Skocz do zawartości

Podrabiany Motul!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słyszałem trochę o podrabianiu Olei A naj bardziej MOtul ale tu jest b dobrze opisane co i jak... :angelnot:

Może to komus się przyda przy zakupie oleju  ;)

Temat zaczerpniety z innego forum  :whistling:  :whistling:

I kup tu orginalny olej !! Chinole wszystko podrobią!!

http://gsxf.pl/viewtopic.php?p=54452

http://www.motocykle.slask.pl/topic/128942-podrabiane-oleje-zalewaja-rynek/

http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=14&t=26847

JAk bym żle umiejscowił temat MArcin przenieś go do odpowiedniego działu   :decayed:  :decayed:

Nie mam siły, by wstać,

nie mam siły, by iść.
Nie mam siły, by grać,
nie mam siły, by żyć.
Eksploduje mój mózg,
atakuje mnie chłód.
Zasypuje rój gruz,
to rujnuje mnie znów,
ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr,

Opublikowano

podpinam temat jako istotny, dzięki za info Daniel

"Motocykl to znak, że jego posiadacz nie utonął w szarości życia" Newsweek Polska

Opublikowano (edytowane)

Może komuś sie przyda jak się skusi kupić za okazyjną cena na allegro etc   :woot:  :woot:  :angelnot:  :angelnot:

Edytowane przez daniel33650 (wyświetl historię edycji)

Nie mam siły, by wstać,

nie mam siły, by iść.
Nie mam siły, by grać,
nie mam siły, by żyć.
Eksploduje mój mózg,
atakuje mnie chłód.
Zasypuje rój gruz,
to rujnuje mnie znów,

Opublikowano (edytowane)

Może komuś sie przyda jak się skusi kupić za okazyjną cena na allegro etc :woot: :woot: :angelnot: :angelnot:

Przepraszam Cię Daniel, ale pieprzysz straszne głupoty :thumbdown:

Taka mała dygresja z mojej strony :P Jak jeździłem jeszcze ZX6R i ZX9R to kupowałem oleje (MOTULA albo Castrola) tylko na allegro i nigdy nie trafiłem na podróbkę!!! Fakt, może jeszcze kilka sezonów wstecz tak nie podrabiali jak obecnie... Dlaczego tylko na allegro? Skoro w sklepie MM-Rider kosztował swego czasu Motul 10W40 170 zł to ja płaciłem 105 zł... Ja rozumiem, że sklep musi zarobić, ale jeśli ktoś sprzedaje za 105 zł z zyskiem to ile musi (czy też chce!) zarabiać ASO?????? Castrola (syntetyk) kiedyś kupiłem w sklepie Korando za 125 zł, w ASO ponad 200 zł!!! A ostatnio od znajomego ze sklepu (z rabatem) płaciłem za Motula 300V 200 zł podczas gdy w sklepach chodziły po 250 a nawet 270 zł!!!

Moje pytanie do Ciebie - Jaką masz gwarancję, że w sklepie kupisz oryginał? Jeśli sprzedawca zamówi np. z hurtowni i dostanie podróbki to co wtedy? A niekiedy jest tak, że sprzedawca wie mniej od kupującego (niestety) :P

Po prostu trzeba być wyczulonym i tyle ;)

Edytowane przez _Michał_ (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Ja kupuje tylko i wyłacznie w hurtowni w Brzezinach ;) od  kilku lat ...jak tylko powstała i zapotrzebuje się w oleje do motocykla ,samochodu oraz maszyn rolniczych i nigdy nie było że podróbka czy coś...

Ja kiedyś tez dużo kupowałem na allegro teraz omijam z daleka allegro !! jestem cięty i tyle  :mad:  :mad:

Dla tego napisałem allegro ale mogłem dopisać w każdym innym sklepie moja KUlpa  ^_^  ^_^

Ale czy będziesz kupował po przez allegro , sklep , hurtownie czy na giełdzie to zawsze warto się dowiedzieć i sprawdzić czy nie jest made in china <_<  <_< I tyle ..ja w tamtym roku  na giełdzie się połaszczyłem na Motula za 115 złociszy  :biggrin:  i nigdy więcej!! wolę przepłącić i być pewnym że orginał i wlać z czystym sumieniem..że silnik bedzie pracował a nie napier.... panewki  :biggrin:  :biggrin:

NIech ci bedzie MIchał zgodze się z toba w 1 % :biggrin:  :biggrin:

P.s castrola nie leje nigdzie za dużo opini panuje że jest ujowy   ;)  ;)

A tak po za tematem co będzie jak chinole zaczną podrabiać DUREXY!! ;)  ;)

Edytowane przez daniel33650 (wyświetl historię edycji)

Nie mam siły, by wstać,

nie mam siły, by iść.
Nie mam siły, by grać,
nie mam siły, by żyć.
Eksploduje mój mózg,
atakuje mnie chłód.
Zasypuje rój gruz,
to rujnuje mnie znów,

Opublikowano (edytowane)

A tak po za tematem co będzie jak chinole zaczną podrabiać DUREXY!!  

Kinder niespodzianka.

Ja kupuję od przedstawiciela, kiedyś krajowego teraz regionalnego Motula. Nawet ceny ma z sensem.

Co do danej marki to jest tyle zdań co ludzi.

Edytowane przez Toschie (wyświetl historię edycji)
działkowy emeryt
Opublikowano

Axapol...?

ale, w przypadku oleju cena nie gra tu roli... najważniejszy jest obrót i data produkcji.

Zacznijmy od d*py strony - olej, a choćby w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, jako rafinat, podlega starzeniu. To pierwsze primo.

Drugie secundo - dla dystrybutora (nie dla sklepiku, czy lokalnej hurtowienki) znaczenie ma obrót - mają sprzedać tyle i tyle hektolitrów, bo na tyle opiewa ich roczna umowa - jak nie sprzedadzą - bonusu nie będzie, ba, można nawet stracić status dystrybutora...

Tertio - oleje podrabia się przede wszystkim beczkowane, bo rozmach jest największy, ilości największe i ... pieniadze największe.

Podrabiane oleje w konfekcji butelkowanej, czy to w litrówkach, czy w 4kach albo 5tkach to fikcja - olej w ilosciach hurtowych kosztuje n-dziesiątą część tego co płacisz w Brzezinach w hurtowni czy w Paryżu w salonie samochodów Pagani. Podrabianie, etykietowanie i kapslowanie opakowań małych jest ekonomicznie nieopłacalne. Opłaca się podrabiać 200 litrowe beki, ale ... też nie zawsze.

Dlatego jeśli trafiacie na tani olej sprawdzajcie datę produkcji, bo często okazuje się że dany sklepik MUSI go sprzedać - i może podziałać tylko ceną.

Dziś już nie te czasy, że Motula, L-M, czy Gulf'a nie można kupić w sklepie i trzeba kombinować czy wozić z Niemiec. Rynek motocyklowy to miły "dodatek" dla branży olejarskiej, dodatek, bo motocykli w PL jest mikroskala - Najwięcej oleju zużywa przemysł, później transport wielkoskalowy a dopiero później 12 mln samochodów jeżdżących po naszych drogach. Każda centrala rozprowadzająca dane rafinaty na rynku ma już u nas swoje przedstawicielstwa, a olej KAŻDEJ marki można kupić w kiosku ruchu... Dlatego farmazony o wielkich podrabiaczach, to mit przeszłości...

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Opublikowano

Tak mi się wydawało. Czekałem na potwierdzenie. Ale dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy. Bardzo dziękuję

:P
Opublikowano

Ciekawe rzeczy, zawsze czegoś nowego człowiek się dowie.

Opublikowano

Kolejna teoria spiskowa :decayed:  A jeśli chodzi o jakiekolwiek zakupy to przecież zawsze trzeba być czujnym :excl:

Opublikowano

Daniel , gdzie dokładnie jest ta hurtownia w Brzezinach ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

masz chyba dwie hurtownie w brzezinach na swiatlach jadac na strykow, naprzeciwko stacji orlen... jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi bo dawno w brzezinach nie bylem.

ja od 3 lat przezucilem sie na olej liqy molly

Opublikowano

Nie mylisz się ,kolega przysłał namiar :smile:

Opublikowano

OStatnio byłem jak by co to motula jak i liqy molly nie ma na stanie.bo byłem tymi olejami zainteresowany. :wink:  :sad2: więc po namowie kolegi z FŁM

zawitałem do Korando  :biggrin:  :biggrin: i zakupiłem oleje  i otrzymałem dobre rady i dobry rabat cenowy.. :dance:  :dance:  :dance:

Nie mam siły, by wstać,

nie mam siły, by iść.
Nie mam siły, by grać,
nie mam siły, by żyć.
Eksploduje mój mózg,
atakuje mnie chłód.
Zasypuje rój gruz,
to rujnuje mnie znów,

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

znam tego gościa z Brzezin i od wielu lat kupuję tam oleje i różne inne rzeczy , uczciwy właściciel i sklep godny polecenia

masz chyba dwie hurtownie w brzezinach na swiatlach jadac na strykow, naprzeciwko stacji orlen... jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi bo dawno w brzezinach nie bylem.

ja od 3 lat przezucilem sie na olej liqy molly

Odszkodowania powypadkowe z polisy OC sprawcy za różne zdarzenia z ostatnich 19 lat , bezpłatna analiza sprawy , wypłacam zaliczki do 20 tys. zł na osobę po podpisaniu umowy , pokrywam wszelkie koszty sądowe , daję pisemną gwarancję wygranej sprawy sądowej.

Artur Jastrzębski
Dyrektor Generalny woj. Łódzkie
Europejskie Centrum Odszkodowań S. A.
606-342-812

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Też mam do wymiany olej więc dzięki za rady i namiary :smile:

• 1 rok później...
Opublikowano

Kto korzystał z Totala lub Elfa? Ciekawość zawodowa xd.jakie opinie?

Opublikowano

Ostatnio kupiłem Motula 5100, zrobiłem fotki numerkom z opakowania i innym znakom, wysłałem do producenta mailem i ten potwierdził mi że ta partia jest oryginalna i trafiła do dystrybutora u którego kupiłem butelkę :smile: Tak chyba najprościej.

Opublikowano

Zrobię chyba to samo. Po ostatniej wymianie 7100 zauważyłem że oleju zaczęło ubywać, co wcześniej nie występowało. Tylko co w przypadku jeśli okaże ze to podróbka?

• 1 rok później...
Weteran Łódź
Opublikowano

Witam

Przypadkowo natrafiłem na ten temat.

Rzeczywiście, są sklepy które sprzedają taniej i takie co drożej.

Tylko gdzie trafić na dobry olej?

Ja kupuję na Rudzie w sklepiku przy kościele.

Kiedyś potrzebowałem Motula 4t 10/40  i nie mięli.

Zamówiłem i na drugi dzień dostałem oryginał. Cena była odpowiednia. porównałem ją z innymi. Nie podróba.

Pozdrawiam.

Opublikowano

przede wszystkim to na podróbach nie ma podwójnej naklejki na tyle opakowania, i nie panikujcie ludzie

Opublikowano

przede wszystkim to na podróbach nie ma podwójnej naklejki na tyle opakowania, i nie panikujcie ludzie

Już są :-D
Opublikowano

Gdyby ktoś jednak chciał zakupić na znanym portalu ... to polecam użytkownika FILTRY_Gdansk. Przewija się na wielu forach jako sprawdzony sprzedawca, zresztą sam kupuje od niego oleje.