Skocz do zawartości

Taka Sytuacja - Tor W Łodzi...

Rebel

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam, że największe powodzenie ma taki projekt w sytuacji, w której:

A: Główną siłą sprawczą jest obrzydliwie bogaty zapaleniec, z prywatnym (opowiednim*) gruntem pod inwestycję

B: Jako wsparcie utworzony zostanie pomocniczy fundusz (coś jak kickstarter) zbierający datki od wszystkich zainteresowanych, np.: motocykliści, puszkarze wyścigowi, kartingowcy, moto-fankluby, drifciarze, szkoły jazdy, dealerzy mootoryzacyjni, itp, itd.

C: obiekt byłby maksymalnie elastyczny co do rodzaju możliwych imprez (wyścigi, pokazy, targi, zloty, koncerty itp itd) żeby w polskich realiach przynajmniej na siebie zarobił

* - tak się szcześliwie składa, że okolice Łodzi są doskonałą lokalizacją, bo: jest centralnie w PL, dodatkowo jest obecnie podobno najlepiej skomunikowanym miastem w kraju (autostrady) co jest bardzo ważnym czynnikiem przy grubszych imprezach, a teren lekko pagórkowaty czyli tor byłby ciekawszy, a sama Łódź zyskałaby niezłą reklamę i przyciągnęła inwestorów jeśli wszystko byłoby porządnie pomyślane

>Za porozumieniem obydwu półkuli .

Ja pokładam nadzieję w budżecie obywatelskim. Tylko kto jest na tyle ogarnięty, żeby przeczytać cały regulamin i złożyć odpowiedni wniosek?

Mój syn trochę w tym działa, więc jak będzie organizowany nowy projekt budżetu (w tym roku), mogę go poprosić o informacje, czym to się je.

"Be yourself, no matter what they say!"

Sting

• 3 tygodnie później...

Lancet jakiekolwiek informacje, będę wdzięczny bo pokładam w tym nadzieję.

Trochę Offtop

http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/galeria/tor-dla-rolkarzy-w-parku-podolskim-na-dabrowie-w-lodzi,1877907,5570947,t,id,zid.html

Wybierałem się tam już w zeszłym roku, dzisiaj podjechałem tam rowerem zobaczyć jak wygląda i nawet wbrew regulaminowi wjechałem na tor rowerem. Aż łezka w oku mi się zakręciła, gdyby nawierzchnia nie była taka gładka... cisnąłem tym rowerem wyobrażając sobie najbardziej optymalną linię jazdy... dobrze jest mieć marzenia prawda?

Tor na moto nawet byłby dobry gdyby nie to, że przecina się pośrodku. Pomijam projekt bo nie jest na moto, ale realizacja super! Nawet sobie wyobrażałem w przypadku szlifa, a tam tylko gęsta trawa, aż miło się przewrócić! :smile:

5 m szerkości i 340 m długości dla rolek, 2 tyś m kwadratowych. Czy na moto potrzebujemy wiele więcej? Czy musi być konieczne już wrzucanie 5 biegu i osiąganie V-max??? Absolutnie nie! Polecam się tam przejechać i sobie pomarzyć! Od marzeń się zaczyna! :smile: Na serio człowiek może dostać motywacji.

Edytowane przez nildur (wyświetl historię edycji)

Niestety ja zderzyłem się  biurokracyjną ścianą Urzędy Miasta, i prawdę pisząc odpuściłem. Nie mam na tyle dużo wolnego czasu żeby chodzić po tych biurwach i pytać jak sprawę pchnąć, usłyszałem parę tygodni temu, że Łódź (miasto) jest tak zadłużone, że jak nie będziemy za rok dwa mieli zarządu komisarycznego to będzie cud, a nasza pani prezydęt lubi budować rowy wszelkiej maści  . Moim zdaniem nawet nasze Stowarzyszenie nie ma takiej siły przebicia. Może jakaś duża inicjatywa kilku klubów puszkarzy razem z nami, ale tych prawdziwych klubów/forów z pasjonatami jest kilka (w Łodzi) reszta to zajmuje sie głównie problematyką diodowego podświetlenia tablicy rejestracyjnej albo nakładek na zardzewiałe progi. Porozmawiam z Misztalem przy okazji, jak chce kandydować na prezydenta to może pomóc.

Live slow!!!

• 2 tygodnie później...

Możecie zgłosić swój pomysł do :

Budżet Obywatelski 2015

http://budzet.dlalodzi.info/do-pobrania/

Kto ma czas i chęć może nad tym popracować, ale trzeba się sprężyć,  bo czasu jest niewiele. Kto nie próbuje nie wygrywa. Moja córka chce zgłosić projekt darmowego Wi-Fi w komunikacji miejskiej i budowę parku rozrywki coś w stylu lunaparku.

Z tym budżetem to dobry pomysł. Może zrobić dyskusję, zebrać na forum wszystkie argumenty i konkrety. Może ktoś ze stowarzyszenia ogarnąłby formalności i reprezentację, żeby dodać przedsięwzięciu powagi?

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie!

Czy mamy prawnika lub osobę która porusza się w kręgach inwestycyjnych budując różne obiekty który wymagają pozwolenia lub jakąś ogarniętą osobę?

Mamy miesiąc na złożenie wniosku. Byłem dzisiaj na spotkaniu ze Zdanowską i nawet zadałem jej pytanie. Czy jest możliwość złożenia wniosku i jakie są szanse na wybudowanie toru dla motocyklistów w Łodzi? Odpowiedziała, że wniosek jak najbardziej można złożyć, a czy przejdzie to już zależy od głosujących. Nie wiem o jakiej liczbie głosów jest mowa, ale czy na wszelakich zlotach ciężko byłoby zebrać te głosy, zachęcić ludzi do głosowania bo chyba nawet przez internet można to zrobić, zamieścić ogłoszenie na forum? Myślę, że nie byłoby z tym problemu. 

Jedyny problem jest złożyć formalnie poprawny wniosek który zostałby zaakceptowany! Potem tylko zbierać ludzi do głosowania! 

Przepraszam za wykrzykniki, ale niech ktoś nie mówi, że są potrzebni super bogaci inwestorzy itd. jest tylko potrzebna ogarnięta osoba która złoży wniosek. 

Pierwsza chyba rzecz od jakiej trzeba zacząć to wskazanie lokalizacji, muszą to być tereny należące do urzędu miasta. Tutaj jest mapa:

http://budzet.dlalodzi.info/mapa-wlasnosci-terenu/

Bo znalezieniu terenu trzeba jeszcze udać się do urzędu aby mieć pewność, że tam da radę zrobić. W urzędzie jest podobno specjalne miejsce, gdzie powiedzą gdzie i do kogo trzeba się udać.  

Edytowane przez nildur (wyświetl historię edycji)

• 2 tygodnie później...

Przeczytałem ten temat z wielkim zaciekawieniem... Od bardzo dawna rozmawiamy ze znajomymi o takim torze gdziekolwiek , nie koniecznie w łodzi, wystarczy jak bedzie w województwie łodzkim... Puki co na rozmowach sie konczy, bo mało kto, a w zasadzie nikt nie ma możliwości i wiedzy żeby cos zadziałać w tym kierunku... Ja nawet myslałem żeby z wójtem swojej małej gminy (Dobroń) zagadać, jego syn tez jezdzi na moto, trenuje Stunt, a sam wójt to młody gość i wiem że rozumie młodych...Ale sadze ze gmina to za mały bedzie miała budżet, Urzad Miasta to co innego. Ale... Ostatnio sie dowiedziałem że wójt gm. BUCZEK wydzierzawił swój prywatny teren na 10 lat działaczą z łodzkiego klubu motocyklowego pod budowe toru do Enduro Crossu ( były kilka razy zawody na hali w łodzi) i pisali nawet o tym w gazetach że budowa ruszyła i w czerwcu bedą tam zawody rangi MP. A tor zostanie i bedzie służył dalej. Byłem zaskoczony że Pan wójt sie na taki krok zdecydował...i chwała mu za to!!! Pierwszy raz słyszałem żeby wójt dał ziemie motocyklistą:smile: to jest precedens na skale województwa conajmniej... Wiec jesli chodzi o budowe takiego profesjonalnego toru asfaltowego, podejrzewam ze też sie da, tylko trzeba duzo rozmów z odpowiednimi ludzmi na stanowiskach by przeprowadzic i ich przekonać, że jest ogrom ludzi którzy by chcieli spełnić swoje marzenie i wyszalec sie na takim obiekcie, a nie na drodze... Pomysł mi sie bardzo podoba, ale nie wiem jak mógłbym pomóc w jego realizacji. Dobrze tu mówili koledzy o bogatszych obywatelach naszego województwa ( p. Misztal i p. Ptak)..Moze by faktycznie pomogli, samą tylko swoja osoba, nie koniecznie musieli by zaraz finansowo... Ja niestety nie mam do żadnego z panów nr tel. zeby zadzwonić i porozmawiac..  Ja tez znam jedna osobe, dosć bogata, mająco bardzo dużo terenów prywatnych, na stanowisku w UM w Pabianicach, która była by skłonna pomóc. Co by nie było to ja z tą osobą porozmawiam przy najbliższej okazji. Zreszta juz jeden tor pan Zbyszek wybudował ( wtajemniczeni beda wiedzieli o kim pisze) i tez mu za to dziekuje.Pomysł z BO tez jest Super, nawet nie wiedziałem że takie coś istnieje... Warto by było chociaż złożyć ten wniosek, ale kto ma to zrobić??? Ja sie kurcze na tym nie znam... Jestem Budowlancem, wiec pomoge przy budowie jesli już bedzie trzeba... Od 5 maja w Prexerze przy ul. Pomorskiej 39 będzie działał punkt konsultacyjny prowadzony przez stowarzyszenie Topografie, które w tym roku wygrało konkurs na prowadzenie kampanii informacyjnej. Porady będą udzielane od poniedziałku do piątku w godz. od 10 do 20. Punkt zostanie zamknięty 28 maja o godz. 16. Może udało by sie tam zrealizować taki wniosem, pewnie sa tam osoby które by podpowiedziały jak taki wnisek napisać... Jest ktos chętny zeby pójść na takie spotkanie, poświęcić swój czas?Ja niestety pracuje za granicą i tylko co jakiś czas jestem w kraju... Ale moge porozmawiać z osobami o których pisałem, sam jestem ciekaw co sadza o takim pomyśle...

• 4 tygodnie później...

Siema Wszystkim 
Wiem Wiem pierwszy post powinien być w dziale żeby się przywitać itp. ale zapewne wielu z was słyszało o NM więc powinniście znać i mnie... ja wyjechałem NM się skończył takie życie
ale z zagranicy zwiedzając angielskie tory pomyślałem a co z Łodzią... dlatego powstała ta inicjatywa Ratujemy tor na Technicznej... 
ja wiem że jest to w 98% nie wykonalne żeby tam śmigać ale są jakieś mikro szanse jeśli właściciel nie stworzy miliona problemów... 
Bardziej realnym jest Budżet obywatelski tak jak było to wspomniane wcześniej... 
Dla tych którzy chcieli by zadać 100 pytań do Miasta :biggrin: 
zapraszam na https://www.facebook.com/events/641886179234549/?ref=22 
spotkanie na którym można rozwiąc 99% wątpliwości i dowiedzieć się gdzie uzyskać ewentualną pomoc przy pisaniu wniosku itp. 
Super by było gdyby grupa zwolenników Moto Łodzi była jak największa gdyż odnoszę wrażenie że Miasto albo dyskryminuje ta grupę albo udaje że jej w ogóle nie ma.
Pozdrawiam i Zapraszam do dyskusji na https://www.facebook.com/ratujemytornatechnicznej i ewentualnej pomocy 

wiem iż właścicielem jest Color Metal... telefonicznie oraz mailowo nie podają żadnych informacji ale są szanse że ktoś tam się przejdzie i może w 4 oczy zdobędzie wiecej informacji 

Chyba jesteś jakimś pozytywnym entuzjastom  :biggrin: . Liczysz na to, że ktoś podjedzie porozmawia w cztery oczy i właściciel terenu zdecyduje się na rozbiórkę magazynu  :biggrin:  :biggrin:  :biggrin: . Jeśli kiedyś ten teren będzie stał opustoszony zaniedbany bo aktualny inwestor nie będzie już z niego korzystał (bo się przebranżowi albo zamknie działalność) to wtedy może go komuś sprzeda i wtedy jest czas dla Twojej inicjatywy. Na razie to jakbyś podpływał pontonem do tankowca no ale widziałem już kilku takich z Greenpeace - powodzenia.

Magazyn... dodajmy fabryka Plastiku jakiegoś która uprzejmie mi powiedziała iż pozostałość terenu nie jest ich :smile: i to oni mnie naprowadzili na właściciela tego...to raz dwa niestety Color Metal tam za dużo nie zrobi bo nie jest ot teren obok ich budynku tylko obok obcego terenu tak na dobrą sprawę więc skoro stoi juz te kilka lat pusty może da rade coś tam ruszyć ale tak jak pisałem cień szans i prędzej trzeba się dowiedzieć jak wyglądała by sprawa kasy miasta.... 
to raz dwa czytałem że tam 11 milionów na tor bla bla bla... kupa siana że hej ale dlaczego musi być tor puki co ćwiartka by chyba nam wystarczyła bo z tego co wiem to i motocykliści na 1/4mili stają 
koło mnie jakieś 30 minut samochodem jest jeden z fajniejszych torów w UK "York Raceway"  zapraszam do googla jak i do YT 

takie coś na początek by nam wystarczyło... a Parking na którym jest "park maszyn" można używać jako miejsca do zlotów, spotów i pokazów w czasie kiedy prosta do wyścigów jest nie używana  Edytowane przez Olonor (wyświetl historię edycji)

hej ale dlaczego musi być tor puki co ćwiartka

Ćwiartka czystej do pier... z gwinta w ramach aktu rozpaczy, że takie miasto nie ma mini toru tak z 1km jaki jest chociazby w radomiu  :P

1/4 na moto ?? bleeeee

Edytowane przez ridrick (wyświetl historię edycji)

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Mnie też jakoś ta ćwiartka nie przekonuje i tak trzeba by wpompować kasę w jakąś odnowę/modernizację, a zasadniczo nie rozwiązuje to problemu.

Wolimy jeździć po winklach niż startować jak odrzutowce z lotniskowca. Przydałby bu się fajny chociaż 1km (jak pisze Ridick) tor z ładnymi wyłożystymi zakrętami i kilkoma prostymi + parking+ miejsce na pogadanko/żarełko+ jakieś zaplecze mini techniczne i pewnie kilka rzeczy o których nawet bym nie pomyślał (np. spacerniak dla tych wszystkich uroczych hostess :biggrin:

Jak widzisz potrzeba sporo miejsca i kasy dlatego myślę, że raczej w okolicach Łodzi niż w mieście również ze względu na hałas i ewentualny dojazd zamiejscowych braci motocyklistów, którzy musieli by pchać się w nasze korki. No i chyba najważniejsze musi się opłacać czyli należałoby zbudować obiekt, który pozwoli organizować jakieś imprezy lub być na tyle konkurencyjny aby motocykliści tak intensywnie go użytkowali żeby go utrzymywali więc jakieś standardy musi spełniać.  

Reasumując tor na technicznej to raczej dla auto-szkół by się mógł ewentualnie nadawać po jakiś przystosowaniu i tez pewnie ciężko byłoby go utrzymać. 

1/4 to można na dellu robić i nie trzeba w nic się bawić i robić :smile: to ma byc Tor, kręty, techniczny i bezpieczny. Gdzie bedzie można szkolić technikę jazdy a nie prosto. prosto to maciuś z klanu nawet potrafi jechać i 300ta też poleci. 

no tylko że kręty tor to te 11 milionów bądź więcej... i jakieś 3 -4 lata budowy w Polskich warunkach... a i tak nawierzchnia sie po 2 latach zesra...  a co do Della to taaa... pojechać tam po to żeby chyba popatrzeć jak 17 latki wpatrują się jak policja zatrzymuje 
ale nie dyskutujmy tutaj jaki tor... tylko kto zawinie sie na to spotkanie i TAM się dowie co i jak... 

Czołem!

Naszła mnie taka refleksja: znacie rowerową masę krytyczną w Łodzi? No pewnie, że znacie.... A może czas na motocyklową/motoryzacyjną masę krytyczną, żeby pokazać władzom miasta, że w Łodzi jest wielu fanów motocykli/motoryzacji i chcą, aby miasto zainwestowało w tor który pozwoli doskonalić swoje umiejętności? Skoro miasto moze budowa stadiony dla łódzkich klubow sportowych, a masa rowerowa może wymóc na mieście budowę ścieżek rowerowych i ograniczanie dopuszczalnych prędkości w centrum miasta, to może taka motoryzacyjna masa też mogłaby coś zdziałać w tej kwestii i spowodowac wygospodarowanie z pieniedzy miasta funduszy na budowe toru?
Skoro jest stowarzyszenie FŁM, to już o krok od tego co zrobiła fundacja Fenomen w zakresie organizacji rowerowej masy krytycznej.

Co sądzicie o takiej idei? :smile:

Zdrowko

KLOSZ

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.

Czołem!

Naszła mnie taka refleksja: znacie rowerową masę krytyczną w Łodzi? No pewnie, że znacie.... A może czas na motocyklową/motoryzacyjną masę krytyczną, żeby pokazać władzom miasta, że w Łodzi jest wielu fanów motocykli/motoryzacji i chcą, aby miasto zainwestowało w tor który pozwoli doskonalić swoje umiejętności? Skoro miasto moze budowa stadiony dla łódzkich klubow sportowych, a masa rowerowa może wymóc na mieście budowę ścieżek rowerowych i ograniczanie dopuszczalnych prędkości w centrum miasta, to może taka motoryzacyjna masa też mogłaby coś zdziałać w tej kwestii i spowodowac wygospodarowanie z pieniedzy miasta funduszy na budowe toru?

Skoro jest stowarzyszenie FŁM, to już o krok od tego co zrobiła fundacja Fenomen w zakresie organizacji rowerowej masy krytycznej.

Co sądzicie o takiej idei? :smile:

Kilkakrotnie pomysł przewijał się w wątkach o MK i o KTS i raczej nieprzychylne opinie (w sensie nie popierające MK motocyklowej).

Ja osobiście nie popieram MK irytuje mnie fakt, że takimi naciskami na zwykłych mieszkańców/kierowców tego miasta rowerzyści wpływają na decyzje urzędników. Powoli zmierza to do tego, że MK popiera głównie MK, a reszta ma ich serdecznie dość. Nie chciałbym doprowadzić do takiej sytuacji w środowisku motocyklowym tym bardziej, że już nie zawsze jesteśmy dobrze postrzegani.( hałasują, wariaci, dawcy, piraci itd.)

Jeśli już to widziałbym to jako taki happening/paradę niedzielną na której zgromadziło by się trochę Łodzian, żeby nas lepiej poznać. Przejazd połączony z jakimś zlotem np. na rynku manufaktury lub na tym naszym torze :biggrin: no wiecie dzieci balony jakieś forumowe gadżety itp. itd.      

A może czas na motocyklową/motoryzacyjną masę krytyczną,

Nie, nie nie i jeszcze raz k.... nie.

Doskonalić umiejętności można i bez tego a robienie sobie wrogów jak ma to miejsce w przypadku rowerzystów to bardzo słaby pomyśł.

ale nie dyskutujmy tutaj jaki tor... tylko kto zawinie sie na to spotkanie i TAM się dowie co i jak...

Może coś przeoczyłem ale jakie spotkanie i kiedy ???

Lepiej polec 100 razy, niż wiecznie  pier... że się nie da.

Edytowane przez ridrick (wyświetl historię edycji)

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Żadnych błazenad typu masa krytyczna... kierowcy z roku na rok coraz życzliwiej się wobec nas zachowują na drogach i nie zmarnujmy tego. Nie tędy droga. Narobimy sobie wrogów a żadnego toru i tak nikt nam nie zbuduje.

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding:

Mase krytyczna poddalem jako przyklad. Mozna wzorem kibicow regularnie podjezdzac w kilkaset, albo i kilka tysiecy maszyn pod urzad miasta.

Korkow w miescie robic sie tym nie bedzie, ale urzednicy zobacza, ze jest konkretna grupka zainteresowana tematem.

To takie moje luzne dywagacje... :smile:

Zdrowko

KLOSZ

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.

Jak chcemy pokazać, że nas dużo to lepiej tak:

http://motocykle-lodz.pl/topic/7082-parada-motocykli-w-p-ce-8062014/?p=165597

Edit:

Albo tak, tylko nie przeginając z terrorem  ;)

http://motocykle-lodz.pl/topic/7228-eventy-terror-w-mieście/?p=165778 

Edytowane przez PIT (wyświetl historię edycji)