Skocz do zawartości

Kawa Z 800 Vs Yamaha Mt-09

Bajzel

Rekomendowane odpowiedzi

Wpisz tekst ...Panie i Panowie,

Od pewnego czasu poszukuje moto dla siebie. Poświeciłem masę czasu na przeglądanie recenzji, oglądanie filmów czy odwiedziny w salonach. Teraz zapytam Was o opinie :smile:

Mały Background:

Szukam moto głównie do miasta jakieś 80%, 20% na wycieczki. Początkowo chciałem kupić coś w styly fazera8, ale jakoś owiewka mi nie leży. Przejeździłem 3 sezony xj6 - poszukuje takiego średniego nakeda.

Jeszcze parę tygodni temu w stawce poza z 800 i mt 09 był streettriple ale ostatnio go odrzuciłem z listy.

Przemyślenia.

Jeśli chodzi o silnik - moc i nm wydają się być podobne. ciekaw jestem tylko jaki w praktyce będzie miała wpływ brak jednego cylindra w Yamasze [ :smile:] (zarówno na dźwięk jak i osiagi). Ustawienia w mt 09 pracy przepustnicy, ciekaw jestem czay bajer czy może sie przydać np. wolniejsza reakcja przepustnicy w deszczu/mokrej nawierzchni.

Masa - dramatyczna różnica na korzyść yamaha około 40 kg.... jak myślicie zrobi to różnice na mieście bo na trasie raczej nie. Nie planuje żadnej hardcorowej jazdy na torze etc.

Cena - bardzo podobna

Wygląd - pojęcie względne - dla mnie kawa więcej plastyku ale taka bardziej drapieżna. Yamaha taka bardziej surowca więcej odkrytych elementów. na korzyść kawa.

Pozycja - tutaj mogę tylko powiedzieć to co ogarnąłem w salonach - kawa ma twarde siedzisko i dość twarde zawieszenie co prawda nie jest z 1000 który wydaje się być mega twardy. Yamaha za to ma ciekawą pozycje - w recenzjach zachwalana - może ktoś miał okazje pojeździć??

Abs - jak kupowałem pare lat temu xj6 czytałem że kawa ma słaby ABS, jako iż mnie interesuje tylko wersja ABS - ma ktoś może jakieś przemyślenia na ten temat... mało info w necie na ten temat.

No i ta Pani z mt 09 z targów :smile: minus dla kawy bo ich nie było [:smile:]

Obydwa motocykle wydają sie być "wygranymi" - proszę o przemyślenia jeśli jakieś macie.

Nie dajcie mi zostać bez moto na sezon :smile:

pozdr,

Edytowane przez Bajzel (wyświetl historię edycji)

• 2 tygodnie później...

miałem przyjemność jechać kawą Z800 całkiem fajnie 

z yadzka MT09 nie miałem przyjemności , ale znajomy miał MT01 i był mega zadowolony super wygodny i ten dźwięk bajka  :decayed:

sam jak bym miał zmieniać pewnie wolałbym odłożyć więcej i kupić mt01 :smile: ale to tylko moje zdanie 

działkowy emeryt

MT01 to bezwładny kloc z długoskokową V-ką od czopera, nadający się do straszenia babć na pasach... MT09 to lekki i póki co ponadczasowy motocykl z rzędową 3ką,  -40 kg przewagi w masie to kosmos w prowadzeniu i poręczności, bierz fortepian, będziesz pan zadowolony ... i póki co oryginalny :smile:

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Czytałem o MT09, że kozak jest nie z tej ziemi. Dużo dobrego wszędzie piszą ale ostrzegają przed pazurem ;) Na najmocniejszej mapie ponoć nie da się wręcz jechać

• 1 miesiąc temu...

MT01 to bezwładny kloc z długoskokową V-ką od czopera, nadający się do straszenia babć na pasach... MT09 to lekki i póki co ponadczasowy motocykl z rzędową 3ką,  -40 kg przewagi w masie to kosmos w prowadzeniu i poręczności, bierz fortepian, będziesz pan zadowolony ... i póki co oryginalny :smile:

może masz rację że MT01 to kloc i do straszenia babć na pasach  ale ja lubię straszyć babcie na pasach hahaha  :riding:

Ja miałem nie tak dawno temu bo jakieś 20 dni podobny dylemat: MT-07 vs Honda NC 700S vs Hyosung GT650P. Wybrałem Hyosunga i nie żałuję, ale czy Tobie by podszedł to już nie wiem. Na pewno możesz się przysiąść jak będziemy latać, tylko czy V-ka i 73 KM to to czego szukasz. Bo jeśli nie to z tego co mówiłeś polecam Fazera.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Aidekk Ty kierowałeś się rozumem nie sercem ;P z tego co czytałem i oglądałem no i widziałem bo niestety nie jechałem MT09 faktycznie "ładny" i "zdrowy" sprzęt... tak jak rescuer pisze jeszcze nie spotkałem się z negatywną opinią, chyba, że "wariat" :P z drugiej strony z750 można w wyprzedaży roczników trafić dużo taniej...

motorcycle.gif