Skocz do zawartości

Kursy pierwszej pomocy

Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

BTLS z koleji dla laika może być juz zbyt "medyczny" Serdecznie polecam kursy kpp ktore zawieraja wszystko rozbudowane ale nie wchodzące w medycynę

A to nie jest tak że w kpp jest zawarty BTLS ?? ja jak się szkoliłem z doktorkiem z WAMu jeżdżącym u was na eSce  to miałem BTLS w KPP.  Nawet mi certyfikaty dali.

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Dokładnie tak jest Tylko btls w kpp jest kursem okrojonym o medyczne czynnosci ale zawiera wszystkie najwazniejsze elementy A ztym lekarzem z WAMu pracuje wlasnie w tej firmie w ktorej sie szkoliles Kto wie, moze i ze mna zajecia miales ;)

Chyba nie bo tylko była jeszcze babeczka od bandażowania o ile dobrze pamiętam. Ale niebawem muszę znów się przeszkolić ewentualnie jak macie jakieś szkolenia/warsztaty dla takich niemedycznych jak ja to chętnie pracodawcę naciągnę

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

• 1 miesiąc temu...

Nie wiem czy chciała bym być ratowana przez osobę jedynie po kursie na prawo jazdy

Jan nie wiem czy byś chciała ;) ale na szczęście przepisy mówią, że każdy ma obowiązek. Gdzieś policzono że lepiej jak ktoś cię ratuje nawet po podstawowym kursie niż jak ma zostawić na pastwę losu ;)

Art. 162 kk Kto osobie znajdującej się w stanie zagrożenia zdrwia lub życia nie udzieli pomocy, nie narażając siebie lub kogoś na utratę zdrowia lub życia podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Pamiętajcie, że najgorsza jest bezczynność i brak zdrowego rozsądku.

• 2 tygodnie później...

Ja robiłam ostatnio kurs z pierwszej pomocy w firmie First-aiders. Robią specjalne kursy tylko dla motocyklistów ( o ile zbierze się grupę).

W sumie spoko- dużo ćwiczeń i wszystko w kontekście wypadków na drodze.

Nasze zajecia prowadził Mikołaj Łaski- bardzo fajnie, szybko i na temat.

Korzystaliście jeszcze z jakichś firm? Będę wdzięczna za polecania.

Edytowane przez Kasia26 (wyświetl historię edycji)

• 1 miesiąc temu...

Kumpel podesłał mi takie coś.

Ja dla mnie to mistrzostwo świata co tu zrobiono.  Niestety wersja EN więc jak ktoś nie kuma to upsss (było się uczyć).

http://life-saver.org.uk/

Miłej zabawy :smile:

rescurer - jak ci sie podoba ??

Korzystaliście jeszcze z jakichś firm? Będę wdzięczna za polecania.

http://www.csmed.pl  ja szkoliłem się u tych Państwa.

Może nie robią tego szybko ale bardzo dokładnie.

rescurer - jak ci sie podoba ??

Jak wrócę z urlopu to sprawdzę, tu coś się nie chce ładować ;)

Odpaliło :smile: Bardzo fajny program. Szkoda, że po angielsku, ale da się to zrobić znając choć podstawy. Super, że jest to przedstawione w formie symulacji, można się wcielić w osobę ratującą.

Super, że jest to przedstawione w formie symulacji, można się wcielić w osobę ratującą.

Są fajne wersje na telefony i tablety (Android i iOS).

Nawet przed monitorem człowiek się stresuje by dobrze wypaść :P

• 1 miesiąc temu...

Witam, nowy tutaj jestem, ale przejrzałem temat i widzę, że są chętni na kurs pierwszej pomocy. Mam odpowiednie kwalifikacje i jeśli ktoś chętny to mogę takie szkolenie przeprowadzić. Trzeba by tylko odpowiednie miejsce znaleźć i zgadać parę osób. Mogę to zrobić za free, ale papierka żadnego nie wystawię :P

Witam, nowy tutaj jestem, ale przejrzałem temat i widzę, że są chętni na kurs pierwszej pomocy. Mam odpowiednie kwalifikacje i jeśli ktoś chętny to mogę takie szkolenie przeprowadzić. Trzeba by tylko odpowiednie miejsce znaleźć i zgadać parę osób. Mogę to zrobić za free, ale papierka żadnego nie wystawię :P

Jak możesz , to zareklamuj się w Powitalni :smile:

"Jazda na motocyklu to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu,,

ja bym bardzo chętnie sie pisał

Co prawda sezon motocyklowy powoli dobiega końca ale mimo to... 

Zapraszamy na szkolenia dla Motocyklistów na terenie całej Polski. Sami możecie zorganizować szkolenie w swoim mieście, wystarczy, że zbierzecie kilka osób i napiszecie do nas a my z wielką chęcią przyjedziemy i poprowadzimy dla was szkolenie. Prowadzimy kursy w małych grupach(8-12) dzięki temu mamy czas by poświęcić uwagę każdemu z uczestników szkolenia. Szkolenie dla motocyklistów jest prowadzone przez osoby które wiedzą co to motocykl i jak należy z nim postępować, gdyż jest to dobrana kadra która tak samo jak Wy kocha te maszyny

ZAPRASZAMY NA NASZĄ STRONE INTERNETOWĄ www.medismed.pl

Z tego co widzę, to w Łodzi będziecie 27 września 2013? W którym miejscu, o której godzinie?

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Szkolenie najprawdopodobniej odbędzie się w szkole podstawowej przy ulicy Pomorskiej w Łodzi. Kurs trwać będzie 8h w godzinach popołudniowych 13-21. Jeśli są to dla was za późne godziny to prosimy o taką informację. Postaramy się zrobić wszystko aby spełnić wasze oczekiwania. 

Koszt kursu za osobę:

120zł przy grupie 6 osób

110zł przy grupie 8 osób

100zł przy grupie 10 osób 

Jeśli chodzi o szkolenia dla motocyklistów nie proponujemy grup powyżej 10 osób. Ponieważ szkolenie najlepiej jest odbyć w nie dużej grupie ze względu na spory zakres materiału oraz wiele ćwiczeń.

Więcej informacji dotyczących miejsca i dokładnej godziny podamy na początku września..:smile:

Jak chcecie mieć prawdziwe szkolenie to polecam KPP

Po nim macie papier ratownika a poza tym sam kurs jest bardzo konkretny

małe sprostowanie, papierów ratownika medycznego nie uzyska się po przejściu kursu.. musza to być ukończone studia.

co do solidnych kursów z pierwszej pomocy mogę polecić centrum szkoleń medycznych - CSMED -> http://www.csmed.pl/bls_aed_erc.html

Edytowane przez jaskółka (wyświetl historię edycji)

jaskółeczko, ridick się nie pomylił. Nie mowa o ratowniku medycznym. Po ukończonym kpp jest się ratownikiem kwalifikowanej pierwszej pomocy. To bardzo rozbudowany kurs.

• 3 tygodnie później...

jak ktoś chce to mogę zrobić wybitnie praktyczne szkolenie z BLS bez pierdół i innych wodotrysków. Ja - ratownik medyczny po medycynie ratunkowej po pracy mag. "Trudna intubacja" i na domiar złego ..motycyklista :smile: Zbierzcie grupę a damy czadu. Zapewnię fantoma, maski i inne takie. Ktoś chętny?

Potrzeba referencji?

http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1957905,smiertelny-wypadek-na-retkinskiej-w-lodzi-potracony-pieszy,2,id,t,nk.html#skomentuj

Resuscytowałem tego pana. Może to mała cegiełka przeciw mocno zakłamanemu wizerunkowi motocyklisty. Niestety, praca u podstaw i ewolucja a nie rewolucja a może coś się zmieni w świadomości szaraków...

Edytowane przez pawulon182 (wyświetl historię edycji)

Najważniejsze by nie nadużywać sosu

• 2 miesiące temu...

Art. 162 kk Kto osobie znajdującej się w stanie zagrożenia zdrwia lub życia nie udzieli pomocy, nie narażając siebie lub kogoś na utratę zdrowia lub życia podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Pamiętajcie, że najgorsza jest bezczynność i brak zdrowego rozsądku.

mimo to najczęstszy scenariusz jest następujący

xzbr.jpg

oraz

g6c3.jpg

kiedy pracowałem w WSRM często właśnie wyjeżdżaliśmy na niebiesko z kodem 1 do wezwań typu "pijany, leży" - 2-3 razy okazało się, że to był zawał...