Skocz do zawartości

Paraliż Łodzi - Masa Krytyczna - Rowerzyści Jadą, Kierowcy Stoją

Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Chcecie namiary na autor? Niestety znam ch...a

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Jaki problem domalować na każdym przejściu dla pieszych wąski pas do przejazdu rowerów ??? Ja nigdy nie zsiadam z roweru bo mijałoby się to z celem ale jednocześnie nie wjeżdżam na te pasy bezmyślnie jak to niektórzy robią.

Cóż ciekawe podejście :smile: Odniosę, się do tych pasów i do malowania przejazdu rowerowego. Niektóre miejsca są za wąskie na taki pas i z tego co mi się zdaje stosowane są przy scieżkach rowerowych a tak owych nie da się wszędzie zrobić. Co do przepisów, które łamiesz to twoja wola. Jak dla mnie nie ma tu usprawedliwienia dla Ciebie a szczególnie takiego, że zsiadanie mija się z celem.. Każdy odpowiada za bezpieczeństwo na drodze nie tylko pojazdy z silnikiem spalinowym :smile:

Edytowane przez Matik (wyświetl historię edycji)

Wcale się nie usprawiedliwiam :smile: Owszem łamie przepisy na rowerze motocyklu jeżdżąc autem  i niech ktoś pierwszy rzuci kamieniem kto ich nie łamie :riding:

Ja nie mam problemu z tym, że ktoś łamie przepisy. Ważne by nie stwarzał tym realnego zagrożenia dla innych uczestników.

I proszę nie łapcie mnie za słówka bo sami jeździcie i wiecie co mam na myśli.

Odniosę, się do tych pasów i do malowania przejazdu rowerowego. Niektóre miejsca są za wąskie na taki pas i z tego co mi się zdaje stosowane są przy scieżkach rowerowych a tak owych nie da się wszędzie zrobić

Przecież pasy dla pieszych można zrobić węższe prawda??? Co kilka lat są malowane nowe linie. Wystarczyłoby zwęzić je chociażby o metr i już miejsce się znajduje bez przestawiania słupów drzew chodników :P

Edytowane przez Podkopnik (wyświetl historię edycji)

Przecież pasy dla pieszych można zrobić węższe prawda???

Kolejny raz, gdy czytam Twój wpis przyklepałem takiego facepalma, że szok.

Jak nie siedzenie na kaczkę, bo tak jest bezpieczniej to bezsens schodzenia z roweru na przejściu a teraz dowolność mamalowania oznakowania.

Tym ostatnim idealnie wkomponowalbyś się jako specnalista ds. tymczasowego oznakowania w Zarządzie Dróg i Transportu w Łodzi. Macie równie nikłe pojęcie o aktach prawnych dot. oznakowania :smile:

Stayin' Alive

Instruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.pl
Ratownik MotoPozytywni.pl

Jeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.
Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.

Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.

olejny raz, gdy czytam Twój wpis przyklepałem takiego facepalma, że szok.

Przynajmniej zapewniłem Ci rozrywkę  :biggrin:

Na prawie o którym mówisz się nie znam ale widziałem (mówię na przkładzie krk) miejsca gdzie wcześniej były same pasy a potem zmieniło się to na pasy razem z przejazdem rowerowym.

Dlatego tak napisałem - takich miejsc pewnie można zrobić więcej. Nie mówię, że wszedzie bo przejścia są różne.

To są tylko moje luźne myśli. Przecież po to jest forum żeby się nimi wymieniać czyż nie? :smile:

Jak nie siedzenie na kaczkę, bo tak jest bezpieczniej to bezsens schodzenia z roweru na przejściu a teraz dowolność mamalowania oznakowania.

Tomasz, jeździsz rowerem? Ja tez nie schodzę z roweru na pasach, co nie znaczy, że się nie rozglądam, że jeżdżę pieszym po nogach czy trącam ich kierownicą. Wiele przejść ma obok przelot dla rowerów (to się chyba nazywa śluza rowerowa - ale pewności nie mam). Dlaczego nie malować takich wszędzie? Zasadniczo nie widzę różnicy przeprowadzania roweru od przejeżdżania nim na pasach, może poza upierdliwością rozwiązania nr 1.

Ja nie mam problemu z tym, że ktoś łamie przepisy. Ważne by nie stwarzał tym realnego zagrożenia dla innych uczestników.

Całkowicie kolegę popieram i przyznaję uczciwie, że robię dokładnie tak samo! A jak nie ma aut w pobliżu (np wieczorna jazda rowerkiem) to i na czerwonym przejadę. A co! Po co czekać jak kretyn jak widoczność dobra i nic nie jedzie! Przepisy wymyślono dla naszego bezpieczeństwa a nie po to by ślepo ich przestrzegać w sytuacjach gdy jest to absurdalne.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Nie namaluja wam wszedzie pasow bo nie wszedzie sa sciezki, to raz, a w wiekszosci miejsc najzwyczajniej nie mozna jechac rowerem po chodniku. Skoro musisz jechac ulica, to po co "sluza" na przejsciu dla pieszych?

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

• 5 miesięcy temu...

wiedzieliście o tym, bo mi umknęło, są jeszcze gdzieś w Polsce mądrzy ludzie: https://www.facebook.com/events/1574818879430216/

u nas masa rezyduje w magistracie i podobno sami tak wybraliśmy... k....

Edytowane przez Arpe (wyświetl historię edycji)

Lepiej na bitumice niż w botanice.

• 4 tygodnie później...

http://masakrytyczna.org/aktualnosci/2-news/185-zawieszamy-mase-krytyczna-w-lodzi.html

Zawieszaja MK. Poki co na pol roku, czyli pol roku spokoju mamy :smile:

SV1000S

icon3.png

Czy z masa czy bez to i tak przeciez auta wiecznie stoja w korkach.

dokładnie MK straciła swój główny cel zakorkować miasto pokazując kto jest ważniejszy, a tu miasto już zakorkowane przez puszki i teraz MK niema jak przejechać.

Kto mieczem wojuje...

W dμpy zimno dlatego przerwa.

Edytowane przez Bulba (wyświetl historię edycji)

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

aa w zeszłym roku jeździli całą zimę :smile: podobno dają miastu pół roku na rozbudowanie infrastruktury rowerowej. a jak nie to dalej beda orgazować ten szajs dzięki któremu myślą że mogą więcej :P

SV1000S

icon3.png

2 lata remontów przetrzymali, teraz zawiesili

mi to pasuje z terminem wyborów ostatnich, nie dostał któryś palant nowej roboty ?

Edytowane przez Arpe (wyświetl historię edycji)

Lepiej na bitumice niż w botanice.