyć...

Sobie poczytałem to co kolega Działkowy napisał i aż mnie strach obleciał bo mam małą wgniotę na kolektorze jednego cylindra, ciekawe ile to może napsuć w silniku  :blink:

Mam właśnie do kupienia wydech od 2t mogę go dać do 4t ?

Jest to ten wydech : http://tablica.pl/oferta/wydech-sportowy-do-skutera-CID5-ID3RptB.html#bbe84058ed

W 2t dyfuzor ma za zadnie spowalniać spaliny, a w 4t mają jak najszybciej wychodzić :unsure: Nie rozumiem Cię, parzcież od tego tłumika nie będzie Ci głośniej skuter chodzić...

Miałem w chinolu przez kilka tysięcy km przelot i nic się nie działo z silnikiem, tylko mało co tam było seryjne

Chyba się jednak zdecyduje na przelota . Tyle żę się teraz trochę boję bo nie wiem czy bym se poradził z tym wyregulowaniem mieszanki odpowiednim . A co do tego z dyfuzorem myślałem by go dac tak dla wyglądu bo oryginalny du%&,y nie urywa .