Skocz do zawartości

Kursy pierwszej pomocy

Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też jestem chętna na takie szkolenie , wprawdzie "przeszłam" takowe 6 lat temu ale odświeżyć pamięć w takim temacie nigdy nie zaszkodzi . Ćwiczenia na fantomie naprawdę oddają dużo z realizmu . Posiadanie takiej wiedzy przy jednoczesnej umiejętności wykorzystania jej w praktyce -BEZCENNE.

• 4 tygodnie później...

JA kurs na prawko robiłam dawno, więc nawet nie pamiętam. Ogólnie kojarzę trochę pierwszą pomoc. Żeby przypomnić sobie chociaż jakieś jej podstawy pobuszowałam w sieci i znalazłam takie najprostsze informacje - pozwolę sobie podlinkować - myślę, że na dobry początek się przydadzą :smile:) http://1-pomoc.pl/aktualnosci/132-uwaga-motocyklista

• 6 miesięcy temu...

Mogę zorientować się w temacie. Wyślę pytanie do kolegów po fachu z Barlickiego oraz moich byłych wykładowców z Akademii Medycznej. Z tego co wiem kiedyś w Łodzi były organizowane kursy z udziałem fantomów, na dodatek bezpłatne. Zobaczymy.

Dobrze jak by coś wyszło z tego nawet gdyby coś trzeba by było zapłacić to myślę że warto, sporo forów motocyklowych w całej Polsce robi takie akcje tylko u nas nigdy pod tym kontem nic nie zorganizował. Fajnie też jak by też na rozpoczęcie sezonu zapuścić akcję do mediów że nie tylko grzejemy po dellu ale uczymy się by pomagać innym na drodze.

Ps. Ciekawostka, w zeszłym sezonie znajomy proponował mi wziąć udział w programie, nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa ale zamysł jest prosty, twoje moto jest wyposażone w niezbędny sprzęt medyczny pierwszej pomocy + cb radio sprzęt informujący oraz chyba nawet koguta. Musisz posiadać nienaganną opinie ( czyli jak cię przypalą na gumowaniu odpadasz :P) i kiedy latasz po mieście, włączasz się do systemu jako gotowy do podjęcia akcji ratunkowej kiedy coś się dzieje dostajesz sygnał i jako pierwszy lecisz do pomocy.

z ciekawości muszę dopytać jak ten program się sprawdził w zeszłym roku, dam znać.

:P

Mogę zorientować się w temacie. Wyślę pytanie do kolegów po fachu z Barlickiego oraz moich byłych wykładowców z Akademii Medycznej. Z tego co wiem kiedyś w Łodzi były organizowane kursy z udziałem fantomów, na dodatek bezpłatne. Zobaczymy.

Taka wiedza zawsze może się przydać czekam na info :smile:

Edytowane przez żółwik (wyświetl historię edycji)

Szybkie szkolenie

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

• 1 miesiąc temu...

update: na obecną chwilę otrzymałem potwierdzenie z UMed-u, że możliwy jest tego typu kurs dla motocyklistów, ale trzeba by wrócić do tematu ok. 18 lutego - teraz sesja, a potem ferie :smile:

update:

podczas drzwi otwartych Uniwersytetu Medycznego odbędą się szkolenia w zakresie BLS

20 marca

11:15 - 12:00 BLS

12:00 - 12:45 "Ratowanie na spontanie"

więcej informacji na stronie: http://www.drzwiotwarte.umed.lodz.pl/program.php

tylko w tych godzinach to 80% osób jest w pracy :sad2:

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...

ilość miejsc jest ograniczona - salka 8 to nie hangar dla Boeinga :smile:

ja się nie piszę bo nie muszę, mam to na co dzień, ale myślę że warto uczestniczyć w takim szkoleniu

cb radio

Coś się jeszcze dzieje na tym paśmie, pomijając oczywiście kierowców??Myślałem że 9-tka nie jest już nasłuchiwana przez centrum ratownictwa...
128330.png

Nie ma szybszej i skuteczniejszej metody niz miec przy sobie telefon komórkowy Pamietamy o zasadzie 999 jesli mam doczynienia z typowo medycznym przypadkiem i 112 gdy potrzea wiecej sił i środków ( Policja, Straż,Pogotowie ratunkow, gazowe, elektryczne ) CB nie jest lub jest rzadko kiedy nasłuchiwane przez stacje ratownictwa

Przepraszam za powyższe literówki (pisane z telefonu ;/)

Nie ma szybszej i skuteczniejszej metody niz miec przy sobie telefon komórkowy Pamietamy o zasadzie 999 jesli mam doczynienia z typowo medycznym przypadkiem i 112 gdy potrzea wiecej sił i środków ( Policja, Straż,Pogotowie ratunkow, gazowe, elektryczne ) CB nie jest lub jest rzadko kiedy nasłuchiwane przez stacje ratownictwa

Tylko mały problem jest w tym że operatorzy aktualnie pomimo wykręcenia 999 przekierują połączenie na 112. Ja musiałem prosić o usunięcie tego bo potrzebowałem. Grunt to dzwonić.

W zasadzie jak przyjedzie Straż to i tak udzielą pomocy (gorzej jak pierwsza będzie policja bo oni nic nie potrafią) .

