Skocz do zawartości

Kursy pierwszej pomocy

Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Co ty za bzdury opowiadasz ?? masz ustawowy obowiązek pomóc poszkodowanemu jeśli nie zagraża to twojemu zdrowiu i jeszcze jak tego nie zrobisz grożą ci 3 lata - paragraf na dole

Ale nigdzie nie masz napisane, że masz robić usta - usta i próbować ruszać faceta, który może mieć np uraz kręgosłupa. Jak się na tym nie znasz wzywasz pogotowie i robisz co w Twojej mocy. Nie próbujesz pogarszać jego stanu jeśli wiesz, że nie jesteś specjalnie zdolny w udzielaniu pomocy. Sprawdziłem!Nie ma artykułu gdzie masz zdefiniowane co masz robić. Równie dobrze, możesz powiedzieć że podejrzewałeś uraz kręgosłupa i nie ruszyłeś osoby. Poza tym jeśli nie jesteś ratownikiem czy lekarzem nie ponosisz żadnej odpowiedzialności karnej! Wlicza się w to także błędna diagnoza. Może ewentualnie iść pozew z powództwa cywilnego od osoby poszkodowanej.Są tacy prawnicy jak np Andrzej Zoll, którzy podzielają Twoją opinię, ale wielu innych tak nie uważa. Czytałem kiedyś na ten temat rozważając ewentualne konsekwencje. Nie masz więc racji.I żeby było jasne: piszę jak jest a nie jak się robić powinno. Nikogo nie zniechęcam do udzielania pierwszej pomocy. Bierzcie jednak pod uwagę, że pogotowie może przyjechać w niedługim czasie, w którym wy możecie spowodować więcej szkód niż pożytku.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Dużym problemem są zmieniające się co jakiś czas zasady udzielania tej pomocy, np wcześniej uczono że w epilepsji wsadzić coś między zęby choremu-teraz tego zabraniają, każą jedynie trzymać głowę i ciało, wcześniej było tyle a tyle wdechów (nie pamiętam dokładnie) na określoną ilość uciśnięć mostka podczas resuscytacji, teraz ta proporcja się zmieniła - ludzie w panice zaczynają się głowić co zrobić zamiast działać niejako z automatu. Dlatego też im więcej kursów tym więcej w głowie zostaje - a to pozwala właśnie właściwie zareagować a nie stać jak d*pa i patrzeć jak druga istota schodzi z tego świata. Poza tym ludzie boją się niewdzięczności uratowanej osoby - bo np. uratują życie ale spowodują uszkodzenia ciała a dziś takie podłe czasy że różnie może być i nie chcą się po sondach włóczyć - podobno nauka radziecka zna takie przypadki, na szczęście ja nie.

Powyższy post jedynie wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym.W dniu jutrzejszym ani w każdym innym następującym po tym terminie dniu - nie może on służyć przeciwko autorowi. Ponadto autor zastrzega sobie prawo i możliwość zmiany poglądów bez podawania przyczyny. Przed przeczytaniem należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Po przeczytaniu jedynie z PSYCHIATRĄ :ph34r:

Zawsze gdy zapier***am, boję się, się że z przeciwka spotkam takiego samego poje**a jak ja.

Wkładanie czegoś w usta nie obowiązuje ze 20 lat ;P (znane są przypadki odgryzienia wsadzonego palucha). Trzymanie ciała i głowy epileptyka ?? taa powodzenia. Zabezpiecza się jedynie głowę przed urazem wtórnym trzymając albo podłożyć coś pod głowę np kurtkę. Na barlickim widziałem jak na kolesiu dwóch siedziało a trzeci przygniatał mu głowę do gleby ;P. Koleś z karetki miał niezły ubaw i pytał co im chory zrobił że go duszą

Co do zmian w ilości uciśnięć to kiedyś był podział na jednego i dwóch ratowników a teraz już tego nie ma bo ludzie nie wiedzieli ile tego miało być. Poza tym aktualnie mamy trochę lepsze metody oceny prowadzonej resuscytacji.

Dlatego też zmieniono zalecenia bo te nowe dają po prostu większe szanse poszkodowanemu. Aktualnie jest to 30 uciśnięć i 2 oddechy ratownicze. Jak się boisz (poszkodowany krwawi z ust a nie masz sprzętu) albo nie umiesz to tylko wykonujesz uciśnięcia to da lepszy efekt niż nie zrobienie kompletnie nic. A nawet jak ktoś nie wie ile tego miało być to lepiej jak zrobi coś niż nic.

Jeśli nawet zrobisz poszkodowanemu krzywdę (łamiąc żebra) żaden sąd nie skaże cię za to. Powiedzmy sobie szczerze Żebra lecą często i nie ma co się tym przejmować. Po złamaniu żeber trzeba użyć mniej siły ;)

Polecam wszystkim zrobić podstawowy kurs BLS-AED, na pewno po takim kursie wasze obawy i bariery strachu znikną.

Nie znikną, szczególnie jak to ofiara wypadku będzie. Jest to dobry początek. Dodajcie do tego jeszcze BTLS i będzie gitara ;P

Hmm w sumie to może nie jest głupi pomysł by zrobić dział z poradami co zrobić w przypadku gdy (...) Suchy co ty na to ? ;P Jak będą pytania to odpowiedzi też dam rade udzielić. Jak nie będę wiedział to żony zapytam

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Większość osób przez pomoc rozumie od razu udzielanie niemal profesjonalnej pomocy medycznej, a że większość tego nie potrafi, to nie robią nic. Pomocą będzie już zatrzymanie się, ocena sytuacji, wezwanie służb i zabezpieczenie miejsca wypadku. Do tego nie trzeba mieć żadnego przeszkolenia. I zgadzam się, że lepiej udzielić pomocy nawet niefachowo, nawet łamiąc żebra, przemieszczając złamane ręce itp. niż nie robić nic. I obecnie odchodzi się od systemu 30 uciśnięć na 2 wdechy na rzecz samego masażu serca - zresztą jest to już chyba w "oficjalnych" zaleceniach. Każdy taki kurs jest potrzebny i powinien odbywać się w każdej szkole na każdym stopniu nauki.

Użytkownik Pati dnia 20 luty 2012 - 16:48 napisał Polecam wszystkim zrobić podstawowy kurs BLS-AED, na pewno po takim kursie wasze obawy i bariery strachu znikną. Nie znikną, szczególnie jak to ofiara wypadku będzie. Jest to dobry początek. Dodajcie do tego jeszcze BTLS i będzie gitara ;P

Ja mam jak na razie GSM i GPRS-UMTS, ale poważnie się zastanawiam nad Waszą propozycją... :PB)

I obecnie odchodzi się od systemu 30 uciśnięć na 2 wdechy na rzecz samego masażu serca - zresztą jest to już chyba w "oficjalnych" zaleceniach.

Raczej ciężko powiedzieć że się odchodzi 30:2 , to są dodatkowe wytyczne (chyba od 2010), jak ktoś nie daje sobie rady (lub nie ma możliwości) może z oddechów zrezygnować, ale oddechy są jednak bardzo ważne. Szczególnie jak resuscytacja dotyczy dziecka.Nie jest to jakoś wybitnie skomplikowane i wystarczy BLS do tego.

Ja mam jak na razie GSM i GPRS-UMTS, ale poważnie się zastanawiam nad Waszą propozycją... :PB)

Jak masz telefon z Androidem albo Iphona możesz zainstalować sobie aplikacje z instrukcjami do pierwszej pomocy

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Ja to wiem, ale piszę że były zmiany nie zaprzeczysz chyba że nawet pozycja boczna ustalona zmieniła swoją formę. Po prostu myślę że to może być jedna z przeszkód u ludzi którzy mogliby udzielić pomocy ale w obliczu zagrożenia po prostu zgłupieli. A co do trzymania ciała to nie zgodzę się zanim coś znajdziesz miękkiego do podłożenia pod głowę to facet łbem płytę chodnikową rozwali. Razem z kolegą byliśmy świadkami jak dziewczyna padła na glebę i dostała ataku- ja trzymałem jej głowę a on nogi, było nas z 15 osób a prócz nas 2 reszta stała jak w hipnozie i dziwili.

Powyższy post jedynie wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym.W dniu jutrzejszym ani w każdym innym następującym po tym terminie dniu - nie może on służyć przeciwko autorowi. Ponadto autor zastrzega sobie prawo i możliwość zmiany poglądów bez podawania przyczyny. Przed przeczytaniem należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Po przeczytaniu jedynie z PSYCHIATRĄ :ph34r:

Zawsze gdy zapier***am, boję się, się że z przeciwka spotkam takiego samego poje**a jak ja.

A po co więcej osób ?? wy dwaj wystarczyliście. Ja nic nie pisałem że masz biegać i szukać. Tam była alternatywa :P.Z tym głupieniem to bym nie przesadzał. Czy zrobisz to według nowych wytycznych czy według starych ważne byś zrobił :)To jest sytuacja mocno stresująca i nie jest to aż takie dziwne że ludzie się boją.

@ridrick - nie będę upierał się przy swoim, pewnie masz rację. Najważniejsze jednak to po prostu działać, nie zastanawiać się czy to było 30 uciśnięć i 2 wdechy czy 15 i 2 itp. To kwestia edukacji, a w zasadzie jej braku. I takim sposobem mamy sytuacje kiedy ludzie stoją jak kołki przy wypadku, albo rodzice każą usunąć dziecko (oczywiście nie swoje), które jest zarażone wirusem HIV, ze szkoły.

To już takie ekstremalne przypadki :)Najnowsze wytyczne można sprawdzić na stronie Polskiej Rady Resuscytacji która wraz z Europejską radą wprowadza wytyczne, ze mną nie trzeba się zgadzać.Zawsze można do nich na stronę wejść i przeczytać co zalecają. Sam tak w sumie często robię.

ten lepszy bo bardziej w pamięć zapada ;P

generalnie to nie jest tak ze ja się z tobą nie zgadzam, przytoczyłem przykład po to by ci pokazać ze puki nic się nie dzieje to każdy jest wiracha ale jak trzeba pomocy udzielić to ludzie stoją i dziwią bo boją się cokolwiek zrobić, przeważnie z niewiedzy - a co do przykładu - hmmm, naprawdę przedni filmik :)A tak w ogóle to już od podstawówki powinni dzieciakom do głowy to kłaść, żeby w takiej nieszczęśliwej sytuacji działały niejako z automatu.

A tak w ogóle to już od podstawówki powinni dzieciakom do głowy to kłaść, żeby w takiej nieszczęśliwej sytuacji działały niejako z automatu.

Dzieciaki nie maja oporów , by reagować jesli wiedzą co zrobić.Coraz wiecej jest takich zajęć w szkołach. Moja takie prowadzi ;-P w szkole mojej córki i nie tylko w szkołach. Problem w tym że czasem za takie szkolenia zabierają się ludzie, którzy mają mgliste pojęcie na ten temat :sad2:

Coraz wiecej jest takich zajęć w szkołach

i o to chodzi - tak trzymać

Problem w tym że czasem za takie szkolenia zabierają się ludzie, którzy mają mgliste pojęcie na ten temat :sad2:

a co do tej części twej wypowiedzi to uważam że to powinni już dawno wyprostować - jakoś nauczycieli religii nie biorą z łapanki, tu też powinni być ludzie kompetentni!

Witam udzielic pomocy bedac w poblizu wypadku niestety jest Naszym obowiazkiem. Tak przewiduje prawo.prawo tez mowi ze w razie jakich kolwiek powiklan w momencie udzielania pomocy osobie poszkodowanej w wypadku kolizji rownierz jestesmy odpowiedzialni. Karani jestesmy jezeli nie udzielimy pomocy jak i jezeli udzielimi pomocy i bedzie to zrobione nieudolnie powodujac jakies skutki zle. Kursow BHP przeszedlem w ostatnim czasie tyle ze az mi sie ulewa i mam dosc. Jak nie praca to prawko. Z tym rokiem robie ratownika jeszcze a tak kolejny papier. Kiedys moze sie przyda. Glupie to prawo nasze. Czasami lepiej jest dzwonic po wsparcie niz udzielac pomocy. Jezeli nie umiesz staraj sie robic to tak by nikt nie ucierpial. Typowe wilk syty i owca cala

Karani jestesmy jezeli nie udzielimy pomocy jak i jezeli udzielimi pomocy i bedzie to zrobione nieudolnie powodujac jakies skutki zle.

Że jak ??? nie wiem skąd informacje o karaniu za złe skutki. No chyba że za nieudolne rozumiesz kompletnie bezmyślne postępowanie wbrew jakiejkolwiek logice.

Na wszelki wypadek zacytuje:

"Cywilnoprawne skutki udzielania pierwszej pomocy

W przypadkach udzielania pomocy powstają dwa przeciwstawne aspekty odpowiedzialności cywilnoprawnej. W myśl przepisów o prowadzeniu cudzych spraw bez zlecenia (art. 752-757 Kodeksu Cywilnego) z jednej strony ratownik może przedstawić roszczenia względem poszkodowanego, lecz z drugiej strony, również poszkodowany może żądać od ratownika zadośćuczynienia. Ratownik odpowiada za szkody powstałe w wyniku niewłaściwie wykonanych czynności jedynie wówczas, gdy te szkody są następstwem rozmyślnego lub wyraźnego zaniedbania w wykonaniu zadania. Wyraźnego zaniedbania dopuszcza się ten, kto w okolicznościach wymagających szczególnej dbałości narusza ten nakaz w sposób rażący, nie zwracając uwagi na to, co w danym przypadku powinno być oczywiste dla każdego rozsądnego człowieka i nie stosując najbardziej prostych rozwiązań. Należy zwrócić uwagę, że postępowanie lekarza lub wyszkolonego w udzielaniu pierwszej pomocy ratownika będzie oceniane bardziej surowo niż osoby przypadkowej, postronnej."

Czasami lepiej jest dzwonic po wsparcie niz udzielac pomocy

No tak lepiej pozwolić człowiekowi zdechnąć. I pisze to motocyklista, który chce robić ratownika zaje..... . Z takim nastawieniem to ty sobie lepiej tego ratownika.

I dziwić się że ludzie się boją pomagać jak się takie bzdury propaguje.

PS

Dodatkowo osoba udzielająca pierwszej pomocy jest automatycznie traktowana jako funkcjonariusz publiczny i w trakcie prowadzenia akcji ratunkowej jest prawnie chroniona tak jak policjant na służbie.

Jeśli na potrzeby ratowania życia ludzkiego jest potrzebne włamanie do apteki, sklepu, baru, zabór mienia to wolno to zrobić i nie ponosi się konsekwencji prawnych ani finansowych.

Płacą za to z kasy państwowej ;)

Edytowane przez ridrick (wyświetl historię edycji)

Że jak ??? nie wiem skąd informacje o karaniu za złe skutki. No chyba że za nieudolne rozumiesz kompletnie bezmyślne postępowanie wbrew jakiejkolwiek logice.

Ridick ma rację. Karany jest jedynie osobnik, któremu udowodni się celowe działanie na szkodę ofiary wypadku.

I dziwić się że ludzie się boją pomagać jak się takie bzdury propaguje.

To prawda. Jeszcze 2 lata temu też usłyszałem taką opinię i faktycznie idzie się zrazić do udzielania pierwsze pomocy. Moje wątpliwości rozwiał dopiero prawnik z 8 letnim stażem w zawodzie. Niestety nie każdy kogoś takiego zna, żeby go zapytać.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Jeśli na potrzeby ratowania życia ludzkiego jest potrzebne włamanie do apteki, sklepu, baru, zabór mienia to wolno to zrobić i nie ponosi się konsekwencji prawnych ani finansowych. Płacą za to z kasy państwowej ;)

a o tym nie wiedziałem- jest jakiś przepis na poparcie tych słów??

USTAWA O PAŃSTWOWYM RATOWNICTWIE MEDYCZNYM

USTAWA O PAŃSTWOWYM RATOWNICTWIE MEDYCZNYM

Dz.U. 06.191.1410 – z dnia 20 października 2006 r.

Rozdz. 1 art. 4.

Kto zauważy osobę lub osoby znajdujące się w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego lub jest świadkiem zdarzenia powodującego taki stan, w miarę posiadanych możliwości i umiejętności, ma obowiązek niezwłocznego podjęcia działań zmierzających do skutecznego powiadomienia o tym zdarzeniu podmiotów ustawowo powołanych do niesienia pomocy osobom w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego.

Rozdz. 1 art. 5.

1. Osoba udzielająca pierwszej pomocy, kwalifikowanej pierwszej pomocy oraz podejmująca medyczne czynności ratunkowe korzysta z ochrony przewidzianej w ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.) dla funkcjonariuszy publicznych.

2. Osoba, o której mowa w ust. 1, może poświęcić dobra osobiste innej osoby, inne niż życie lub zdrowie, a także dobra majątkowe w zakresie, w jakim jest to niezbędne dla ratowania życia lub zdrowia osoby znajdującej się w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego.

Ridrick-szacun, faktycznie masz wiedzę :smile:

Byłem tylko na jednym szkoleniu z odpowiednimi ludźmi + google.Oni mieli wiedzę ;)

• 2 tygodnie później...

Chciałbym wrócić do tematu. Może znajdą się chętni aby zorganizować jakiś jednodniowy kilkugodzinny kurs pierwszej pomocy. Wszystkim nam by się przydał. Nawet na wspólnych wypadach każdy byłby pewniejszy mając u boku kompana który w razie czego poratuje SKUTECZNIE.

• 2 miesiące temu...

Odświeżam temat - szkolenie jest http://www.szkolenia...ia/14063,71166/ Może jeśli zebrałaby się nas większa grupa udałoby się załatwić upust. Jakby co ja się na taki kurs piszę. Jutro dowiem się o szczegóły kursów organizowanych przez PCK http://www.pck.lodz.pl/index.php?id=60 i napiszę.