Skocz do zawartości

Prawo Jazdy Kat A

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam Yamahę Virago535 :smile:  jest to mój pierwszy motor i jeszcze nie mam prawka  związku z tym chciałabym się dowiedzieć jak to w ogóle przebiega? Jest jakaś nauka jazdy? Jak przebiega egzamin? ile muszę za niego zapłacić? z góry dziękuje za odpowiedzi  :smile:

Opublikowano

Robisz to tak samo jak i na samochód. Najpierw kurs teoria+praktyka, w przypadku Virażki to prawko A2 wystarczy z tego co się orientuję. Koszty kursu zależnie od szkoły ale około 1500 zł jak sądzę :biggrin: 

Tutaj tak poglądowo jak wygląda egzamin praktyczny na placu:

http://www.youtube.com/watch?v=5YqoPt1YbE8

Tyle co wiem to powiedziałem, ale jest kilku instruktorów na forum to na pewno, któryś poda więcej informacji :biggrin:

Opublikowano

Złośliwi twierdzą, że ESI, ELA, EZD itp. chyba nie muszą mieć prawa jazdy, egzaminów, szkoleń żeby mogli jeździć dowolnym typem pojazdów bo wielkiej różnicy i tak to nie robi.

Przynajmniej tak słyszałem ;)

Stayin' Alive

Instruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.pl
Ratownik MotoPozytywni.pl

Jeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.
Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.

Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.

Opublikowano

Złośliwi twierdzą, że ESI, ELA, EZD itp. chyba nie muszą mieć prawa jazdy, egzaminów, szkoleń żeby mogli jeździć dowolnym typem pojazdów bo wielkiej różnicy i tak to nie robi.

Przynajmniej tak słyszałem ;)

oj nie wiem kolego skąd tak słyszałeś ale to nie prawda :smile: nie radze jeździć bez prawka bo później można zostać nieźle po tyłku :smile:  :P
Opublikowano

jeszcze nie mam prawka związku z tym chciałabym sie dowiedzieć jak to w ogóle przebiega ? jest jakaś nauka jazdy ? jak przebiega egzamin ? ile muszę za niego zapłacić ?

Złośliwi by powiedzieli, że prawko i umiejętności przynosi Wrozka.

Sorry, ale to było naiwne...

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

Opublikowano (edytowane)

:biggrin:  dziewczyno skąd Ty jesteś że zadajesz takie pytania :P albo gdzie byłaś jak Cie nie było :P

a tak na poważnie : 

na początku udajesz się do starostwa po nr PKK

idziesz  do auto szkoły, żeby zrobić kurs nauki jazdy kat A , cena około 1200-1500zł 

zdajesz egzaminy:

pierwszy egzamin teoretyczny 30zł

po zdaniu teorii egzamin praktyczny ,który składa się z 2 części plac manewrowy i ruch drogowy 180zł (zdawalność słaba w wordzie kasy brak :smile: )

po zdaniu egzaminow śmigasz do starostwa z wnioskiem o wydanie prawka,  płacisz okolo 100zł

czekasz max 2 tyg i latasz na legalu

jasne ? :smile:

Edytowane przez Lans (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

a może tak? :smile:

1891053_630716983644951_1804288648_n.png

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Opublikowano (edytowane)

Filmik obejrzałem z przyjemnością - ale nie sądzę żebym się przesiadł z 50ki 

primo 1 - koszt kursu biorąc pod uwagę inne kategorie strasznie wyśrubowany dodatkowy koszt egzaminów - raczej w Łodzi kilka :sad2: należy doliczyć 

2 - w ciągu ost 5 lat robiłem C i D bez żadnych problemów zdałem  i muszę powiedzieć że na A - trzeba zasuwać takie figury jak w cyrku  <Balszoi> chyba ich pogieło a kiedyś było tak fajnie 

Pozdro i życzę powodzenia.

Edytowane przez boromir (wyświetl historię edycji)

Moja pasja i mój cel , jeżdżę chinolkiem bo tak chcę

Opublikowano

Rafał fakt, kurs na prawko jest strasznie drogi, ale jazda tą 50-tką też się kiedyś nudzi (zaczyna brakować mocy :biggrin: ). 

Na tej pojemności wiadomo lekki tuning i można wycisnąć z 100km/h, ale dochodzi właśnie sprawa ewentualnego zatrzymania. 

Jeden policjant machnie ręką a drugi zabierze dowód i zaczynają się cyrki. Nie mówię już o najczarniejszej wersji spowodowania wypadku z nadmierną prędkością. 

Koszt faktycznie spory bo około 2tys. ale przeliczając ew. późniejsze problemy/wydatki to nie jest to tak dużo :biggrin:

A przecież kursu chyba nie musisz robić w łódzkim WORD, tak bynajmniej mi się wydaje, bo ja mam do wyboru trzy - Piotrków, Sieradz, Cze-wa 

Opublikowano

Nie przesadzajmy z poziomem trudności egzaminu, co prawda pierwszy termin oblałem ale z własnej winy i to pomimo że egzaminator starał się przmknąć oko. Także ze srogością egzaminatorów w Łodzi to może też bez przesady. Natomiast koszty faktycznie nie małe ale to też trudno się dziwić, w końcu dwa pojazdy muszą być zaangażowane w jazdy miejskie, a na egzaminie nie dość że dwa pojazdy to jeszcze prócz egzaminatora dochodzi kierowca.

Plac manewrowy faktycznie wygląda na trudny ale spokojnie jest do ogarnięcia.

Opublikowano

Panowie spoxik - ale jak w domu wytłumaczyć debet 2000  :decayed:  chiba trzeba zacząć obmyślać Watykańską intrygę  :hihi:

Moja pasja i mój cel , jeżdżę chinolkiem bo tak chcę

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat, a więc: :smile:

Chcę się zapisać w wordzie na teorię i jakie muszę mieć ze sobą dokumenty? jak nie mam 18 muszę mieć jakieś zgody rodziców?

Opublikowano

W auto szkole nic nie mówili na ten temat?

Stayin' Alive

Instruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.pl
Ratownik MotoPozytywni.pl

Jeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.
Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.

Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.

Opublikowano

On był u Chmielewskiego, dlatego nie wie :-)

Live slow!!!

Opublikowano (edytowane)

Mówili, ale jednym uchem wpadło, a drugim wypadło :P

Rebel, u Chmielewskiego to byłem 2 lata temu na "kursie" :biggrin:

Na razie mnie nie załamujcie, paszport tydzień temu się skończył a, A1 nie upoważnia do egzaminu ;/

Edytowane przez Olo (wyświetl historię edycji)