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Tylko mały problem jest w tym że operatorzy aktualnie pomimo wykręcenia 999 przekierują połączenie na 112. Ja musiałem prosić o usunięcie tego bo potrzebowałem. Grunt to dzwonić.

W zasadzie jak przyjedzie Straż to i tak udzielą pomocy (gorzej jak pierwsza będzie policja bo oni nic nie potrafią) .

potwierdzam na własnym przykładzie, że strażacy są zorientowani jeśli chodzi o pierwszą pomoc

ja miałam to szczęście, że dodtkowo trafiłam na strażaków motocyklistów

Edytowane przez Thebestof78 (wyświetl historię edycji)

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...

Sytuacja wyglada tak Jesli jest kolizja i dzwoniac zglasza sie osoby potrzebujace pomocy przestaje sie to nazywac kolizja i nosi miano wypadku Dlaczego? Poniewaz sa ofiary Jedzie zawsze pogotowie i Policja Straz jesli rozlane plyny lub potrzeba wydobycia Strazacy sa swietnie przeszkoleni w kpp czyli kwalifikowana pierwsza pomoc Jesli potrzebujemy tylko karetki a zadzwonimy pod 112 odpowie straz.i przekieruje do pogotowiCzas Dyspozytor medyczny zbiera.niezbedny wywiad Czesto denerwujacy wzywajacego Ale od niego zalezy szybkosc reakcji zespolow

• 2 tygodnie później...

Jesli potrzebujemy tylko karetki a zadzwonimy pod 112 odpowie straz.i przekieruje do pogotowi

O ile wiem to macie wspólny CPR pod 112 ;)  a gdzie się dodzwonisz to nigdy nie wiadomo ;)

http://www.motopomocni.pl/  - pewnie jeszcze w paru wątkach by się przydało to wkleić ale to już w gestii Suchego ;)

Edytowane przez Suchy-wolk
cytat (wyświetl historię edycji)

Z kursami bywa różnie, więc poczytać nie zaszkodzi:

http://www.motox.pl/szkola-motocrossowa-motox-com-pl/pierwsza-pomoc-udzielana-motocykliscie-cz-1.html

+ inne porady z tej strony

Cel jest niczym. Podróż wszystkim.

Czechy, Słowacja, Węgry, Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Albania, Ukraina, Rumunia, Bułgaria, Turcja, Gruzja, Armenia, Azerbejdżan, Rosja, Białoruś, Niemcy, Austria, Belgia, Holandia, Luksemburg, Francja, Włochy+Sycylia, Hiszpania, Maroko, Sahara Zach., Mauretania, Mali, Burkina Faso, Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Togo, Benin, Szwecja, Litwa, Łotwa

Hehe uprościli sobie te artykuły trochę ;) ale ogólnie całkiem fajne ale można by w paru miejscach podyskutować.

Jednak ja i tak polecam kursy ;) przy czym sam BLS w przypadku wypadków motocyklowych to stanowczo za mało. BTLS by sie przydał.

U mnie na szkoleniach (byłem oczywiście jako kursant) często zadawaliśmy pytania "a co w sytuacji gdy" tak by nie mieć wątpliwości w czasie akcji ;)

Jakby co Rescuer ma temat obcykany ;)

Hehe uprościli sobie te artykuły trochę ale ogólnie całkiem fajne ale można by w paru miejscach podyskutować.   Jednak ja i tak polecam kursy przy czym sam BLS w przypadku wypadków motocyklowych to stanowczo za mało. BTLS by sie przydał.

"Różnie", to chodziło mi o dostępność kursów, lokalizację itd. Od czytania nikomu jeszcze nie ubyło, oby tylko do czytania podchodzić z dystansem a nie jak do "wiary objawionej" bo wiadomo, że w internetowej formie tekstu wszystkiego "poeta" nie zawrze.

Rzeczywistego kursu nic i nikt nie zastąpi a i wątpliwości z czytania można przedyskutować i rozwiać :smile:

Cel jest niczym. Podróż wszystkim.

Czechy, Słowacja, Węgry, Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Albania, Ukraina, Rumunia, Bułgaria, Turcja, Gruzja, Armenia, Azerbejdżan, Rosja, Białoruś, Niemcy, Austria, Belgia, Holandia, Luksemburg, Francja, Włochy+Sycylia, Hiszpania, Maroko, Sahara Zach., Mauretania, Mali, Burkina Faso, Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Togo, Benin, Szwecja, Litwa, Łotwa

Ridick Niestety nie mamy wspólnego CPR (Centrum Powiadamiania Ratunkowego) z innymi służbami. Jest osobna dyspozytornia Stacji Ratownictwa Medycznego osobna PSP i osobna Policji. Dzwoniąc w Łodzi pod 112 odpowiada PSP (Państwowa Straż Pożarna) Kursy BLS polecam wszystkim natomiast nie zawieraja urazow a jedynie resuscytację z obsługą AED. BTLS z koleji dla laika może być juz zbyt "medyczny" Serdecznie polecam kursy kpp ktore zawieraja wszystko rozbudowane ale nie wchodzące w medycynę

A ja dodam, że w tym roku, wzorem lat przednich, będzie na Motosercu fantom i możliwość potrenowania. Na scenie prawdopodobnie też scenka ze zdarzenia na drodze. Wiec jak ktoś chce się zmierzyć, dopytać, poćwiczyć to pytajcie jak przyjedziecie gdzie się udać.