Skocz do zawartości

Import Z Tajwanu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem kupić na ebay kilka rzeczy, bo są w lepszej cenie niż u nas. Jednak nie bardzo wiem jak sprawa wygląda z cłem i VAT-em. Nie wiem po prostu czy sprawa jest warta zachodu. 

Gdzieś przeczytałem, że VAT-u się nie dolicza jeśli produkt kosztuje mniej niż 22 euro. A cła się nie dolicza jeśli cena nie przekracza 150 euro. Czy to się tyczy ceny towaru z przesyłką czy samego towaru? Czytałem też coś o wysyłaniu produktu jako 'gift'. Na czym to polega, co to daje?

Ściągał ktoś jakieś rzeczy? Na co trzeba zwracać uwagę? 

Z góry dzięki za jasne odpowiedzi.

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

Opublikowano (edytowane)

Ale zależy skąd ściągasz. Głupi przykład:

z UE i Chin masz inne kwoty wolne od podatku i inne cła. Z Chin bodajże do 50 usd nie płacisz ani cła, ani podatku.

Edytowane przez Aidekk (wyświetl historię edycji)

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano

Z Tajwanu ;)

działkowy emeryt
Opublikowano

Tomi - Maxxis jest z Tajwanu... popytaj u źródła ;)

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Opublikowano (edytowane)

Tomi - Maxxis jest z Tajwanu... popytaj u źródła ;)

Heh, na śmierć zapomniałem! Dzięki ;)

http://www.lodz.ic.gov.pl/index.php?id=44&id2=41 - na pewno powiedzą co i jak :smile: z tego co wiem niektóre sklepy w Chinach maja punkty lojalnościowe, kupujesz takie, potem za nie towar od nich idzie jako prezent bez oplat bo go dostałeś w programie lojalnościowym :P

Podali mi numer do informacji Polskiej Służby Celnej: 801 470 477

Dowiedziałem się że faktycznie jest tak, że za towary do 22 euro nie płaci się VAT-u, a za towary do 150 euro nie płaci się cła (ale płaci VAT).

Przemiła kobieta odesłała mnie do systemu ISZTAR w celu dotarcia do dokładnych informacji o konkretnym produkcie. Ale trzeba podać numer TARIC produktu czy coś takiego... Za dużo informacji jak na jeden raz. ;-)

edit. przy obliczaniu cła i VAT-u biorą pod uwagę cenę samego przedmiotu, a nie przedmiotu i kosztu wysyłki.

Może się kiedyś przyda Wam ta wiedza ;) 

Pozdrawiam :smile:

Edytowane przez Tomi (wyświetl historię edycji)

Opublikowano

edit. przy obliczaniu cła i VAT-u biorą pod uwagę cenę samego przedmiotu, a nie przedmiotu i kosztu wysyłki

Sprawdź dokładnie, bo od 01.02.2008 opłaty celne liczy się do sumy cena towaru + shipping. W tej chwili czekam na partie sampli z Chin i żadnych zmian w opłatach jeszcze nie wprowadzili.

Wielkość są stałe na towary z poza EU wynosi - 10% 

Vat - 23%

Ciekawostka celna - Kraj Tajwan nie istnieje w nomenklaturze celnej.Polska nie uznaje państwowości Republiki Chińskiej.

Opublikowano

Sprawdź dokładnie, bo od 01.02.2008 opłaty celne liczy się do sumy cena towaru + shipping.

Przemiła kobieca jednostka ludzka odpowiedziała mi tak, jak napisałem w poprzednim poście. Zapytałem się jej o to i usłyszałem, że biorą pod uwagę tylko cenę przedmiotu. Wprowadziła mnie w błąd? 

• 1 miesiąc temu...
Gość AirBagJackets
Opublikowano

hej Panowie

sprowadzam troche motocklowych rzeczy z Chin, Tajwanu i Singapuru. Generalnie sprawa przedstawia się w zasadzie tak jak pisaliście - do 150EUR nie pobierane jest cło , do 22 EUR nie pobierany jest VAT .

Tyle , że Państwo Polskie jest na tyle sprytne, że i tak zawsze sciagnie kase bo jesli macie cos lekko ponizej 150 EUR to i tak skasują Was na 23% VATu.

Jesli chodzi o to jak sie liczy wartość celną (czyli od jakiej wartości nalicza Wam cło)  = wartość kupna (wartość towaru na fakturze) + koszt wysyłki.

Od tego obliczane jest cło-i w zależnosci od kodu tarfy celnej (jak juz kolega wspomniał - w ISZTAR se mozna sprawdzić jak sie wie co sie kupiło:) ). Moze być to coś zwolnione z cła albo moze miec rózne stawki 2,7,9,12 % i inne. Zalezy co kupiliscie

I teraz kolejna rzecz- VAT. Słynny VAT jest naliczany od kwoty : wartość celna (wartośc przesyłki +transport) + cło.   Od tego wyliczą Wam ile zabulicie VATu a zawsze zabulicie 23% - chyba , że towar ma jakies zwolnienia podatkowe itp.

Jakbyscie chcieli sprowadzac wóde albo szlugi czy diamenty to dodatkowo jeszcze zabulicie akcyze:)

Generalnie I TAK SIE OPŁACA!!!  bo mimo ze kasuja z cła i VATu to i tak kupe rzeczy wychodzi taniej.

W razie co polecam się

Robert

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOWOŚĆ!! KURTKI Z SYSTEMEM AIRBAG!!

Oferta: kombinezony racingowe samochodowe, motocyklowe, kurtki z systemem airbag* - POLECAM!!!!