Skocz do zawartości

Zmiany W Egzaminach Na Prawko A I Inne Takie

pawulon182

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

...Nie wyobrażam sobie wożenia 12 letniego dziecka w foteliku...

Jak jakiś geniusz wpadnie na pomysł skasowania wieku z przepisów i zostanie sam wzrost to nie tylko 12 letnie dzieciaki będą jeździć w fotelikach, prawda Mała ? ;)

Pozdrawiam

A miałem nadzieje, że ktoś pójdzie po rozum do głowy i przestaną w pytaniach łapać ludzi na słówkach a będą pytac o konkrety.

Pytania w zasadzie nie są trudne. I tak system jest do d*py

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Moim zdaniem nowe testy są banalnie proste i dużo łatwiejsze niż poprzednie.

Warunkiem zdania nowego egzaminu, jest znajomość przepisów ruchu drogowego...

Z własnego doświadczenia wiem, że większość osób wogóle się ich nie uczyła, tylko zapamiętywała ogólno dostępne pytania testowe.

Może i gorzej dla kursantów, ale sami pomyślcie... Chyba lepiej, że wszyscy będą musieli znać dobrze przepisy ruchu drogowego.

Moim zdaniem nowe testy są banalnie proste i dużo łatwiejsze niż poprzednie.

Warunkiem zdania nowego egzaminu, jest znajomość przepisów ruchu drogowego...

Z własnego doświadczenia wiem, że większość osób wogóle się ich nie uczyła, tylko zapamiętywała ogólno dostępne pytania testowe.

Może i gorzej dla kursantów, ale sami pomyślcie... Chyba lepiej, że wszyscy będą musieli znać dobrze przepisy ruchu drogowego.

Zgadzam się z Tobą w 100%, przedtem ludzie bezmyślnie uczyli się testów na pamięć (oczywiście nie wszyscy), teraz już to nie przejdzie

Żyj tak jakbyś miał umrzeć jutro, marz tak jakbyś miał żyć wiecznie...

Poprzednie testy były fatalne, bo nawet jak się znało przepisy, to można było oblać na jakichś pytaniach o międzynarodowe prawo jazdy, albo inne bzdety. Z drugiej strony wkuwanie tych czterystu pytań też w jakiś sposób utrwalało wiedzę, ale tylko pod warunkiem, że ktoś to traktował poważnie. Zrobiłem sobie z ciekawości nowy test i moim zdaniem jest prosty, a już na pewno nie jest trudniejszy od starego, więc ten cały szum medialny jest raczej niepotrzebny. Natomiast dzielenie kategorii motocyklowych, wymiana dokumentu co 15 lat i droższe egzaminy to, nie oszukujmy się, kolejna próba wyciągnięcia forsy od ludzi.

Moim zdaniem nowe testy są banalnie proste i dużo łatwiejsze niż poprzednie. Warunkiem zdania nowego egzaminu, jest znajomość przepisów ruchu drogowego...

Znajomość przepisów ruchu? A pytania w stylu graniczna głębokość bieżnika i odpowiedzi: 1.5mm 1.6mm, 2.0mm? A o fotelik? Przecież te pytania i podobne niewiele mają wspólnego z przepisami ruchu drogowego. Dla mnie to żenada. Typowe pytania do wykucia na pamięć. 

Kiedy ja zdawałem prawko też były takie pytania jak:

Droga hamowania z 50,90,120 km/h na jezdni suchej, mokrej, oblodzonej. Pamiętam to jak dziś. Człowiek wykuwał na pamięć. Przecież to zależy od wielu czynników  stylu:

* czy auto ma abs czy nie

* stanu technicznego opon

* czasu reakcji

* umiejętności kierowcy

i jeszcze paru innych. Tego typu pytania są bez sensu i mają na celu chyba tylko odsiew. Wg mnie generalnie nic się nie zmieniło: egzamin jest do wyuczenia podobnie jak stary i to, że duża część z nas nie zdała o niczym nie świadczy. Kwestia zrobienia go z 40 x i każdy by zdał.

Edytowane przez Aidekk (wyświetl historię edycji)

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Znajomość przepisów ruchu? A pytania w stylu graniczna głębokość bieżnika i odpowiedzi: 1.5mm 1.6mm, 2.0mm? A o fotelik? Przecież te pytania i podobne niewiele mają wspólnego z przepisami ruchu drogowego. Dla mnie to żenada. Typowe pytania do wykucia na pamięć. 

Kiedy ja zdawałem prawko też były takie pytania jak:

Droga hamowania z 50,90,120 km/h na jezdni suchej, mokrej, oblodzonej. Pamiętam to jak dziś. Człowiek wykuwał na pamięć. Przecież to zależy od wielu czynników  stylu:

* czy auto ma abs czy nie

* stanu technicznego opon

* czasu reakcji

* umiejętności kierowcy

i jeszcze paru innych. Tego typu pytania są bez sensu i mają na celu chyba tylko odsiew. Wg mnie generalnie nic się nie zmieniło: egzamin jest do wyuczenia podobnie jak stary i to, że duża część z nas nie zdała o niczym nie świadczy. Kwestia zrobienia go z 40 x i każdy by zdał.

Takie pytania były również w starych testach i nie są aż tak istotne.

Problemem było właśnie to , że ludzie nie uczyli się podstawy, czyli przepisów ruchu drogowego...

