Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Motopozytywni - Bezpłatne Szkolenie, Waarto!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zamieszczam linka, może ktoś będzie miał ochotę się przyłączyć, mało (jak nie wcale) jest ofert za które nie trzeba sypać monetą, polecam

http://www.motopozytywni.pl/

przystąpić możemy także My z łódzkiego, nie tylko kujawsko-pomorskie. Rozmawiałem, pytałem, zapisałem się ;) na 22

ktoś chętny ? w razie czego da się zorganizować nocleg (u mnie na działce) z piątku na sobotę w odleglości 80km od Bydgoszczy, aby nie wylatywać o 5 nad ranem żeby na 8 być w Bydgoszczy, a po powrocie ognicho z soboty na niedziele i w niedziele odwijamy manete do domu.

Chętnych zapraszam na PW

Marsel

Całościowy program, tak to wygląda, część z moich znajomych jest już na kolejnych etapach :smile:

Przedsięwzięcie składa się z 6 etapów:

a) I etap obejmuje 3 szkolenia teoretyczne po 8 godzin dla 150 motocyklistów-cywilów i 18 funkcjonariuszy pełniących służbę na motocyklach:
- bezpieczeństwo w ruchu drogowym (tylko 150 motocyklistów-cywilów),
- zabezpieczenie miejsca zdarzenia drogowego i pierwsza pomoc (tylko 150 motocyklistów-cywilów),
- techniki jazdy motocyklem (motocykliści-cywile i funkcjonariusze),
Uczestnicy zostaną podzieleni na 3 grupy. Szkolenia odbędą się w salach Polskiego Związku Motorowego/oddział w Bydgoszczy w terminach: I grupa -08.06.2013 r., II grupa – 15.06.2013 r., III grupa – 22.06.2013 r.
B) II etap obejmuje praktyczne szkolenie z doskonalenia jazdy na motocyklach zakończone egzaminem,
Szkolenia odbędą się na torze cartodromu Polskiego Związku Motorowego/oddział w Bydgoszczy w dniach: I grupa – 15.06.2013 r., II grupa – 22.06.2013 r., III grupa – 29.06.2013 r.
c) III etap obejmuje 8-godzinne szkolenie z udzielania pierwszej pomocy z zabezpieczeniem miejsca zdarzenia drogowego dla 55 funkcjonariuszy jednostek Policji woj. kujawsko-pomorskiego pełniących służbę na ulicach regionu – wykaz osób zakwalifikowanych wraz terminem i miejscem szkolenia stanowi załącznik do pisma.
d) IV etap obejmuje 10-godzinny kurs w dniu 21.09.2013r. z zakresu udzielania pomocy wraz możliwością uzyskania certyfikatu EFR (Emergency First Response). Do szkolenia zostanie zakwalifikowanych 20 osób, które uzyskają najlepsze wyniki na egzaminie w ramach II etapu.
e) V etap obejmuje organizację w dniu 28.09.2013r. pikniku promującego motopozytywne zachowania dla ok. 2000 osób na cartodromie Polskiego Związku Motorowego w Bydgoszczy.
f) VI etap obejmuje organizację w dniach 24-25.10.2013r. dwudniowej konferencji zatytułowanej „Niechronieni uczestnicy ruchu drogowego – możliwości i perspektywy poprawy bezpieczeństwa” w której będą uczestniczyli przedstawiciele kadry kierowniczej Komendy Głównej Policji w Warszawie, 16 Komend Wojewódzkich Policji w Polsce, przedstawiciele organizacji społecznych, samorządów lokalnych i instytucji publicznych odpowiedzialnych za bezpieczeństwo na drogach w kraju.

Aby się zgłosić trzeba kliknąć na baner z interesującą nas datą w oknie rejestracja,

zarejestrować się i kliknąć na prośbę o zaproszenie

Edytowane przez Marsel (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Podoba mi się  :riding: Muszę sprawdzić grafik, ale 22 czerwca jest osiągalny.

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Opublikowano

ale 22 czerwca jest osiągalny

22 czerwca to chyba drift w Płocku, ale 22 lub 23 jak się nie mylę. Bardzo chętnie pojechałbym i do Płocka, i na to szkolenie. Suchy, też się piszesz tu i tu? :smile:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano

22 czerwca to chyba drift w Płocku

23 czerwca są już zawody, a nie pokazówki jak palić lacza na kostce, więc ja lecę w niedzielę :smile: Zatem 22 czerwiec wydaje się wolny i pojechałbym w 2 miejsca.

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Opublikowano

Cholera, termin drugiego etapu mi ni chusteczki nie pasuje... :sad2: A szkoda, bo całość zapowiada się interesująco (na pewno lepiej, niż Dzień Motocyklisty, bo za free :P).

flm_1375891738__88x31.gif

You'll never ska alone!

