Skocz do zawartości

Kawałek Asfaltu Do Ćwiczeń

Mr.B

Rekomendowane odpowiedzi

jest na terenie działek nr 25/52 25/35 25/41 25/30

zobacz http://tinyurl.com/pjeffkk

Dzięki :smile: Znalazłem też artykuł o tym torze: http://www.moto-opinie.com/tor-kartingowy-techniczna-koniec-ducha-motoryzacji/

A zatem to miejsce odpada - reszczta tego terenu nie jest już miasta. A zatem jeżeli chodzi o teren to może macie jakieś inne propozycje:) ??

Przeczytałem dokumenty do końca. Formularz zgłoszeniowy jest prosty:)

Zgadzam się w pełni z ridrick'iem trzeba konkretów. Zastanowiłem się na ideą i oto moje propozycje do dyskusji (przeczytajcie, dyskutujmy, dodajcie swoje:) )

- plac do ćwiczeń kwadrat 30-50m + linie, pachołki itp

- mini tor (prosta 200-300m, 3-4 zakręty, + z podwójmy szczytem i 180 stopni)

- zadaszone miejsce z białą tablicą (ew. sala ) jako miejsce spotkań / sala wykładowa

- osoba nadzorująca opiekująca się terenem - a może trener

- do tego warto by było zorganizować konferencję po pierwsze o idei ale przede wszystkim może też uświadamiająca innych kierowców i rowerzystów / pieszych

Co myślicie - czy to jest wg. Was w ogóle realne :smile: ?

ps. napisałem emaila do Urzędu Miasta - zobaczymy co odpiszą - po przejrzeniu dokumentów i zadań nie za bardzo wprost wpisuje się ta idea w priorytety dzielnic 

Pomysł jest bardzo dobry pozostaje tylko wykonanie ale ciekawe co powie na to miasto ;]  

To co zawsze: NIE MA PIENIĘDZY! :biggrin:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Pomysł jest bardzo dobry pozostaje tylko wykonanie ale ciekawe co powie na to miasto ;]  

Mam nadzieję że odpiszą, jak nie to jutro do niech dzwonię :smile:

Co byście jeszcze dołożyli do tego pomysłu?

Co byście jeszcze dołożyli do tego pomysłu?

Napisałbym w powodach wystosowania tej propozycji, że ludzie którzy ścigają się po ulicach by z nich zniknęli poprawiając bezpieczeństwo innych uczestników ruchu :smile:

Analogicznie do stunterów, nie musieliby już ćwiczyć na parkingach przy marketach czy tez prywatnych zmniejszając w ten sposób szansę na kolizję ze stojącymi tam autami, czyli znów poprawa bezpieczeństwa.

Początkujący motocykliści mieliby miejsce gdzie mogą się pod okiem doświadczonych kolegów uczyć jeździć i ich obserwować, więc znów bezpieczeństwo na drogach poprawione.

Pisząc pismo do urzędu musisz kłaść nacisk właśnie na bezpieczeństwo bo inaczej Twój wniosek odpadnie w przedbiegach z powodu: bo ponieważ!

Napisałbym w powodach wystosowania tej propozycji, że ludzie którzy ścigają się po ulicach by z nich zniknęli poprawiając bezpieczeństwo innych uczestników ruchu :smile:

Analogicznie do stunterów, nie musieliby już ćwiczyć na parkingach przy marketach czy tez prywatnych zmniejszając w ten sposób szansę na kolizję ze stojącymi tam autami, czyli znów poprawa bezpieczeństwa.

Początkujący motocykliści mieliby miejsce gdzie mogą się pod okiem doświadczonych kolegów uczyć jeździć i ich obserwować, więc znów bezpieczeństwo na drogach poprawione.

Pisząc pismo do urzędu musisz kłaść nacisk właśnie na bezpieczeństwo bo inaczej Twój wniosek odpadnie w przedbiegach z powodu: bo ponieważ!

Tak, na pewno trzeba będzie zrobić - najpierw tylko musimy się upewnić czy wpisujemy się z tym pomysłem w budżet obywatelski :biggrin: - pewnie jak byśmy robili ławeczkę w parku albo plac zabaw dla dzieci to od razu spełnialibyśmy wymogi co do priorytetów - ale chcę wierzyć iż jest to naprawdę możliwe.

Pomysł jest dobry zróbmy trochę inny motodrom ?? t

Co myślicie - czy to jest wg. Was w ogóle realne :smile: ?

Jak dla mnie nie ;).

Kto ma z tego korzystać ? Jak to ma przynieść chwałę miastu i urzędasowi, który ma się pod tym podpisać.

Jak bardzo będzie wk... okolicznych mieszkańców ???

Przewidywany koszt ???

- osoba nadzorująca opiekująca się terenem - a może trener

A kto będzie mu płacił ?? można finansować z tej kasy takiego "trenera" ??

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

przy Matce Polce na ul. Matek Polskich na zakręcie za wiaduktem, który prowadzi na parking robią krańcówkę autobusową, placyk nie jest mały i są chyba 3 wysepki więc do manewrowania w sam raz :smile:

Spalcie wszystkie miejscówki w łodzi,to będziemy latać -ale na lawecie bądź podwórku.Raport kto gdzie,na czym,rejka-czy trzeba Romana wezwać?Ma kamerę Sony

Dokładnie, jak chcecie mieć gdzie jeździć to nie roztrzęsajcie tego na forum, tylko podjedźcie na spotkanie i popytajcie. 

Wydaje mi się, że "kawałek asfaltu do ćwiczeń" to pomysł, który mógłby być realizowany, ale przede wszystkim przez podmiot typu PZM (który w Łodzi chyba śmierdzi trupem) i w szerszej perspektywie, tj jako plac, który mógłby służyć do doskonalenia jazdy również osobówek, ciężarówek i autokarów, tak aby zarabiał na siebie. I nie w Łodzi tylko gdzieś pod Łodzią, gdzie grunty tańsze, a mieszkańcy mniej pyskaci. Coś takiego budują właśnie w Szydłowcu (ok 140km od Łodzi) na zdjęciach wygląda obiecująco, niestety słowa nie znalazłem na temat planowanego zakończenia prac ;/
http://www.michalczewski.pl/pl/autodrom.html

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121018/POWIAT0207/121018835

https://www.facebook.com/pages/ITS-Michalczewski/283127798411788

PS- @SOBOL, @Musi88 ...lol XD

Nie za bardzo zrozumiałem co Sobol napisał, ale z tego co odpowiedział Musi88 rozumiem, że oburza go jawność z jaką ludzie umawiają się na della, czy gillette'a w kontekście możliwości "ćwiczeń" XD
Otóż z wypowiedzi większości zrozumiałem, że przez ćwiczenia rozumie się w tym temacie coś więcej niż pałowanie motocykla od od ronda do ronda na kołach dwóch lub jednym. A po drugie, choć nie przeceniam intelektu naszej policji to wydaje mi się jednak że chłopcy doskonale wiedzą gdzie spotkać tych ćwiczących moto-sztuczki ;)

Edytowane przez Koper (wyświetl historię edycji)

PZM to stare dziadki. Nie chce im się robić niczego. Nawet jeśli młodzi by wszystko zrobili na gotowo to przecież trzeba coś podpisać, przegłosować... A to już zbyt wiele...

Osobiście bym nie liczył na PZM.

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

że oburza go jawność z jaką ludzie umawiają się na della, czy gillette'a

Na delu już nie latam,tak samo jak na gilette,ale padły w temacie miejsca które są dobre

coś więcej niż pałowanie motocykla od od ronda do ronda

Dobrze rozumiesz

to wydaje mi się jednak że chłopcy doskonale wiedzą gdzie spotkać tych ćwiczących moto-sztuczki

Tak,wystarczy że będą śledzili ten temat

http://autoteam.com.pl>KLIMA I WEBASTO W TWOIM SAMOCHODZIE

Sobol, idąc tym tropem wątek "nasze motocykle" powinien być natychmiast skasowany, bo złodzieje mają tam bazę danych>_>

Dla tych co chcą, jest tajemnicą Poliszynela, gdzie latamy.

Podobnie jak dla złodziei kto ma jaki moto:(

Coś takiego budują właśnie w Szydłowcu (ok 140km od Łodzi) na zdjęciach wygląda obiecująco

W ten weekend obczaję tę miejscówkę w Szydłowcu. Ze Skarżyska-Kamiennej mam tam 10 km :biggrin:

Co do tego placu z inwestycji miejskiej to może być fajna sprawa właśnie słyszałem że na ten projekt miasto ma do przeznaczenia 20mln więc jednak jest trochę kasy.

Co więcej słyszałem że są złożone dopiero 2 projekty.

www.szpiegowskie.com.pl

Co do tego placu z inwestycji miejskiej to może być fajna sprawa właśnie słyszałem że na ten projekt miasto ma do przeznaczenia 20mln więc jednak jest trochę kasy.

Co więcej słyszałem że są złożone dopiero 2 projekty.

Też słyszałem wczoraj iż projektów jest bardzo mało. Z tego co udało mi się dowiedzieć to nie musi to być koncepcja od A do Z (plany itp.),  wystarczy dobrze opisany pomysł, 15 podpisów no głosowanie mieszkańców - a potem jak się projekt przejdzie to miasto się tym zajmuje dalej. Czy ktoś chętny do pomocy przy pisaniu wniosku - napisze bazę ale dobrze aby to klika osób jeszcze przeczytało i dołożyło coś od siebie :smile: ??

moge pomóc w sprawdzeniu i ewentualnym dołożeniu jakiś treści

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...

Do treningów driftowych to znalazłem dwie miejscówki, ale za każdą trzeba zapłacić i są w granicach 100km od Łodzi więc od razu mniej chętnych na taki wypad.

Edytowane przez Toschie (wyświetl historię edycji)

Do treningów driftowych to znalazłem dwie miejscówki, ale za każdą trzeba zapłacić i są w granicach 100km od Łodzi więc od razu mniej chętnych na taki wypad.

Jakieś konkrety?

Jakieś konkrety?

Tak jak już pisałem w innym temacie to Rudniki.

Druga miejscówka dziś oficjalnie przestała istnieć, właściciel ma inne plany co do terenu.

Edytowane przez Toschie (wyświetl historię edycji)

• 2 tygodnie później...

Co do realizacji przesłanego zadania do Budżetu Obywatelskiego ja bym rozpatrzył to w trochę innych kategoriach. Spojrzał bym na to z perspektywy profitów dla miasta i uniwersalności, elastyczności w modyfikowaniu takiego miejsca. W moim mniemaniu wówczas taki projekt będzie chętniej i przychylniej rozpatrywany. I tak - zamiast budowy mini czy maxi toru wyścigowego, co w Łodzi w ogóle nie wchodzi w grę (pisałem już o tym w "Stwórzmy nasz Łódzki tor motocyklowy") zaproponowałbym wybudowanie płyty asfaltowej/betonowej o wymiarach np. 200 x 100 m z budynkiem na przestrzeń gastronomiczną, szkoleniową (na np. 40 os.) i komercję. Z zaznaczeniem we wniosku o cyklicznym użytkowaniu terenu pod sporty motorowe (raz na miesiąc czy co kwartał lub jeszcze inaczej). Co do przeznaczenia budynku nikomu nie trzeba tłumaczyć. Natomiast na takiej płycie możliwe są organizacje wydarzeń kulturalnych / promocyjnych / komercyjnych i jakich miasto będzie chciało (z naszego punktu widzenia to będzie tylko przykrywka). Wybudowanie i koszt realizacji będzie prostsze, szybciej ukończone i tańsze w stosunku do jakiegokolwiek nawet na wyrost nazywanego miejsca jako tor wyścigowy. Taki plac można w łatwy sposób zaadaptować kładąc pachołki, beczki, opony, taśmę w zależności od rodzaju pojazdów na docelowej imprezie.

Dominik, jeżeli nie jest za późno to również mogę dołożyć cegiełkę od siebie.

Co do realizacji przesłanego zadania do Budżetu Obywatelskiego ja bym rozpatrzył to w trochę innych kategoriach. Spojrzał bym na to z perspektywy profitów dla miasta i uniwersalności, elastyczności w modyfikowaniu takiego miejsca. W moim mniemaniu wówczas taki projekt będzie chętniej i przychylniej rozpatrywany. I tak - zamiast budowy mini czy maxi toru wyścigowego, co w Łodzi w ogóle nie wchodzi w grę (pisałem już o tym w "Stwórzmy nasz Łódzki tor motocyklowy") zaproponowałbym wybudowanie płyty asfaltowej/betonowej o wymiarach np. 200 x 100 m z budynkiem na przestrzeń gastronomiczną, szkoleniową (na np. 40 os.) i komercję. Z zaznaczeniem we wniosku o cyklicznym użytkowaniu terenu pod sporty motorowe (raz na miesiąc czy co kwartał lub jeszcze inaczej). Co do przeznaczenia budynku nikomu nie trzeba tłumaczyć. Natomiast na takiej płycie możliwe są organizacje wydarzeń kulturalnych / promocyjnych / komercyjnych i jakich miasto będzie chciało (z naszego punktu widzenia to będzie tylko przykrywka). Wybudowanie i koszt realizacji będzie prostsze, szybciej ukończone i tańsze w stosunku do jakiegokolwiek nawet na wyrost nazywanego miejsca jako tor wyścigowy. Taki plac można w łatwy sposób zaadaptować kładąc pachołki, beczki, opony, taśmę w zależności od rodzaju pojazdów na docelowej imprezie.

Dominik, jeżeli nie jest za późno to również mogę dołożyć cegiełkę od siebie.

Witaj Damian

Oczywiście, że nie jest za późno. Moim zdaniem twój pomysł jest super. Połączył bym oba - z jednej strony zrobił duży plac - do aranżacji - ale z wstępnie namalowanymi liniami oraz kawałek prostej z dwoma 3 zakrętami ale może dodatkową z różną nawierzchnia: kawałek niskich progów zwalniających, sztuczną kolejną) - co sądzisz ?

Witaj Damian

Oczywiście, że nie jest za późno. Moim zdaniem twój pomysł jest super. Połączył bym oba - z jednej strony zrobił duży plac - do aranżacji - ale z wstępnie namalowanymi liniami oraz kawałek prostej z dwoma 3 zakrętami ale może dodatkową z różną nawierzchnia: kawałek niskich progów zwalniających, sztuczną kolejną) - co sądzisz ?

Pewnie, że im więcej elementów typu zakręty, szykany, żwir, pochyłości tym lepiej. Obiekt staje się wówczas bardziej uniwersalny o większych docelowych możliwościach zorganizowania dla szerszej grupy uczestników. Tak jak pisałem wcześniej, powinno myśleć się górnolotnie. Jednak nie ma co przesadzać, bo wszyscy wiemy, że dziś liczą się tylko pln-y i wybudowanie dla Łodzian choćby takiej płyty z możliwością uprawiania sportów motorowych to byłaby to, zaryzykuję słowo - ewolucja.