Skocz do zawartości

Motocykliści na czterech kołach

ffojtus

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie Del Sol 1.6 sohc - ale zmieniam to maleństwo na motor i nie wracam do puszek

╭━━━━╮

┃╭╮╭╮┃

┗┫┏━━┓┣┛

┃╰━━╯┃

╰┳━━┳╯

╲╲╲╲

• 4 tygodnie później...

ja dopiero zaczynam prawko ale już czeka a4 2.5 TDi v6;]

chciałbym podkreślić iż 2.5 tdi v6 jest to jeden z najgorszych silników a zarazem najbardziej awaryjny i paliwożerny .Radził bym unikać

Na drodze spotykam się z masą nieodpowiedzialności,Wielu ludzi jeździ po wariacku, nie przestrzegają znaków,Ani ograniczeń prędkości, nie mają za grosz wyobraźni.Aż czasami ciężko ich wyprzedzić.... ;)

podpisrx.jpg

Hah. Następna ciekawa opinia ;D po 1 , pracuję w serwisie audi i vw i wiem coś na temat tych silników . 2 A4 jest u nas w rodzinie dobre 6 lat jak nie 7. Gdy robi się wszystko na czas , i się dba jak się ma to nie ma rzeczy awaryjnych . ;) , mały problem ich to taki że co 200 tyś trzeba uszczelniać silnik i przez paredziesiąt tys km . przejechanych przez rodzicielke wymienilismy tylko filtry oleje i przepływomierz nic więcej;)

I prędzej unikałbym zajeżdżonych 1.9 niż normalne 2.5 ;)

Tak wyliczę co miałem.

Fiat 125p x2

Fiat 126p

FSO 125p

Mercedes W 123 2,4D Automat

Mercedes W 123 3,0D Automat

Opel Rekord 2,0

Opel Senator B 3,0 12V Automat

Opel Senator B 3,0 24V Automat

Opel Sintra 3,0 V6 Automat

BMW E39 2,5 TDI Automat

Alfa Romeo 156 1,9 JTD

Obecnie mam

Alfa Romeo 146 1,4

Alfa Romeo 166 2,0

http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/woot.gif

Chyba TDS bo bemki nie miały silników TDI

Krótka historia mojej motoryzacji :

Dołączona grafika

Obecnie mam Matiza i Opla Merivę (no i oczywiście Yamaszkę) :biggrin:

pozdrawiam
Micek

-----------
Yamaha Virago XV 750 ' 1993
----------------------
Nice to Be Important, But More Important to Be Nice
MOTOCYKLE-ZGIERZ.PL

Fajne utworzone kalendarium :smile: Tego matiza to wygrałeś :biggrin:?

Hah. Następna ciekawa opinia ;D po 1 , pracuję w serwisie audi i vw i wiem coś na temat tych silników . 2 A4 jest u nas w rodzinie dobre 6 lat jak nie 7. Gdy robi się wszystko na czas , i się dba jak się ma to nie ma rzeczy awaryjnych . ;) , mały problem ich to taki że co 200 tyś trzeba uszczelniać silnik i przez paredziesiąt tys km . przejechanych przez rodzicielke wymienilismy tylko filtry oleje i przepływomierz nic więcej;)I prędzej unikałbym zajeżdżonych 1.9 niż normalne 2.5 ;)

Chodzi o to że 1.9 są bardziej dopracowane, przez co są wytrzymalsze. Też w swoim audi miałem problem z przepływomierzem :biggrin: Tak przynajmniej pokazywało po podłączeniu pod komputerze. Ale okazało się po rozkręceniu i złożeniu kolektora ssącego uszczelka sparciała i to było tego przyczyną.

Fajne utworzone kalendarium :smile: Tego matiza to wygrałeś :biggrin:?Chodzi o to że 1.9 są bardziej dopracowane, przez co są wytrzymalsze. Też w swoim audi miałem problem z przepływomierzem :biggrin: Tak przynajmniej pokazywało po podłączeniu pod komputerze. Ale okazało się po rozkręceniu i złożeniu kolektora ssącego uszczelka sparciała i to było tego przyczyną.

Poprostu większość osób mających 2.5, zwłaszcza w manualu tyra to jak benzyniaka , żaden diesel tego nie przeżyje zwłaszcza 2.5 nie wolno moja , jest w automacie na R-tronicu. Było sprawdzane ciśnienie jest zaje**** skrzynia nie leci nie nic . silnik tak samo . Morał ? Jak się dba tak się ma .

FAJNIE ŻE TRAFIŁ CI SIĘ TAKI EGZEMPLARZ . JESTEŚ PIERWSZĄ OSOBĄ , KTÓRA SOBIE CHWALI TEN MOTOR . MOIM ZDANIEM PO PROSTU MASZ FART . A JAK ZE SPALANIEM ?

Na drodze spotykam się z masą nieodpowiedzialności,Wielu ludzi jeździ po wariacku, nie przestrzegają znaków,Ani ograniczeń prędkości, nie mają za grosz wyobraźni.Aż czasami ciężko ich wyprzedzić.... ;)

podpisrx.jpg

znajomy ma a6 w triptronic i za cholerę nie może na mieście zejść poniżej 14 l natomiast trasa w granicy 10 , a przy tyn wiecznie go robi . w tym motorze zacierają się wałki głowicy , nie słyszałeś o tym . Może dla wielu jest to dobry silniczek , ale mojego zdania nic nie zmieni ja stawiam na sprawdzone , niezawodne 1.9

podpisrx.jpg

WYDAJE MI SIĘ ŻE 150 ALE NIE JESTEM PEWIEN

podpisrx.jpg

ojciec moj jezdzi a6 2.5 tdi 180hp i po miescie wciagnie okolo 10l w zime. maxnie ma tragedii, zwlaszcza ze to w automacieprzebieg troche ponad 200K km i jezdzi tak samo jak pare lat temu, kiedy go przywiozl z niemcowni

W 163 i 180 konnych wzmocnili już krzywki na wałkach :smile:

Tylko w 180 konnych w 163 , nie;]

ojciec moj jezdzi a6 2.5 tdi 180hp i po miescie wciagnie okolo 10l w zime. maxnie ma tragedii, zwlaszcza ze to w automacieprzebieg troche ponad 200K km i jezdzi tak samo jak pare lat temu, kiedy go przywiozl z niemcowni

nasza ma 233k

Tego matiza to wygrałeś :biggrin:?

Nie :smile: Ale kupiłem go po roku używania od gościa który wygrał ... Jeszcze był z naklejkami i trochę z nimi jeździłem wkurzając znajomych :biggrin:

pozdrawiam
Micek

-----------
Yamaha Virago XV 750 ' 1993
----------------------
Nice to Be Important, But More Important to Be Nice
MOTOCYKLE-ZGIERZ.PL

Życze szczescia z 2,5 TDI w Audi ktos chory umysłowo projektował te silniki nie dosc ze notorycznie padają wałki rozrządu to paski wielorowkowe są umiejscowione za paskiem rozrządu i jak któryś pęknie to automatycznie staje rozrząd i silnik sie rozlatuje.Ponadto żeby wymienic paski i rozrząd trzeba zdemotować cały pas przedni,chłodnice etc. jak ktoś przez kilka dziesiąt tysięcy km nic z tym nie robi to może bardzo sie zdziwic gdy koszty naprawy wyniosą powiedzmy połowe wartosci auta.

Życze szczescia z 2,5 TDI w Audi ktos chory umysłowo projektował te silniki nie dosc ze notorycznie padają wałki rozrządu to paski wielorowkowe są umiejscowione za paskiem rozrządu i jak któryś pęknie to automatycznie staje rozrząd i silnik sie rozlatuje.Ponadto żeby wymienic paski i rozrząd trzeba zdemotować cały pas przedni,chłodnice etc. jak ktoś przez kilka dziesiąt tysięcy km nic z tym nie robi to może bardzo sie zdziwic gdy koszty naprawy wyniosą powiedzmy połowe wartosci auta.

Nie wiem gdzie serwisowałeś jeżeli rozebranie Pasa przedniego to jest pół wartośći auta dla mnie niecałe 40 min roboty i lampy zderzak chłodnice belka zdjęte ... Wałki rozrządu , może trzeba zacząć dbać ? Fakt jak padnie to padnie . ale jeżeli robi się okresowo to nie padnie , no chyba że lubisz chińskie produkty to wtedy nic ci nie ujedzie ;]

Jakbys przeczytał ze zrozumieniem to bys wiedzial ze polowa wartosci auta to nie rozebranie pasa przedniego tylko koszt naprawy po uszkodzeniu rozrządu. Jak bede robił kolejny rozrzad w A6 to cie chetnie zaprosze do mojego warsztatu zebys to zrobił w 40 min. ;)

zdjęcie pasa przedniego ? przyjedź do mnie do warsztatu o godz 8 o godz 11 odbierz autko jezeli przywieziesz z czesciami

I chwała ci za to ze masz takie dobre tempo pracy niezmienia to jednak faktu ze silnik 2,5 tdi z audi(przynajmniej ten z pierwszych lat produkcji jest nieudana konstrukcją). Myśle ze na tym mozemy zakonczyć ta dyskusję .

sie na oleju szczedzi to wałki sie zacieraja norma olejowa dla tych silnikow gwarantuje przebiegi zedu 450 500 tys km.a olej 0w30 a nie z lidla prowadze kilka trych aut i nie ma problemu z walkami http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/nono2.gif

007.gif

opel omega b kombi 2.5 tds i niech ją jasna cholera weźmie . Jedynie co to komfort jazdy , nic poza tym. W pracy volvo fh 12

podpisrx.jpg

• 4 tygodnie później...