Opublikowano

Zapisałem się - tzn.czekam na zaproszenie :smile:

Opublikowano

ooo widzę, że tutaj też doszło info o tym szkoleniu.

Ja również zmierzam w tamtym kierunku o ile dostanę zaproszenie. Czekam już kilka dni i ani widu ani słychu.

Jedziecie na I etap na moto czy samochodem? I etap to czysta teoria i moto jest raczej zbędne. Poza tym do puszki może więcej osób wejść więc mniejsze koszty :smile:

Stayin' Alive

Instruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.pl
Ratownik MotoPozytywni.pl

Jeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.
Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.

Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.

Opublikowano

Właśnie dostałem potwierdzenie. Jest jeszcze 25 wolnych miejsc więc kto chętny niech się zgłasza.

Wykłady prowadzi Tomek Kulik a to jest gwarancją, że nie pożałujecie czasu spędzonego tam.

Stayin' Alive

Instruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.pl
Ratownik MotoPozytywni.pl

Jeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.
Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.

Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.

Opublikowano

Widze, że suchy i kwaśna też są na liście osób

I ja też będę... 24 godz oczekiwania na akceptację. Niestety za pierwszym razem nie dostałem drugiego maila. Chyba nie podanie dokładnych danych osobowych powoduje, że go nie dostajecie. W każdym razie jadę :smile:

Opublikowano

a co tam... podobno człowiek uczy się całe życie - kultywujmy tą tradycję :smile:  -  również zapisałem się na 22.06 i czekam na akcept.

Zapożyczone, ale bardzo trafne .... "Denerwować się, to mścić się na swoim zdrowiu za głupotę innych"

Opublikowano

Zarejestrowany i wpisane dane a mimo to nie chcą mnie dodać do szkolenia. Czekam 2 dzień na akceptację zgłoszenia, co trwać powinno max 24 godz. Ciekawe czy pojadę...

Ok, w końcu mnie dopisali do listy, chyba admin 2 dni nie sprawdzał bo z 35 dostępnych miejsc nagle zrobiło się 16 :smile:

w razie czego da się zorganizować nocleg (u mnie na działce) z piątku na sobotę w odleglości 80km od Bydgoszczy, aby nie wylatywać o 5 nad ranem żeby na 8 być w Bydgoszczy

Czy to aktualne? A jeśli tak to kto leci do Ciebie już w piątek a kto zamierza wstawać razem z mleczarzami i zombie by zajechać do Bydzi na 8;00? Może jakąś listę zrobić?

a po powrocie ognicho z soboty na niedziele i w niedziele odwijamy manete do domu

A tu akurat nie wiem czy dam radę, bo w niedzielę z rana chcę lecieć do Płocka na drift (i nie tylko ja) więc muszę jeszcze w razie czego po kobietę do Łodzi zajechać. Dawajcie znać!

Opublikowano (edytowane)

Aidek aktualne, tylko Suchy kontaktował się ze mną w tej sprawie ;)

Telefon do mnie 696 417 298 w razie potrzeby dzwonić śmiało,

A co do ogniska; z pewnością będzie z piątku na sobotę tylko trzeba zachować rozsądek ;).

Jeżeli ktoś będzie miał ochotę pozostać do niedzieli i zrelaksować się po szkoleniu, co będzie mile widziane to zapraszam.

PS. można wziąć kapielowki ;). !!!!!!

Dla rozeznania terenu podaję lokalizację

http://maps.google.pl/maps?gs_rn=17&gs_ri=tablet-gws-psy&suggest=p&cp=8&gs_id=18&xhr=t&bav=on.2,or.&bvm=bv.47883778,d.Yms&biw=1024&bih=644&q=po%C5%82ajewek&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x471b53a052dd54b3:0x1a1e0b6f3f888f57,Po%C5%82ajewek&gl=pl&sa=X&ei=1zm_UdfWPIPXswbjxoGgCA&sqi=2&ved=0CCgQ8gEwAA

Edytowane przez Marsel (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

post-1716-1371888904,9_thumb.jpgpost-1716-1371888919,26_thumb.jpg

Pierwsze fotki z kursu ...

Zapożyczone, ale bardzo trafne .... "Denerwować się, to mścić się na swoim zdrowiu za głupotę innych"

Opublikowano

widze ze zadbaliscie o prowiant i wzieliscie kabanosa :biggrin:

kwasna, w taki upal w bikini winnas byc ;)

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Opublikowano

To było szkolenie z doskonalenia techniki jazdy, a nie rewia mody :smile:)

Jakby Kwaśna była w bikini, to całe szkolenie szlak by trafił :smile:

Opublikowano

Napisano dziś, 01:13 To było szkolenie z doskonalenia techniki jazdy, a nie rewia mody :smile:) Jakby Kwaśna była w bikini, to całe szkolenie szlak by trafił :smile:

bardzo śmieszne Tomasz!! - wszyscy by uciekli to chociaż ja bym sobie pojeździła sama na torze ...

