gonia Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 nie wątpię w brak umiejętności, ale glejt to glejt głowa spokojna, no i na kursie też czegoś uczą Od tego są żeby uczyć za to im płacą Bardzo ładny motocykl 0 Cytuj
pistolero85 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Choć pensja za godziny" nauko-opieki" jest nieproporcjonalna, to i tak warto, ja miałem bardzo dobrego instruktora, po odebraniu prawka już po 2 dniach wsiadłem na motocykl i smigalem w pracy... gonia - dziękuje 1 Cytuj
gonia Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Choć pensja za godziny" nauko-opieki" jest nieproporcjonalna, to i tak warto, ja miałem bardzo dobrego instruktora, po odebraniu prawka już po 2 dniach wsiadłem na motocykl i smigalem w pracy... gonia - dziękuje I oby takich instruktorów-ek jak najwięcej było 1 Cytuj
fixman Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 I tak trzymać to i tak mniej niż jazda bez uprawnień trudno mandaty się każdemu zdarzają ja osobiście jeszcze nie miałam ale to jakiś wyjątkowy fart pewnie jeszcze mnie dopadną I ten komfort jazdy na pewno warto hahahah Nowy nabytek uwolni szaleńca i w tobie Gocha hahahahahaha 0 Cytuj
Olo Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Weszło juz to 3 tys kary za jazdę bez prawka lub inną kategorie? ;D 0 Cytuj
kosmaty Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 z tego co wiem to od 1 czerwca 0 Cytuj https://www.hondapark.pl/pl/motocykle.html
marcinsebastian1 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 W tym nowym taryfikatorze mandatów nie widziałem takiej zmiany. Z tego co pamiętam był to tylko projekt ustawy i to PSL-u. Z tego co wiem to zmiany mogą wejsć w życie 30 dni po ogłoszeniu w dzienniku ustaw a jak pisałem wczesniej w tej ustawie co ją Komorowski podpisał nie ma takiej zmiany albo nie moge znaleźć. Sporo zmian natomiast planują od stycznia 2016. Jeżeli ktoś widział w tym nowym taryfikatorze taką zmianę to proszę napisać bo sam jestem ciekawy. 0 Cytuj
Jaro1975 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Kosmaty, nowe prawo wchodzi w życie dokładnie 17 maja 2015. 0 Cytuj
WojtasLDZ Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) http://dziennikustaw.gov.pl/du/2015/541/1 ani słowa o braku kategorii Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez WojtasLDZ (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
pawelnext22 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Nie ma czegoś takiego jak : brak kategori Albo sie posiada uprawnienia albo nie 0 Cytuj
Aidekk Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Nie ma czegoś takiego jak : brak kategorii Albo się posiada uprawnienia albo nie Jak to nie ma czegoś takiego jak brak kategorii? To, że nie ma w aneksie do ustawy nie znaczy, że nie ma w samej ustawie, to raz. Dwa, różnica jest bo nawet na mój skromny rozum inaczej jest jechać znając przepisy ruchu drogowego, czyli np jadąc motocyklem bez kategorii A ale mając kategorię B, a co innego jest jechać nie mając w ogóle prawa jazdy. Definiuje to zresztą nawet taryfikator mandatów. Jazda bez prawka - 500 zł. Jazda bez kategorii - 300 zł. Jak więc widać na załączonym przykładzie jest różnica i nie tylko ja ją dostrzegam 1 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
fuksik96 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Jest tak jak napisał Aidekk, ale ma się to zmienić już w tym roku. http://telewizjarepublika.pl/sejm-zaostrza-przepisy-ruchu-drogowego-jazda-bez-quotprawkaquot-bedzie-przestepstwem,16939.html 0 Cytuj
WojtasLDZ Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) I 17 maja się to zmieni , ale nadal twierdzę że nie ma w przytoczonym Dz.U. ani słowa o zmianach w karaniu osób trzeźwych z prawem jazdy , ale bez wymaganej kategorii. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez WojtasLDZ (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
marcinsebastian1 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Jeżeli nie wierzycie że sie nic nie zmiania tu jest link do artykułu w onecie. http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-od-17-maja-latwiej-stracic-prawo-jazdy-ale-to-nie-wszystko,nId,1721731 0 Cytuj
pawelnext22 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zmiany w taryfikatorze MKK : Jazda bez kategori od 300-500 i punkty 0 Cytuj
proxa Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Ja proponuje jednak zrobić co się da i zdobyć prawko... znam przypadek gdzie koleszka leciał bez prawka miał wypadek i teraz zbiera na odszkodowania dla 2 osób... bo go po sądach ciągają... Edytowane 10 Maja 2015 przez proxa (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Kande Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Wchodzą w końcu teraz zmiany taryfikatora mandatów? Bo różnie mówią i piszą... 0 Cytuj
floyd Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) link od marcinsebastian1, tam jest dokładnie opisane co wchodzi, a co nie. Edytowane 14 Maja 2015 przez floyd (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
marcinsebastian1 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2015 Zmiany w przepisach karnych 1. Kierowanie bez uprawnień W obowiązującym stanie prawnym kierowaniu pojazdem pomimo nieposiadania stosownych uprawnień stanowi wykroczenie (określone w art. 94 § 1 kodeksu wykroczeń), za które przewidziana jest jedynie kara grzywny, z wyłączeniem sytuacji, gdy osoba kierowała pojazdem w czasie obowiązywania orzeczonego przez sąd zakazu prowadzenia pojazdów, który to czyn stanowi przestępstwo określone w art. 244 kodeksu karnego. Począwszy od 18 maja art. 94 § 1 kw będzie miał zastosowanie jedynie wobec osób kierujących pojazdem, na który nigdy wcześniej nie miały stosownych uprawnień. W takim przypadku, obok kary grzywny, możliwe będzie także orzeczenie zakazu prowadzenia pojazdów, o czym ostatecznie zdecyduje sąd. Osoby, które pod rządami nowych przepisów, dopuszczą się kierowania pojazdem, dla którego stosowne uprawnienie zostało im wcześniej cofnięte w drodze decyzji administracyjnej wydanej przez właściwego starostę, wyczerpią znamiona przestępstwa (określonego w nowym art. 180a kk), za który to czyn przewidziano karę grzywny, karę ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Niezależnie od rodzaju zastosowanej kary, sąd będzie mógł także orzec środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów. Dzisiaj oblałem egzamin jak ostatni jeleń więc sie zainteresowałem ponownie zagadnieniem i znalazłem to co wyżej na stronie Komendy Wojewódzkiej Policji. 0 Cytuj
Mr.B Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2015 To tylko część konsekwencji jazdy bez prawka. Wszystko zaczyna się naprawdę pier**lić, jak spowodujesz kolizję lub co gorsza wypadek. Wówczas żaden ubezpieczyciel nie chcę wypłacić odszkodowania, bo kierowca bez uprawnień. I tu może się okazać, że Ty i Twoje dzieci będą komuś do końca życia płacić rentę. Ludzie jeżdżą bez prawa nie zdając sobie sprawy z konsekwencji takiego postępowania. Kiedyś zatrzymał mnie policjant na motorze do rutynowej kontroli. Zdjąłem kask. Pan na mnie spojrzał i stwierdził, że w moim wieku to się nie zdarza często, żeby ktoś pomykał bez prawa. Ale dziś ma takie zadanie i poprosił o dokument. Pytam się, ilu ma na patrolu takich bez prawa jazdy. Odpowiedział, że dziś nikogo, ale ma takie dni, że na 10 motocyklistów zatrzymanych 8 nie ma kategorii A... 0 Cytuj
marcinsebastian1 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2015 Zgoda w 100% tyle , że jak spowodujesz poważny wypadek jadąc motocyklem to dla Ciebie pieniądze to najmniejszy problem. Poza tym (absolutnie nie broniąc nikogo bez uprawnień) wkurza mnie ciągłe przeliczanie krzywdy ludzkiej na kase. Wygląda tak jakby nikt nie miał uczuć i jak go stać na renty dla ofiar to wszystko ok. Z resztą o jakich rentach mowa jak u nas w kraju nie można ściągnąć alimentów od ojca dla dzieci. A co do mnie nie mam uprawnień bo nie zdałem egzaminu i nie mówie że mam to w d..pie tylko staram sie zrobić. 0 Cytuj
jaszczomb Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2015 Zgoda w 100% tyle , że jak spowodujesz poważny wypadek jadąc motocyklem to dla Ciebie pieniądze to najmniejszy problem. Miałem wypadek na tydzień przed egzaminem praktycznym, na szczęście byłem jedynym poszkodowanym, i wiesz co? - Mimo że nikomu nie musiałem remontować fury to strasznie mi brakowało mi tej kasy którą bym dostał z ubezpieczenia gdybym miał papier. A tak to rehabilitacja + naprawa moto mocno potrafią nadszarpnąć budżet. 1 Cytuj
Mr.B Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2015 Zgoda w 100% tyle , że jak spowodujesz poważny wypadek jadąc motocyklem to dla Ciebie pieniądze to najmniejszy problem Bardzo krótkowzrocznie.... faktycznie dla kierowcy moto, który wypadek spowodował może to już nie grać roli. Ale dla jego rodziny jeszcze tak... Co do odszkodowań lub rent - faktycznie życia nikomu nie wrócą. Ale ułatwią tym co zostali lub muszą się poszkodowanym (może inwalidą) opiekować. 0 Cytuj
Kande Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2015 A wiecie może jak po znanym egzaminie czeka się na odbiór Pj to jazda jest traktowana jako jazda bez dokumentów czy nadal brak uprawnień? 0 Cytuj
jaszczomb Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2015 A wiecie może jak po znanym egzaminie czeka się na odbiór Pj to jazda jest traktowana jako jazda bez dokumentów czy nadal brak uprawnień? To zależy czy zdążyli cię wpisać do systemu, czy nie. Ogólnie zdany egzamin to tylko jeden z kroków zdobycia uprawnień i nie upoważnie do jeżdżenia. Ale jeśli jesteś już wpisana do bazy to w razie kontroli tłumaczysz, że zapomniałaś dokumentu i nikt się nie powinien czepiać. 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi