Skocz do zawartości

Robią Zdjęcia Na Ulicach - Żywe Fotoradary? :)

piotreklodz

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.cda.pl/video/83710a2/Pan-Roman-postrach-kierowcow

nic tylko go dorwać!

a biega niedaleko politechniki i Żeromskiego :smile:

Edytowane przez Suchy-wolk
przeniesiony (wyświetl historię edycji)

Właśnie się zastanawiam, dlaczego takie filmiki są legalne. Czy to nie legalizowane urządzenie powinno być dozwolone etc.? Nic tylko pospolity "kabel", który uprzykrza życie innym, a pewnie się to skończy jak jego spotka coś przykrego.

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

To fajnie że jego zdjęcia uwzględniają, i przysyłają kierowcy X.X zdjęcia jest wypadek nie z twojej winy masz kamerkę zamontowaną i mówią że sprzęt nie ma legalizacji i nie może być jako dowód. Polska...

Myślę że jedyny sensowny sposób to jego dokładnie obfocić, kiedy jego zdjęcia będą krążyć po sieci np. po forach i zacznie być rozpoznawalny to problem sam się rozwiąże.

Ja na ciula poluje i jak tylko zobaczę na ulicy to zafunduje mu "sesję foto" bo nie zamierzam mieć kiedyś kłopotów przez niego.

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding:

Pablos i w tym cały problem, że policjanci tylko zacierają ręce wiedząc, że szary obywatel nie będzie chciał problemów i karnie zapłaci mandat.

Jeśli i sprawę z fotoradarem można ominąć, to tym bardziej zdjęcie jakiegoś pana Romana.

Jeśli ktoś jeszcze nie czytał sposobu Cejrowskiego, to wklejam to, co opublikował kiedyś na swoim fejsie :smile:

Mam prawników w rodzinie - dostałem od nich wzorek pisma, który przy najbliższej okazji zastosuję z wielką przyjemnością - napisał Wojciech Cejrowski.

Cytujemy treść pisma…

"Szanowny Panie Komendancie,

W dniu 22.07.2012 o godz. 19.30, zostało zrobione zdjęcie (rzekomo mojego pojazdu) o Numerze Rej. 12PIGS43 i przesłano dokumentację na mój adres. Jednakże obawiam się, że przesłana dokumentacja jest niestety niekompletna, a co za tym idzie, obawiam się również, że wykazany na zdjęciu z fotoradaru - pomiar prędkości - może niestety nie być prawidłowy, o ile na zdjęciu został faktycznie uwieczniony mój pojazd. Bardzo chciałbym pomóc Panu Komendantowi w ustaleniu sprawcy wykroczenia, ale najpierw proszę o rozwianie wszelkich moich wątpliwości. Jednak - do rzeczy:

Oświadczam zgodnie z prawdą, iż nie wiem, czy na zdjęciu został uwieczniony mój pojazd, gdyż po polskich drogach porusza się wiele pojazdów podobnych do tych z przesłanego przez Państwa zdjęcia, natomiast tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez problemu podrobić i zamontować w innym pojeździe. Moje wątpliwości mogłyby zostać rozwiane w przypadku umożliwienia porównania znaków szczególnych pojazdu jak numer identyfikacyjny pojazdu czy numer silnika z danymi w dowodzie rejestracyjnym mojego pojazdu, tak jak to jest sprawdzane na przeglądach okresowych. Nie wspomnę już o tym, że na zdjęciu nie widać /ani marki ani modelu pojazdu ani rodzaju nadwozia/, a także nie mam możliwości sprawdzenia koloru pojazdu, co budzi moje wątpliwości czy to faktycznie jest mój pojazd. Tutaj jednak poproszę o przesłanie zdjęcia w wyższej rozdzielczości (i jeśli to możliwe w kolorze), co niewątpliwie pozwoli na rozpoznanie pewnych cech szczególnych sfotografowanego pojazdu, natomiast nie ulega wątpliwości, że większość samochodów, wygląda podobnie (szczególnie w perspektywie zdjęcia „od tyłu” / „z przodu”), więc i mój samochód jest podobny do tego pojazdu ze zdjęcia. Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą o przesłanie fotografii w wysokiej rozdzielczości i w kolorze – rozpoznanie cech szczególnych mojego pojazdu, oraz niewykadrowanej, żeby mieć pewność, że na oryginalnym zdjęciu nie znajduje się inny pojazd, którego ewentualna obecność mogłaby zafałszować pomiar prędkości.

Poproszę o przesłanie dokumentu uprawniającego Komendę Policji w Pacanowie do użycia fotoradaru marki /nazwa marki fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/ w dn. 22.07.2012 na /lokalizacja sfotografowanego zdarzenia/ lub podanie odpowiednich aktów prawnych, na mocy których Komenda Policji w Pacanowie dokonała pomiaru prędkości. A także dokumentu zezwalającego funkcjonariuszom Komendy Policji w Pacanowie na prowadzenie pomiarów w lokalizacji umiejscowienia fotoradaru przy użyciu radarowego przyrządu kontroli prędkości, wydaną i podpisaną przez odpowiedzialnego za ten rejon Komendanta Policji na wskazany czas kontroli (Ustawa prawo o ruchu drogowym Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, z późniejszymi zmianami).

Poproszę o podanie dokładnego adresu umiejscowienia fotoradaru w dniu 22.07.2012 na /lokalizacja sfotografowanego zdarzenia/.

Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej, iż zgodnie z przepisami prawnymi obowiązującymi od 1 lipca 2011 r. strefa pomiaru prędkości była oznaczona znakiem D-51. a urządzenie fotoradaru było oznaczone kolorem żółtym.

Poproszę o przesłanie dokumentu legalizacji wtórnej oraz ponownej/kolejnej/okresowej urządzenia użytego w czasie pomiaru.

Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej brak występowania zakłóceń mechanicznych, elektromagnetycznych i innych mających wpływ na dokonywanie pomiaru przez radarowy przyrząd pomiaru prędkości wydany przez właściwy Państwowy/ Okręgowy Urząd Miar w formie oficjalnego pisma np. świadectwa legalizacji miejsca dokonywania pomiaru lub świadectwa homologacji miejsca dokonywania kontroli. Prośbę swoją motywuję faktem, iż miejsce pomiaru prędkości musi spełniać wymagania wskazane w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym.

Poproszę o przesłanie informacji na temat sytuacji meteorologicznej w dniu 22.07.2012 (ze szczególnym uwzględnieniem godzin /zakres godzinowy przed i po godzinie zdarzenia/), która również ma wpływ na wynik prowadzonego pomiaru tj. temperatury oraz wilgotności względnej powietrza. Szczególnie ważnym czynnikiem jest wilgotność względna powietrza, a z tego co pamiętam to /tu wymienić np. że w miesiącu kiedy nastąpiło zdarzenie/ był dość bogaty w opady atmosferyczne, więc istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wilgotność względna powietrza przekroczyła graniczną wartość 95%, a więc pomiar dokonany w wilgotności powietrza powyżej 95% byłby nieprawidłowy.

W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje danych funkcjonariuszy dokonujących kontroli i/lub instalujących urządzenie wraz z osobowym zezwoleniem do wykonywania kontroli wydanym przez KPP (Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dn. 18 lipca 2008 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego Dz. U. z dnia 18 lipca 2008 art. 14), a zgodnie z kodeksem drogowym dokonujący kontroli ma obowiązek okazać te dokumenty samodzielnie lub na żądanie osoby kontrolowanej. Pomijam fakt, że wysłana do mnie korespondencja była podpisana faksem, a nie oryginalnym podpisem funkcjonariusza Policji. Stąd prośba o przesłanie stosownych dokumentów.

W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje również informacji o sposobie instalacji fotoradaru oraz jego osłonie w czasie przeprowadzenia pomiaru, czyli rodzaj gruntu, na jakim umiejscowiono fotoradar, kącie, jaki oś fotoradaru tworzyła z osią jezdni w chwili pomiaru. Nieprawidłowe ustawienie kąta powoduje zafałszowany pomiar prędkości, a przez to niezachowanie urzędowego wymogu dokładności pomiaru urządzenia. Nie znając kąta pomiaru urządzenia, nie można ustalić rzeczywistej prędkości mierzonego pojazdu, a urządzenia radarowe mogą pokazywać błędne dane w przypadku niezachowania wymaganego kąta między osią fotoradaru a osią jezdni. Dlatego też proszę o przesłanie stosownych dokumentów.

Proszę o dokładne informacje - czy w przesłanej przez Państwa dokumentacji prędkość zarejestrowanego pojazdu jest już pomniejszona o błąd pomiarowy, który dla urządzenia /nazwa fotoradaru/ wynosi ± /podać błąd pomiarowy urządzenia/ km/h (dla prędkości poniżej 100 km)?

Na jakiej podstawie prawnej Komenda Policji w Pacanowie wystawia wezwanie i mandat karny? Proszę o podanie stosownych regulacji prawnych.

Uprzejmie proszę o przesłanie informacji kto jest właścicielem fotoradaru marki /nazwa fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/, a także czy Komenda Policji w Pacanowie sama zajmuje się obróbką zdjęć wykonanych przez ww. fotoradar czy zleca to firmom zewnętrznym? Jeżeli tak, to proszę o podanie danych podmiotu.

Na zakończenie pragnę zwrócić się do Pana Komendanta z prośbą o przesłanie ww. dokumentów (podanych w punktach), dzięki którym będę mógł rozwiać swoje wątpliwości odnośnie przesłanego mi wezwania / mandatu karnego, a także odnośnie pojazdu oraz osoby znajdującej się na zdjęciu z fotoradaru.

Niekompletna dokumentacja stawia pod znakiem zapytania zasadność wskazania sprawcy wykroczenia, gdyż nie jest do końca jasnym, czy faktycznie doszło do wykroczenia, tj. czy zarejestrowane zdarzenie spełnia warunki określone w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowy zakres badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych z dn. 9 listopada 2007 r. Proszę o przesłanie ww. dokumentacji w ciągu 14 dni kalendarzowych od daty otrzymania niniejszego pisma.

W przypadku braku przesłania ww. dokumentacji będę mieć podstawy do przypuszczenia, iż Komenda Policji w Pacanowie nie posiada ww. dokumentów a jednocześnie, że doszło po prostu do próby wyłudzenia grzywny (przez Urzędników Administracji Terenowej w celu podreperowania moim kosztem - budżetu Państwa oraz Gminy Pacanów - co stanowi podstawę (i jest moim prawnym obowiązkiem) do złożenia w Prokuraturze doniesienia o popełnieniu przestępstwa z Art. 300 KK.

Oczekując na Państwa odpowiedź, pozostaję

Z poważaniem,

Jan Koza-Kozłowski"

If you think you don't need a helmet, you probably don't.

Nie wiem Stan, czy policjanci chętnie zabiorą głos ale anonimowo lub przez kogoś mogli by coś napisać, doradzić :smile: no chyba, że wyczerpujący post Motocyklozy to właśnie jest to choć aparat Romana to nie fotoradar.

Tak czy tak, jak napisał Bambrys cała ta procedura działa. Czy to jest zgodne z prawem dalej nie wiem ale przecież w naszym kraju pewnie wszystko można zrobić i ominąć. Dziwie się, że Roman jeszcze się nie doigrał i czy sam świadomie lub nieświadomie nie łamie prawa. Jak to w naszym kraju musi coś się stać niedobrego żeby coś się zmieniło.

Zastanawiam się dlaczego on tak robi? Czy nie dostał się do drogówki i pod kurtką nosi wydrukowaną odznakę lecząc swoje nadszarpnięte ego, czy czuje się niedowartościowany np. przez brak posiadania prawa jazdy a może coś się kiedyś stało i Roman chce ukarać cały świat. Na te i inne pytania uzaskacie odpowiedź w kolejnym odcinku z serii szalony Romek na drodze. :whistling:

To taki żart Panie Romanie według wszystkich możliwych kodeksów i praw hahahahah

A tak na marginesie to wygląda prawie tak jakby Romanek mógł egzekwować prawo czyli nakłada na nas mandaty a z tego co czytam to od razu zakłada nam sprawy w sądzie za pomocą policji. Coś mi się tu nie podoba.

CENTRUM UBEZPIECZEŃ ul. Snycerska 1 róg ul. Zachodniej i Limanowskiego, Tel: 693 188 184

motocykle, samochody, mieszkania, domy, firmy, OC podróżne, polisy na życie, NNW i motocykle

Służymy Wam również doradztwem, także dzwońcie, piszcie jeśli tylko macie jakieś pytania lub potrzebujecie pomocy w spr. ubezpieczeń. nasze.ubezpieczenie@gmail.com

ZAPRASZAMY!!!

Skurw*syn !!!

,,dzieki niemu zostało ukaranych tysiące kierowców'' :biggrin:

Dziwi mnie że nie ma kto zrobić porządku z tym dziadem !!!

W to co napisał kolega Bambrys, że policja ma go dość nie wierze! 

Ręce zacierają, że dostarcza im takie przychody!

Nie zdziwiłbym się gdyby nie miał z tego jakiś korzyści...

Jest na niego sposób!

Jasną sprawą jest to, że chce pozostać anonimowy z oczywistych względów...

Trzeba wyczaić gdzie robi te fotki, albo na którą komende zanosi nagrania i zrobić mu porządne zdjęcia.

Dzięki temu będzie można rozsyłać po wszystkich możliwych stronach jego oblicze, a nawet założyć mu konto na FB :smile:

Napewno znajdzie się wiele osób które go znają i wiedzą gdzie mieszka.

Wszystkie informacje na jego temat staną się upublicznione, wtedy może zastanowi się nad tym co robi :smile:

Już wiadomo że ma żone , dzieci... :smile:

Na tym nagraniu częściowo  widzać jak wygląda.

Może ktoś rozpoznaje komende ??? Podobno codziennie tam przychodzi :smile:

Edytowane przez Lans (wyświetl historię edycji)

:biggrin:

:smile:

Może ktoś rozpoznaje komende ??? Podobno codziennie tam przychodzi :smile:

Wsiadał do tramwaju przy komendzie na ul. Żeromskiego.

Upszejmie donoszę :smile:

"Jazda na motocyklu to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu,,

jego zdjęcie bym powiesił przed stadionem widzewa z napisem "lubię łks" i odwrotnie - na łks'ie z napisem "lubię widzew" ;)

oczywiście życzę Panu Romanowi jak najlepiej - co by zapoznał się bliżej z silnymi łódzkimi kibicami!!! ;)

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Szkoda gadać, tylko jak to człowiek chce utrudniać człowiekowi, naprawdę panowie wypadało by to skończyć przyjdzie sezon to będzie nas nagrywał.

Właśnie się zastanawiam, dlaczego takie filmiki są legalne. Czy to nie legalizowane urządzenie powinno być dozwolone etc.? Nic tylko pospolity "kabel", który uprzykrza życie innym, a pewnie się to skończy jak jego spotka coś przykrego.

Motocykloza, w moejscu publicznym masz prawo robic foto komi i czemu ci sie zapragnie...Kodeks Wykroczen, czy Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym, dopuszczają nagrania, zdjecia osob postronnych jako dowod. Te urzadzenia nie musza miec zadnej legalizacji, kalibracji, czy testow... itd...foto za komórki, rejestrujące wykroczenie będzie dowodem. Legalizacja, kalibracja, atesty niezbęne są dla fotoradarów ( kalibracja pomiaru prędkości - to urządzenia pomiarowe), legalizacja wymagana jest dla Alkotestów, dla kamer monitoringu miejskiego, itd...Generalnie, wszedzie tam gdzie sa to urządzenia wykorzystywane przez administracje publiczna...ale tez nie zawsze...Aparaty foto, kamery wykorzystywane np. do oględzin wypadków drogowych przez policję, albo do dokumentowania wykroczeń przez straz miejska sa "normalnymi"urzadzeniami bez zadnych atestow itd... Niestety trzeba sie zastanowic czy warto walczyc z wiatrakami(Sady) czy zaplacic najmniejszy wymiar kary...Oczywiscie,zawsze mozemy powiedziec,ze na foto to nie my, ze to przyjaciel, przyjaciolka z Turkmenistanu, ale ... to moze trwac i kosztowac nas sporo czasu i kasy...

Pablos i w tym cały problem, że policjanci tylko zacierają ręce wiedząc, że szary obywatel nie będzie chciał problemów i karnie zapłaci mandat.

Zacieraja rece,albo sie wku...ja, majac przez "wesolego" Romka, mnostwo papierkowej roboty... Im nie placa za ilosc, wiec raczej tez za nim nie przepadaja...

Dziwne to nasze panstwo...wczoraj czytalem, ze gdzies tam w Polszy, Inspekcja Drogowa przeslala ponad 100 zdjec z fotoradaru do stacji ratownictwa medycznego. Na zdjeciach byly karetki jadace do ludzi potrzebujacych pomocy... :wacko:

Szkoda gadać, tylko jak to człowiek chce utrudniać człowiekowi, naprawdę panowie wypadało by to skończyć przyjdzie sezon to będzie nas nagrywał.

I tak myślę że jedyną szansą oprócz ułudy szczęścia jest akcja zorganizowana. Wiadomo że nikt nie ma czasu żeby chodzić cały tydzień od rana do wieczora i szukać gościa ale jak by się zebrało sporo chętnych to można spróbować to zrobić. Każdy jak by poświęcił godzinkę na obserwację ustalonej okolicy mógłby przynieść konkretne efekty w postaci sweetfoci romana.

:P

wystarczy się ustawić na żeromskiego pod komendą i wypatrywać wesołego romka , podobno odwiedza ich codziennie

Na drodze spotykam się z masą nieodpowiedzialności,Wielu ludzi jeździ po wariacku, nie przestrzegają znaków,Ani ograniczeń prędkości, nie mają za grosz wyobraźni.Aż czasami ciężko ich wyprzedzić.... ;)

podpisrx.jpg

ciekawe czy już wie, że będzie miał problem z motocyklistami ? :smile:

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...

ciekawe czy już wie, że będzie miał problem z motocyklistami ? :smile:

On pewnie jeszcze nie wie:) ale my(motocyklisci) to raczej jadac motocyklem mozemy miec na niego wy....ane!... Zrobi najwyzej nam foto, i tak bedziemy w kasku, musia by miec mega szczescie,aby idealnie nas trafic i przez szybke uwiecznic nasza twarz... A tak, jak przyjdzie wezwanie, powiemy, tak, tak to moja maszyna, moj motocykl, a w tym dniu o tej godzinie jechał/ jechała znajomy z hmmm, Nepalu, mozemy podac nawet imie, a przeciez dokladnych danych personalnych osoby, ktorej pozyczamy/ udostepniamy chwilowo motocykl posiadac nie musimy... Oczywiscie skonczy sie to wnioskiem o ukaranie do Sadu...ale nie jestesmy wtedy na z gory straconej pozycji.

A Pana Romka ytzrba pokonac jego wlasna bronia...nagrac, zrobic foty i upublicznic. Mysle,ze zdecydowana wiekszosc z nas udostepni jego foty dalej na fb.

btw, jakis czas temu od prokuratora na sympozjum uslyszalm taki tekst:" przepis jest dobry,ale u nas sie nie przyjal"... tak , a propo stosowania wykladni prawa w Polsce;)

Jezeli podasz pelne dane znajomego z nepalu

to nic Ci nie moga zrobic :biggrin:

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

Jezeli podasz pelne dane znajomego z nepaluto nic Ci nie moga zrobic :biggrin:

Ja dostalem mandat z fotoradaru czarnuchow, na ktorym kierowca jest kolezanka. Ciekawe czy jak podam ze to moja dziewczyna np Tamara Jurinovic z Ukrainy, to czy mogo cos wtedy zrobic :biggrin: ???