Opublikowano

No i jak wrażenia?

Nie pytam o stylówę Kwaśnej, bo z tego co czytam, to spotkała się z ogólnym uznaniem, ale o szkolenie :biggrin:

Opublikowano

Wrażenia? - W moim odczuciu pozytywne jeżeli chodzi o samo szkolenie samo w sobie, ale jest to idealna opcja głównie dla ludzi z Bydgoszczy i okolic. Jestem troszkę zawiedziony, że było tak dużo teorii... ja rozumiem, że to ważne, że potrzebne, że niezbędne.. ale od godziny 9 do 17 słuchać wykładowców bez podparcia jakąkolwiek praktyką to bez sens.. (wyjątkiem były ćwiczenia na fantomach). Moim zdaniem za długie były te zajęcia i powinna być połączona teoria z praktyką i tak ze dwa weekendy, aby to było podzielone, a mózg się nie przemęczył od nadmiaru informacji. 

Generalnie impreza na plus.. bardzo miło sympatycznie, dostatek wody, herbaty, kawy i dodatkowo darmowy obiad, który był całkiem smaczny :smile: Zabrakło praktyki, a szkoda bo Pan instruktor, który uczy na torze, ma ogromną wiedzę i w ciekawy sposób nam ją potrafił przekazać, ale niestety tylko na koniec ok.1,5h 

Najgorszy był początek. Policjant mówił o prawach jazdy typu B+E, D+E i innych pierdołach typu "Czym można jeździć mając kategorię T.." no fatalnie... jednak jego poczucie humoru, chęć udzielania odpowiedzi i pomocy było pozytywnie odebrane :smile:

Na samym końcu odbył się test, który podobno ma zostać wysłany do Warszawy, po czym ktoś się do nas odezwie i zaprosi na kolejny etap (praktyczny) lub też nie.

P.S. Gdybym miał jechać w sobotę ok.4 rano i wrócić tego samego dnia ok.21 to byłbym załamany i pluł sobie w twarz, że się tam wybrałem, bo niczego nowego się właściwie nie dowiedziałem poza małymi aspektami odnośnie techniki jazdy (ale tylko w teorii...). Na szczęście zrobiłem sobie z tego szkolenia wycieczkę 3 dniową i jestem mega szczęśliwy, że było przyjemnie i pożytecznie.

Opublikowano

Odnosząc sie do wypowiedzi mojego przedmówcy ogólnie mogę się zgodzić z opinią, lecz nie rozumiem zdziwienia z powodu iż nie było praktyki łącznie z teorią ewntualnie Przecież to było wiadomo od samego początku, jaki jest układ i etapy szkolenia.

Doskonale rozumiem Cię, że przykro siedziało się w sali wykładowej słysząc za oknem silniki maszyn kręcone po torze.

Miejmy nadzieję, że komuś z grona osób uda się polatać w sobotę pod okiem T. Kulika.

Ja osobiście uważam, że było warto jechać choćby tylko jedna z informacji tam przekazywanych miała zostać zapamiętana.

Od teorii się zaczyna, a znając ją można samemu doskonalić swoją technikę, nie koniecznie mając do dyspozycji instruktora.

Opublikowano

Przecież to było wiadomo od samego początku, jaki jest układ i etapy szkolenia.

No właśnie w moim odczuciu i kilku osób jak pytałem nie było to do końca takie jasne - zapewne ja nie doczytałem, bo nawet jakby była ta teoria to bym pojechał sprawdzić no i zresztą.. sprawdziłem :smile: Może mam takie podejście, iż nie jestem świeżutko upieczonym motocyklistom i na takim szkoleniu już byłem, więc to była tylko powtórka "z rozrywki".

Opublikowano

bardzo śmieszne Tomasz!! - wszyscy by uciekli to chociaż ja bym sobie pojeździła sama na torze ...

Ależ nikt by nie uciekł ... tylko wszyscy oglądaliby Ciebie, zamiast słuchać tego co mówił wykładowca :smile:

Opublikowano

Sama na torze... nie sądze abyś miala taką szansę, cała reszta męskiej części kursantow nie była by w stanie zachować 2-3 sekundowych odleglości. Prawdopodobieństwo karambolu równa 100% ;)   , a jakie owacje pojawiły by się na balkonie widokowym, o ile ktoś tam jeszcze by został   :whistling: