Skocz do zawartości

Przedszkole Potrzebuje Motocyklistów - 7.06.2014

Smooth

Rekomendowane odpowiedzi

JA ,co prawda jeszcze motocykla nie mam, ale do maja mieć powinienem :biggrin: a dla dzieciaczków zawsze warto się stawić, bo sam pamiętam jak się śliniłem na widok Jawek, MZ-tek czy nawet popularnych motorynek i jaka to była frajda usiąść na takiej maszynie :smile:...ech przeszłość...:smile: 

Co do DKMS to polecam. Ja jestem już od roku zarejstrowanym dawcą komórek macierzystych i oprócz "poplucia patyczków" nic do tej pory ze mnie nie pobierali :biggrin:

Zapraszam do odwiedzania i wspierania fundacji "Świat z 4" :smile:

Zapraszam http://swiatz4.org

Znając moje szczęście to jak bym bardzo chciał to pewnie bym się nie doczekał :smile: a tu zostaje 10% wątpliwości ;) a oni podobno dwie wielkie igły w szyje wbijają :shock3: i Agatka powiada że to nie boli  :hihi: 

boroś

ccm250.png LwG!

DEMENTUJĘ:

I METODA - Przed pobraniem przez 5 dni Dawca przyjmuje czynnik wzrostu G-CSF, aby zwiększyć ilość komórek macierzystych w krwi obwodowej. Jest to substancja produkowana również naturalnie w organizmie człowieka np. w momencie przechodzenia infekcji. Podczas przyjmowania czynnika mogą wystąpić objawy grypopodobne.

Komórki pobiera się metodą zwaną aferezą. W dniu pobrania krew Dawcy wyprowadzana jest z jednej ręki, następnie przechodzi przez maszynę, gdzie separowane są komórki macierzyste i wraca do organizmu poprzez drugą rękę.

Metoda ta nie wymaga hospitalizacji i jest stosowana w 80% przypadków.

II METODA - Od znajdującego się w narkozie Dawcy pobiera się z talerza kości biodrowej (nie jest to rdzeń kręgowy) ok. 1 litra mieszaniny szpiku kostnego i krwi. Mieszanina zawiera ok. 5% szpiku kostnego, regenerującego się całkowicie w organizmie w ciągu ok. 2 tygodni.

Dawca przyjmowany jest na oddział zwykle dzień przed pobraniem szpiku. W szpitalu pozostaje 2-3 dni, a jedyne zagrożenie ogranicza się do powszechnego ryzyka związanego z podaniem narkozy. Po pobraniu szpiku istnieje możliwość wystąpienia miejscowego bólu, podobnego do stłuczenia, który po kilku dniach mija.

:smile:

Edytowane przez aGaaatKa91 (wyświetl historię edycji)

Panowie...jeździcie super maszynami, codziennie ryzykujecie połamanie kości , a boicie się małej igiełki?? No dobra, może nie takiej małej, ale serio mówiąc, jeśli komuś miałoby to uratować życie, to dałbym się nawet 10 razy pod rząd na żywca kłuć...jak się ma chwila ukłucia do czyjegoś zdrowia ?? No i pamiętajcie ,że L4 dostajecie :biggrin: 

Zapraszam do odwiedzania i wspierania fundacji "Świat z 4" :smile:

Zapraszam http://swiatz4.org

ale serio mówiąc, jeśli komuś miałoby to uratować życie, to dałbym się nawet 10 razy pod rząd na żywca kłuć...jak się ma chwila ukłucia do czyjegoś zdrowia ??

BRAWO!! :smile:

• 3 tygodnie później...

Moi drodzy, przepraszam za mały offtop, ale może ktoś z Was mieszka blisko/będzie w pobliżu i zechce się przyłączyć:

Od poniedziałku startujemy w przedszkolu z kolejną zbiórką dla zwierzaków. Tym razem będziemy wspierać Fundację Niechciane i Zapomniane, która działa od 2006 roku. W 2013 roku Fundacja otworzyła ośrodek adopcyjny przy ul. Malowniczej w Łodzi.
Przez 2 tygodnie (od 31.03 do 11.04) będziemy zbierać:
- karmę dla psów - suchą i mokrą
- karmę dla kotów - głównie mokrą
- karmę dla świnki i koziołka - marchewki, pory, pietruszki, kapusty pekińskie, płatki owsiane, suchy chleb
- żwirek dla kotów
- koce i kołdry
- środki na pchły i kleszcze (krople fiprex, flevox, frontline, obroże kiltix, sabunol)
- środki do utrzymania czystości w szpitalu - płyny odkażające typu Domestos, płyny do mycia podłogi, płyny lub proszki do prania koców
- ręczniki papierowe, lignina, worki na śmieci, mopy
- smycze, obroże
- miski
- materiały opatrunkowe - gazy jałowe, bandaże nieelastyczne, plastry itp.
- leki i suplementy dla psów (szczegółowe informacje można znaleźć na stronie internetowej http://niechcianeizapomniane.org/dary-rzeczowe-2/)

Gdyby ktoś z Was chciał pomóc, może skontaktować się ze mną, bądź przynieść dary bezpośrednio do Przedszkola Miejskiego nr 26 w Łodzi przy ul. Potulnej 4.
W imieniu swoim i zwierzaków z góry dziękujemy za pomoc :smile:

Przy okazji będziecie mogli się zapoznać z przedszkolem przed piknikiem :smile:

Edytowane przez aGaaatKa91 (wyświetl historię edycji)

• 1 miesiąc temu...

coś już wiadomo bardziej konkretnie kiedy ten piknik....??

Blacharstwo Lakiernictwo Mechanika Serwis rowerów

Łódź ul. Helska 60

Tel. 530 679 839, 501 529 991

Dla posiadaczy kart członkowskich RABATY !!!!!

Czynne pn - pt 9-17
Sob 9- 13

YAMAHA FJ 1200     icon3.png

• 2 tygodnie później...

Piknik odbędzie się 7 czerwca, prawdopodobnie w godzinach 10-13. Potrzebujemy ok. 12 osób, więc jeśli ktoś z Was jest w stanie zadeklarować się już teraz, że może się pojawić to proszę o przesłanie imienia i nazwiska na priv. Potrzebne to jest do tego, że Przedszkole wystawi imienne podziękowania dla tych osób.

Pozdrawiam :smile:

chętnie bym się pojawił, ciekawy jestem ile nas tam będzie? postaram się być jeżeli nie będę tam tylko sam ;) 

na 99 % jestem

Blacharstwo Lakiernictwo Mechanika Serwis rowerów

Łódź ul. Helska 60

Tel. 530 679 839, 501 529 991

Dla posiadaczy kart członkowskich RABATY !!!!!

Czynne pn - pt 9-17
Sob 9- 13

YAMAHA FJ 1200     icon3.png

Jak nic nie wyskoczy to będę. Przy okazji się zapisze ;) prawko wystarczy, czy musi być dowód? Czy jeszcze coś potrzebuje mieć przy sobie? :smile:

boroś

ccm250.png LwG!

ja powinienem się na 90% wstawić, napisze do pani Agatki na początku czerwca czy się zjawię czy też nie.. ale myśle że pojadę :biggrin: Termin pasuje bo weekend i godzina też chyba odpowiednia :smile: 

Jak nic nie wyskoczy to będę. Przy okazji się zapisze ;) prawko wystarczy, czy musi być dowód? Czy jeszcze coś potrzebuje mieć przy sobie? :smile:

W formularzu wpisujemy podstawowe dane - imię, nazwisko, data urodzenia, pesel, adres zamieszkania/zameldowania itp., więc z tego co pamiętam dowód nie jest potrzebny. Chyba że coś się zmieniło.

Na początku przyszłego tygodnia będę miała formularze, także jak coś to napiszę :smile: