Tomi Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Chciałem kupić na ebay kilka rzeczy, bo są w lepszej cenie niż u nas. Jednak nie bardzo wiem jak sprawa wygląda z cłem i VAT-em. Nie wiem po prostu czy sprawa jest warta zachodu. Gdzieś przeczytałem, że VAT-u się nie dolicza jeśli produkt kosztuje mniej niż 22 euro. A cła się nie dolicza jeśli cena nie przekracza 150 euro. Czy to się tyczy ceny towaru z przesyłką czy samego towaru? Czytałem też coś o wysyłaniu produktu jako 'gift'. Na czym to polega, co to daje? Ściągał ktoś jakieś rzeczy? Na co trzeba zwracać uwagę? Z góry dzięki za jasne odpowiedzi. 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007
Aidekk Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Ale zależy skąd ściągasz. Głupi przykład: z UE i Chin masz inne kwoty wolne od podatku i inne cła. Z Chin bodajże do 50 usd nie płacisz ani cła, ani podatku. Edytowane 7 Lutego 2013 przez Aidekk (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
Tomi Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Z Tajwanu 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007
działkowy emeryt Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Tomi - Maxxis jest z Tajwanu... popytaj u źródła 0 Cytuj ...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę.... ... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!? ... bo to nieładne jest...
elfeti Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 http://www.lodz.ic.gov.pl/index.php?id=44&id2=41 - na pewno powiedzą co i jak z tego co wiem niektóre sklepy w Chinach maja punkty lojalnościowe, kupujesz takie, potem za nie towar od nich idzie jako prezent bez oplat bo go dostałeś w programie lojalnościowym 0 Cytuj
Tomi Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Tomi - Maxxis jest z Tajwanu... popytaj u źródła Heh, na śmierć zapomniałem! Dzięki http://www.lodz.ic.gov.pl/index.php?id=44&id2=41 - na pewno powiedzą co i jak z tego co wiem niektóre sklepy w Chinach maja punkty lojalnościowe, kupujesz takie, potem za nie towar od nich idzie jako prezent bez oplat bo go dostałeś w programie lojalnościowym Podali mi numer do informacji Polskiej Służby Celnej: 801 470 477 Dowiedziałem się że faktycznie jest tak, że za towary do 22 euro nie płaci się VAT-u, a za towary do 150 euro nie płaci się cła (ale płaci VAT). Przemiła kobieta odesłała mnie do systemu ISZTAR w celu dotarcia do dokładnych informacji o konkretnym produkcie. Ale trzeba podać numer TARIC produktu czy coś takiego... Za dużo informacji jak na jeden raz. ;-) edit. przy obliczaniu cła i VAT-u biorą pod uwagę cenę samego przedmiotu, a nie przedmiotu i kosztu wysyłki. Może się kiedyś przyda Wam ta wiedza Pozdrawiam Edytowane 7 Lutego 2013 przez Tomi (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007
Toschie Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 edit. przy obliczaniu cła i VAT-u biorą pod uwagę cenę samego przedmiotu, a nie przedmiotu i kosztu wysyłki Sprawdź dokładnie, bo od 01.02.2008 opłaty celne liczy się do sumy cena towaru + shipping. W tej chwili czekam na partie sampli z Chin i żadnych zmian w opłatach jeszcze nie wprowadzili. Wielkość są stałe na towary z poza EU wynosi - 10% Vat - 23% Ciekawostka celna - Kraj Tajwan nie istnieje w nomenklaturze celnej.Polska nie uznaje państwowości Republiki Chińskiej. 0 Cytuj
Tomi Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2013 Sprawdź dokładnie, bo od 01.02.2008 opłaty celne liczy się do sumy cena towaru + shipping. Przemiła kobieca jednostka ludzka odpowiedziała mi tak, jak napisałem w poprzednim poście. Zapytałem się jej o to i usłyszałem, że biorą pod uwagę tylko cenę przedmiotu. Wprowadziła mnie w błąd? 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007
Gość AirBagJackets Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 hej Panowie sprowadzam troche motocklowych rzeczy z Chin, Tajwanu i Singapuru. Generalnie sprawa przedstawia się w zasadzie tak jak pisaliście - do 150EUR nie pobierane jest cło , do 22 EUR nie pobierany jest VAT . Tyle , że Państwo Polskie jest na tyle sprytne, że i tak zawsze sciagnie kase bo jesli macie cos lekko ponizej 150 EUR to i tak skasują Was na 23% VATu. Jesli chodzi o to jak sie liczy wartość celną (czyli od jakiej wartości nalicza Wam cło) = wartość kupna (wartość towaru na fakturze) + koszt wysyłki. Od tego obliczane jest cło-i w zależnosci od kodu tarfy celnej (jak juz kolega wspomniał - w ISZTAR se mozna sprawdzić jak sie wie co sie kupiło:) ). Moze być to coś zwolnione z cła albo moze miec rózne stawki 2,7,9,12 % i inne. Zalezy co kupiliscie I teraz kolejna rzecz- VAT. Słynny VAT jest naliczany od kwoty : wartość celna (wartośc przesyłki +transport) + cło. Od tego wyliczą Wam ile zabulicie VATu a zawsze zabulicie 23% - chyba , że towar ma jakies zwolnienia podatkowe itp. Jakbyscie chcieli sprowadzac wóde albo szlugi czy diamenty to dodatkowo jeszcze zabulicie akcyze:) Generalnie I TAK SIE OPŁACA!!! bo mimo ze kasuja z cła i VATu to i tak kupe rzeczy wychodzi taniej. W razie co polecam się Robert --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- NOWOŚĆ!! KURTKI Z SYSTEMEM AIRBAG!! Oferta: kombinezony racingowe samochodowe, motocyklowe, kurtki z systemem airbag* - POLECAM!!!! 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi