salat Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 No to faktycznie daleko 0 Cytuj
fixman Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2013 Ojjj tam sprzedam ci Zippa pro 50 za 2000 i będziesz zadowolony już ma 72 cm wstawione wiec tylko pomykać dawaj na priv jak coś 0 Cytuj
Dinozaur Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2013 Ale wy tu biznesy robicie :-) kolego, skoro masz 16 lat to weź coś większego typu cbr125. pali tyle samo,a ci się tak szybko nie znudzi 0 Cytuj
Kitket987 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2013 Masaj powiem Ci że kupno rometa z salonu nie ma większego sensu. Wiem bo sam popełniłem ten błąd z tym że to był akurat skuter. Owszem jest gwarancja ale: musisz jeździć na te przeglądy serwisowe (ja miałem mniej więcej co 1500km) i płacisz ponad 100 zł za to że "mechanik" sprawdzi ci olej i stan ogumienia. Po drugie to ta gwarancja tak jak już ktoś pisał prawie nie istnieje. Co się popsuje to i tak musisz prawie za wszystko płacić. Co do WS50 to już chyba bym wolał tą Zetkę. Ale z Rometami to już tak jest jaki ci się trafi egzemplarz tak będzie jeździł. Znam to z doświadczenia, bo kolega w tym czasie kupił ten sam model Rometa co ja. U mnie mechanicznie bezproblemowo, u niego na początku też ok ale później szkoda gadać. Najlepiej kupić jakąś używkę z 72cm3 albo 110cm3 bo te 50 to się nadają na trasę dom-sklep-dom. 0 Cytuj
motoTomasz Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 To ciekawe, że wszyscy piszący o zmianie silnika na 125 czy innych tego typu modyfikacjach - nie piszą nic o, wynikającej ze zdrowego rozsądku, modyfikacji układu hamulcowego na przystosowany do większych prędkości. Nie wspominając nawet o rozmiarze i bieżniku opon... Inna sprawa to konsekwencje wynikające z jazdy takim pojazdem. Jeżeli nie mając prawa jazdy kat. A1 będziecie się poruszać z prędkością powyżej 45 km/h to policjant ma obowiązek nałożyć zestaw: - mandat za ewentualne przekroczenie dopuszczalnej prędkości - mandat za jazdę bez wymaganych uprawnień (300 lub 500 zł) - zatrzymanie dowodu rejestracyjnego - mandat za brak ważnego OC (OC na motorower wtedy jest nieważne), powiadomienie UFG. W przypadku osób małoletnich - skierowanie sprawy do Sądu Rodzinnego o narażenie dziecka na niebezpieczeństwo utraty życia. Jeżeli dojdzie do kolizji z winy takiego pojazdu - ubezpieczyciel poprzez regres ściąga od właściciela i kierującego WSZYSTKIE koszty wynikające z likwidacji szkody. Z własnego doświadczenia - gość, który kierując pojazdem bez ważnego badania technicznego spowodował wypadek musi spłacić jeszcze 300 tyś. zł do UFG tytułem spłaty kosztów leczenia ofiar, naprawy pojazdów i wypłaty należnych świadczeń periodycznych dla poszkodowanych. Interes życia... 2 Cytuj Stayin' AliveInstruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.plRatownik MotoPozytywni.plJeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.
Dominikf6 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 Jeżeli nie mając prawa jazdy kat. A1 będziecie się poruszać z prędkością powyżej 45 km/h to policjant ma obowiązek nałożyć zestaw: - mandat za ewentualne przekroczenie dopuszczalnej prędkości - mandat za jazdę bez wymaganych uprawnień (300 lub 500 zł) - zatrzymanie dowodu rejestracyjnego - mandat za brak ważnego OC (OC na motorower wtedy jest nieważne), powiadomienie UFG. Nawet jeśli by miał A1 a włożył do "motoroweru" silnik 125ccm3 (w 99% nikt nie zgłasza takiej modyfikacji i pojazd pozostaje nadal motorowerem (50 w papierach 125 w ramie) to nie mógł by przekroczyć według prawa 45 bo to nadal motorower. Podczas rutynowej kontroli by to nie sprawdzili ale przypuśćmy zmierzyli by ci jak jedziesz daj m na to 80km/h mają prawo zabrać dowód rejestracyjny i skierować pojazd na dodatkowe badanie techniczne. 0 Cytuj
Olo Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) To ciekawe, że wszyscy piszący o zmianie silnika na 125 czy innych tego typu modyfikacjach - nie piszą nic o, wynikającej ze zdrowego rozsądku, modyfikacji układu hamulcowego na przystosowany do większych prędkości. Nie wspominając nawet o rozmiarze i bieżniku opon... Inna sprawa to konsekwencje wynikające z jazdy takim pojazdem. Jeżeli nie mając prawa jazdy kat. A1 będziecie się poruszać z prędkością powyżej 45 km/h to policjant ma obowiązek nałożyć zestaw: - mandat za ewentualne przekroczenie dopuszczalnej prędkości - mandat za jazdę bez wymaganych uprawnień (300 lub 500 zł) - zatrzymanie dowodu rejestracyjnego - mandat za brak ważnego OC (OC na motorower wtedy jest nieważne), powiadomienie UFG. W przypadku osób małoletnich - skierowanie sprawy do Sądu Rodzinnego o narażenie dziecka na niebezpieczeństwo utraty życia. Jeżeli dojdzie do kolizji z winy takiego pojazdu - ubezpieczyciel poprzez regres ściąga od właściciela i kierującego WSZYSTKIE koszty wynikające z likwidacji szkody. Z własnego doświadczenia - gość, który kierując pojazdem bez ważnego badania technicznego spowodował wypadek musi spłacić jeszcze 300 tyś. zł do UFG tytułem spłaty kosztów leczenia ofiar, naprawy pojazdów i wypłaty należnych świadczeń periodycznych dla poszkodowanych. Interes życia... Zetka 50 ma taki sam osprzęt jak zetka 125 i powstała konstrukcyjnie z hondy cg125 która nawet miała bęben z przodu Jak masz 16 lat to mniej wydasz na A1 łącząc wszystkie wykroczenia w/w Ale wy tu biznesy robicie :-) kolego, skoro masz 16 lat to weź coś większego typu cbr125. pali tyle samo,a ci się tak szybko nie znudzi ale ta na wtrysku ;p Edytowane 22 Listopada 2013 przez Olo (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Aidekk Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2013 Jeżeli nie mając prawa jazdy kat. A1 będziecie się poruszać z prędkością powyżej 45 km/h to policjant ma obowiązek nałożyć zestaw: - mandat za ewentualne przekroczenie dopuszczalnej prędkości - mandat za jazdę bez wymaganych uprawnień (300 lub 500 zł) - zatrzymanie dowodu rejestracyjnego - mandat za brak ważnego OC (OC na motorower wtedy jest nieważne), powiadomienie UFG. Jakoś nigdy mnie to nie zatrzymywało jak latałem jeszcze starą, dobrą, wysłużoną MZtą TS-1. Jak masz 15 lat (tyle wtedy miałem) to jakieś zakazy i policja nie robią na Tobie wrażenia, zapier**lasz i tyle P.S.: ja jeszcze wtedy często bez kasku jeździłem bo radarów u nas nie było, ewentualnie google i ormowski orzech Młodym gniewnym nie przetłumaczysz... pamiętam sam po sobie! 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
Rekomendowane odpowiedzi