Skocz do zawartości

Kask Oxford Box Bz1 - Opinia

Rekomendowane odpowiedzi

Yo!

w związku że nt. tego modelu są albo dobre opine, albo zdawkowe typu chińskie g...no, pokusiłem się o krótki opis, może komuś sie przyda, zanim wyda kasę, (a jak wpisze w googlu model, to może trafi tuaj w ramach promocji łódzkiego forum :smile: )

plusy:
-przystępna cena (250zł w Liberty Motors)
-niby wszystkomający (blenda, szybko zwalniane zapięcie, regulowana wentylacja, pinlock, wyjmowane wnętrze itp), można sprawdzić sobie co się przydaje, a co nie, jak się będzie kupowało prawdziwy kask,
-podobno 3 gwiadki w jakimś teście,

-nie trzeba go nosić z parkingu do domu, wystarczy powiesić na lusterku
-dobry na skuter

minusy:
- blenda tak zniekształca obraz, że czasem nie da się jechać
- szyba paruje ZAWSZE, przy KAŻDEJ temperaturze ( no może od 30st. w górę nie)
- głośność, ok do 60 km/h, powyżej próbuje ogłuszyć, powyżej 100km/h huk powoduje utratę śwadomości, totalna porażka,

trochę pomogło podpiłowanie tego dyngsa od blendy i "aerodynamicznych" wstawek na dole
- wjeje tak mocno do środka, że łzy wyciska, kilka razy coś mi wpadło do oka, a rekord padł gdy do środka wleciała całkiem duża mucha i zabiła się o szybę OD WEWNĄTRZ ! (mam zdjęcia), naszyłem sobie na tym dolnym deflektorze materiał, żeby mniej wiatru przepuszczał, ale niewiele pomogło
- wloty powietrza: różnicy czy są zamknięte czy otwarte nie odczuwam
- szyba rysuje się po dotknięciem czegoklwiek, plus, że jest tania w wymianie ale jeszcze mi się nie udało jej zdjąć, mechanizm jest zbyt tajemniczy

ogólnie kask odbiera radość z jazdy motocyklem i jest karą za niewiedzę i skąpstwo :smile:

(początkujący musi się zaopatrzyć w kilka rzeczy na raz, ale trzeba wiedzieć gdzie przyoszczędzić)

świetnie nadaje się na skuter, ale ten zablokwany do 40km/h, przy 80km jest zdecydowanie za głośno

jeśli ktoś poleca ten kask, to chce się go pozbyć w dobrej cenie, albo nigdy w nim nie jeździł, albo nie oddycha i ma wbudowane zatyczki w uszach

z braku funduszy i w ramach pokuty zamierzam w nim jeździć do końca sezonu (no chyba że cos sie trafi), w przyszłym będzie ew. dla pasażera

zainteresowanym kupnem tego kasku mogę udostępnić mój egzemplarz do testów

pozdrawiam

Edytowane przez Arpe (wyświetl historię edycji)

Lepiej na bitumice niż w botanice.

Polak mądry po szkodzie teraz będziesz wiedział czemu dobre markowe kaski bez bajerów są w cenach wyższych niż ten który kupiłeś ze wszystkimi bajerami w przysłowiowych dobrych pieniądzach.

Niestety dobry kask swoje kosztuje ale co nie którzy muszą przekonać się na własnej skórze aby zaoszczędzić trzeba więcej wydać na początek. 

Swoim barwnym opisem poprawiłeś mi humor, powinieneś testować akcesoria motocyklowe do jakiejś gazety :biggrin: najlepiej z drugiego obiegu, bo tak dosadna recenzja kasku pewnie w mainstreamowych publikacjach by nie przeszła :biggrin:

Ale dobrze chłopak pisze :smile:

Tzn. nie wypowiadam się merytorycznie w kwestii ww. kasku, bo nie miałam wątpliwej przyjemności testu, natomiast co do stylu recenzji - dla mnie 5+ :biggrin:

"Powiedz mi, że nigdy nie przystanąłeś przy swoim sprzęcie w garażu i nie ogarnęła cię nieopisana radość z powodu faktu, że ten motocykl się tam znajduje…"

• 3 tygodnie później...

dokładnie, trudno się nie zgodzić, za jakość się płaci, czasem bajery ktore do niczego sie nie przydaja lub sa nic nie warte podwyzszaja sztucznie cene. Lepiej dołożyć (lub czasem nie) i kupic kask dobry jakościowy bez urozmaicen.

To samo tyczy się modelu Box BX2 - miałem to to na skuter pierwszy i opinię mam taką samą jak ty

głośny,parujący,niewygodny,rysująca się szyba itp.

jedyny "plus" to zapięcie DD

gdy sprzedawca w pewnym sklepie w okolicy chciał mi go wcisnąć podpierając się renomą firmy Oxford to go wyśmiałem (poza tym i tak bym tam nie kupił - nolana n62 miał w horrendalnej cenie 700zł)

oxford robi dobre akcesoria - i to tyle w temacie tej firmy

• 3 tygodnie później...

Jako, że również miełem "przyjemność" w boxie pojeździć, dodam tylko że u mnie w ciągu miesiąca z rozmiaru M zrobiło się duże L....a wcale dużo w nim nie jeździłem. Poza tym wszystko się zgadza i mój również w chwili obecnej spoczywa gdzieś w szafie.