Droga hamowania, liczona od monentu w wciśnięcia hamulca, a co do stanu opon i wyposarzenia pojazdu w abs, to racja - może być różna (więc takie pytania są bez sensu). 

zmiany zmiany zmiany że tak zacytuję klasyka :smile: O ile zmiany idą na lepsze to jest ok, jesli natomiast w przysłowiowe pizdu to już niestety - robi się cyrk.

Co do tych zmian tochyba jest troszkę skomplikowania w temacie, mianowicie pińcet rodzajów praw jazdy w temacie prawka A, jakies kombosy na placyku że 50km/h i omijamy "babę" (to przecież krew spłynie do rynsztoka) a testy, no cóz - stare to był jakiś kosmos, te 3 pojazdy i rycina rodem ze średniowiecza gówno dawały. Ja mam mieszna uczucia co do nowelizacji

Najważniejsze by nie nadużywać sosu

• 3 tygodnie później...

co do przeciskania się w korku to na dwoje babka wróżyła - jedni interpretują to jako jazda po tym samym pasie 2 pojazdów, inni że to wyprzedzanie/omijanie z prawej/lewej. Tak czy siak jest to kwestia szczęścia, losu, dobrego humoru pana niebieskiego w razie W i innych zmiennych w tym równaniu

Najważniejsze by nie nadużywać sosu

• 1 miesiąc temu...

Kabaretowe pytanie: 

Czy kierowca poruszający się po autostradzie któremu zrobiło się duszno, ręce zaczęły drętwieć i miał kłucie w brzuchu powinien:a) pojechać do szpitalab) zjechać na pobocze, wezwać pogotowie i rozpiąć pasy (prawidłowa odpowiedź)c) otworzyć okno i udać się do szpitala ( powinno byc chyba: otworzyć okno, wyczołgac się i udać do szpitala ;)

Cel jest niczym. Podróż wszystkim.

Czechy, Słowacja, Węgry, Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Albania, Ukraina, Rumunia, Bułgaria, Turcja, Gruzja, Armenia, Azerbejdżan, Rosja, Białoruś, Niemcy, Austria, Belgia, Holandia, Luksemburg, Francja, Włochy+Sycylia, Hiszpania, Maroko, Sahara Zach., Mauretania, Mali, Burkina Faso, Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Togo, Benin, Szwecja, Litwa, Łotwa

Jezu.. kto to kuźwa ukladal ????

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

Słyszałem nawet, że ludzie chcieli składać skargi na głupotę tych pytań ale dowiedzieli się, że pytań które są wykorzystywane do egzaminowania nikt nie weryfikuje i nie wiedzą do kogo mieć żal. :blink:

• 4 tygodnie później...

A teraz ciekawostka. Przeglądałem przetargi na stronie naszego word-a. i oto co znalazłem

"

UZASADNIENIE
Ad.1.
W pkt I 2 lit „h” oraz w pkt. II 2) lit. „f” szczegółowego opisu przedmiotu

zamówienia, stanowiącego załącznik nr 1 do SIWZ, Zamawiający wymagał od Wykonawcy,

aby oferowane w niniejszym postępowaniu motocykle wyposażone były w system przeciw

blokujący kół-ABS. Zgodnie z przedłożoną ofertą Wykonawca zaoferował:
-
motocykl HYOSUNG GT650 P 33,9 kW w zakresie kat. A2 prawa jazdy
-

motocykl HYOSUNG GT650 P 54,2 kW w zakresie kat. A prawa jazd"

Więc będziecie się uczyć i zdawać na czymś takim.

gt650p.jpg

:P

Z tego co słyszałem to na egzaminie na kat. A mają być suzuki gladius 650ccm

Żyj tak jakbyś miał umrzeć jutro, marz tak jakbyś miał żyć wiecznie...

Z tego co słyszałem to na egzaminie na kat. A mają być suzuki gladius 650ccm

w Warszawie chyba, każdy ośrodek ma swój budżet i sam wybiera czy to będzie gladius czy FZ1. A przetarg rozstrzygnięty dużo mówi :smile:

:P

W Łodzi szkoły jazdy już kupują gladiusy, bo jak jest napisane w wyniku przetarg wygrała firma "MM RIDER Agata STOLL".

Więc będziecie się uczyć i zdawać na czymś takim.

""Zgodnie z informacją przedłożoną przez Wykonawcę ARKUS&ROMET Group sp. z o.o obydwa zaoferowane pojazdy nie posiadają ABS. Nadto Wykonawca ARKUS&ROMET Group sp. z o.o zaoferował, że: „W przypadku wejścia w życie obowiązku wyposażania motocykli w ABS, ARKUS&ROMET Group sp. z o.o zobowiązuje się dostarczyć na preferencyjnych warunkach nowe motocykle o tożsamych lub podobnych parametrach i odebrać aktualnie oferowane egzemplarze przy zaliczeniu ich ceny rynkowej w dniu odbioru na poczet ceny nabycia nowych motocykli posiadających ABS”

Zamawiający informuje, iż wymóg wyposażenia motocykli w system przeciw blokujący kół- ABS nie był spowodowany możliwą zmianą przepisów w tym zakresie, a wynikał z dbałości o bezpieczeństwo kandydatów na kierowców przystępujących do egzaminu w WORD w Łodzi. W związku z powyższym treść oferty Wykonawcy ARKUS&ROMET Group sp. z o.o nie odpowiada treści SIWZ. Z uwagi na powyższe Zamawiający postanowił odrzucić ofertę Wykonawcy na podstawie art. 89 ust 1 pkt.2 ustawy Prawo zamówień publicznych."

Także z tego wynika, że te motocykle zostały odrzucone w przetargu ;)

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...