Skocz do zawartości

Montaż Licznika Acewell

piotreklodz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was montował licznik acewella w singlu bez akumulatora lub zna te liczniki i elektrykę na tyle że może pomóc?

Do rzeczy:

Biorę się za montaż licznika acewella 3100H i takie mam wątpliwości:-czy będzie działał w moto bez akumulatora (xr400r), nie będzie tracił pamięci po zgaszeniu silnika bo teraz zauważyłem że nie ma on (chyba) własnego zasilania-jaki czujnik dokupić do prędkościomierza - w zestawie jest coś co chyba wg. producenta powinno się przykręcić do ślimaka na kole i przetwarza to obroty ślimaka na impuls, ale nijak to nie podejdzie do fabrycznego ślimaka w XR.Przerabiał ktoś podobny temat i może pomóc??

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding:

działkowy emeryt

licznik nie musi stracić konfiguracji czy "zapamiętanych danych" po odcięciu zasilania - to zależy od typu układu wewnątrz, i takie info powinien podać producent. Kalibruje się wiele urządzeń elektronicznych do których nie ma stałego zasilania, a zadana kalibracja jest przechowywana "w pamieci" urządzenia.

kup sobie jakiś kontaktron albo inny magnetyczny czujnik i podaj sygnał ze szprychy - tak jak w rowerze. Robiłem takie rozwiązanie w DRZ'ecie - działało bez problemu. Warunkiem jest sposób czytania impulsów przez licznik. Ale to powinieneś sprawdzić, zanim wydałeś talary na licznik...

Mechaniczny napęd przekładnią ślimakową bywa bardzo awaryjny i kłopotliwy, masz kręcącą się linkę w pancerzu, którą po każdym przytopieniu należałoby wyjąć, czyścić i smarować od nowa. Do tego woda z piachem i pyłem w ślimaku... słabo to widzę. Chyba, że nie wjeżdżasz tym sprzętem w laksę głębiej niż profil opony...

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Już się trochę wyjaśniło dzięki.

Szkoda że kupując ten licznik zapomniałem że nie mam akumulatora... taki tam szczegół....

A nie orientujesz się "emerycie" jak w takim sprzęcie wygląda kwestia podłączenia gniazdka do gpsu?

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding: