Skocz do zawartości

Karta Am

Kaktus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,
Mam 15 lat i ostatnio zakupiłem nowego Rometa Router'a. Jednak jest jeden mały problem. Jako iż w klasie 1 gim. nie myślałem wgl. o tym, że będę posiadać jakikolwiek motorower, zdałem po prostu egzamin teoretyczny i praktyczny, ale nie wyrobiłem Karty Motorowerowej. I teraz pytanie do was, jeżeli posiadam wszystkie podpisanie dokumenty przez dyrektora, wychowawce i egzaminującego świadczące o tym, że zdałem na kartę, czy mogę po prosty iść do najbliższego Ośrodka (Sieradz) i wyrobić kartę motorowerową, nie zdając żadnego egzaminu i płacąc jedynie 100zł za wydanie karty AM? Jeżeli nie ma takiej możliwości, napiszcie jakie dodatkowe koszty poniosę. Z góry dziękuje.
Kaktus.

Jeśli zdany egzamin na AM uprawnia do takich samych parametrów motocykla jak dawna karta motorowerowa to jest nadzieja. Ale ośrodki interpretują to w bardzo różny sposób i na dobrą sprawę ktoś może Ci tu wysypać podstawy prawne na podstawie których Ci się należy (bo w końcu zdałeś egzaminy), a w ośrodku powiedzą Ci: "Nie dam Panu dokumentu i co mi Pan zrobisz?" Musisz zadzwonić do Ośrodka i dowiedzieć się jak oni to interpretują, ale raczej nie spodziewałbym się jakiejkolwiek życzliwości i zrozumienia. (Choć w świetle ducha prawa należy Ci się dokument jak psu zupa).

Sorki za odbiegnięcie od tematu. A jak to jest z tą kartą ?? Trzeba ją do tej 18 wymieniać czy nie ? Bo pytałem się w wydziale i powiedziała babka że niby nie trzeba, a napisane jest, że po 18 wygasa jej ważność, także sam już nie wiem.

Kaktus wszystko zależy na jakiego urzędnika trafisz ;D Bo u nas jest tak, że jeden nie może nic a drugi zrobi od ręki.

Własnie napisałem e-maila do Ośrodka, pozostaje tylko czekać na odpowiedź

Takich spraw nie załatwia się na email. Zadzwoń, a jak Cię zleją to idź osobiście ;)