Skocz do zawartości

Kontrola Pomiaru Dzwieku Przez Policje ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy możemy pozwolić Policji na to, żeby nam w pojazdach mierzono poziom generowanego przez pojazd dźwięku, skoro zgodnie z obowiązującą polską normą na ulicy jest to po porstu niewykonalne !!! obdzwoniłem 14 okręgowych stacji kontroli pojazdów w Polsce i żadna z nich nie jest w stanie wykonać takich pomiarów.

Więc pytam - co jak Pan Władza będzie chciał zatrzymać nasz dowodzik i napisać swój śmieszny papierek ?

jakie polskie prawo reguluje ta kwestię?

http://tokapi.w.interii.pl/halas_zew_pojazdow.pdf

działkowy emeryt
Opublikowano

normalnie - najnormalniej w świecie - przystawi sonometr, zatrzyma Ci dowód, a jak Ci się nie podoba to się potem odwołuj :whistling:

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Opublikowano

normalnie - najnormalniej w świecie - przystawi sonometr, zatrzyma Ci dowód, a jak Ci się nie podoba to się potem odwołuj :whistling:

No ja to rozumiem, ale problem zaczyna się robić w momencie własnie owych pomiarów, gdyż jak zabiorą dowód - to nie masz gdzie ich zrobić. Żadna ze OSKP nie dokonuje takich pomiarów ! i co wtedy ?

Opublikowano

Nastapol na Kasprzaka. Robią od ręki. Tam na stacji przy urzędzie komunikacji (ul. Smugowa) też sprawdzają. A co do niebieskich i testów to w łódzkim nie ma wielu patroli z sonometrem.

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

Opublikowano

Dokładnie jak wyżej, każda stacja posiada taki sprzęt, ja jeszcze sie nie spotkałem aby nie byli wyposażeni w miernik hałasu.

Opublikowano

Moze i maja tam akurat :smile: ogolnie chodzi mi o to ze jak policja zabierze sie do sprawdzenia poziomu dB motocykla to czy te wszystkie warunki podane w linku sa spelnione.

Mam watpliwosci http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/disgusted.gif

Komu z Was mierzono poziom dB w motocyklu na stacji diagnostycznej?

Opublikowano

Mi mierzył gościu na stacji ale to ja sam chciałem bo byłem ciekaw ile dB ile wyciągają moje kominy :biggrin:

Opublikowano

a przy jakich obrotach 50%? mi jak znajomy mierzył xj to na 50% było 96.7 a maksymalnie 105 na seryjnym wydechu to i tak dużo jak na serie

Opublikowano

Hmm to chyba mierzy sie na 2/3 obrotów silnika jak sie nie myle.

Opublikowano

Mnie się obiło o uszy o przedziale 4-6 tys. obrotów silnika.

Ale to zależy, jeden motocykl wyciąga max 6tys, a inny 16tys wiec się nie zgodze z tym prezes http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/thumbdown.gif nie wiem dokładnie co prawda no ale jak mi mierzył to brał 3/4 obrotów, ale sprzeczał sie nie bede :smile:
Opublikowano

50% obrotow dla maksymalnego momentu obrotowego.

Czyli jeśli max moment jest przy 9000 obrotów to pomiar jest dla 4500. Ale jak byłem w nastapolu to gość mówił ze 3/4 obrotów (tak informowała instrukcja urzadzenia).

Ważne co mówi ustawa! Nie dajcie sie oszukać.

Moje moto dla 1/2 obrotów miało 92 db, a dla 3/4 prawie 100 db. Limit to 96. Cienka linia posiadania/zabrania dowodu. ;) W któryms odcinku uwaga pirat był taki test. Sprawdzali jakieś moto to test przeprowadzali chyba dla 3/4 dostępnych obrotów silnika. Wynik grubo ponad 100 albo i nawet 110.

Poszukajcie na YT.

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowi może wyklaruję, bo trochę bzdury tutaj piszecie :smile:

Sprawdźcie jeszcze na wszelki wypadek bo mogę się gdzieś walnąć ale:

Przy 50% obrotów dla max momentu obrotowego dla maszyn o max momencie obr powyżej 5000

Przy 75% obrotów dla max momentu obrotowego dla maszyn o max momencie obr poniżej 5000

Pomiar musi być wykonywany 0.5 m od wylotu komina a nie tak jak robią nasi policjanci 20-30 cm. Jeśli ulica jest głośna i ruchliwa możecie zażyczyć sobie pomiaru w innym miejscu by natężenie hałasu z ulicy nie zawyżyło pomiaru.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano (edytowane)

Cały czas byłem przekonany że jest to 3,5 tyś obrotów bez względu na silnik. Tak mi zawsze mierzono, na stacji diagnostycznej również.

Co jednak jeśli pojazd nie ma obrotomierza?

Edytowane przez piotreklodz (wyświetl historię edycji)

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding:

Opublikowano

Co jednak jeśli pojazd nie ma obrotomierza?

Bardzo dobre pytanie i szczerze to... nie mam pojęcia. To co ja wkleiłem to pamiętam z ustawy i to pewniak. Nie mam pojęcia co jeśli nie ma obrotomierza...

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano

Aidek ty nie musisz się martwić tfuj zipo napewno nie wyjdzie przed szereg rasowych arabów ha ha