Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tam macham wszystkim :-) a to, że czasami ktos nie odmacha nie musi byc spowodowane brakiem chęci witania. Czasami człowiek jeat tak,skupiony na jeździe, że zauważa lewą w gorze w ostatnim momencie i juz nie zdąży machnąć ;-) bo w koncu głównym celem jest bezpieczeństwo i radość z jazdy a LwG to miły dodatek do tego :-) LwG

Opublikowano

najlepiej w ogóle nie machać bo to stwarza niebezpieczeństwo na drodze przy obecnie tak dużej ilości motocyklistów na drogach ;)

Opublikowano

to już wiemy, komu nie machać :biggrin:

kamaras

ccm250.png

Opublikowano

Ja nawet czesto mam nieodpartą chęć uczynienia LwG jadąc samochodem :-D Ale odpuszczam ;-)

Kiedy wsiadam na motocykl, budzę się ze snu i zaczynam prawdziwie żyć...

Opublikowano

Ja nawet czesto mam nieodpartą chęć uczynienia LwG jadąc samochodem :-D Ale odpuszczam ;-)

Opublikowano

Ale serio są takie miejsca/czas przykładowo Bieszczady w długi weekend, że nie da rady pozdrawiać innych, bo jest tak duzo motocyklistów, że trzeba by cały czas rękę w górze trzymać :biggrin: Nigdy nie spodziewałbym się, że przyjdą takie czasy jakl teraz :smile:

Opublikowano

Mi się kilka razy zdarzyło podnieść rękę jadąc puszką - kwestia przyzwyczajenia ;-)

Generalnie ja zawszę się witam, niezależnie od rodzaju i pojemności- ważne, że na 2oo. Jedyną grupą, z  którą się nie witam to rowery :biggrin:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja z kolegą jechaliśmy ostatnio (sobota 05.10) z górki pabianickiej w kierunku lutomierska taką spokojną i mało ruchliwą drogą. Wyprzedził nas motocyklista w białym kombi dainese i odziwo machnął nam prawą nogą na pozdrowienie. Bardzo Miło nam było ponieważ to była nasza pierwsza przejażdzka na naszych motocyklach po ukończeniu kursu i troche ślamazarnie jechaliśmy ;-). Potem jeszcze drogą powrotną mijaliśmy dwóch motocyklistów i tym razem to już było klasyczne LwG.

Pozdrawiam wszystkich!

:biggrin:

Opublikowano

Z reguły "pozdrawiam" wszystkich :P Jak ktoś "machnie" jadąc skuterkiem to też "odmacham" :P Natomiast z tego co zauważyłem "rośnie" grupa ludzi, która nie pozdrawia... A szkoda, bo to miły gest ;) 

Co do podziękowania za "ustąpienie" miejsca to mnie czasami zdarza się dziękować nawet prawą ręką :P Zależy od sytuacji (z której strony znajduje się samochód itp.) :smile: Dziękuję wszystkim którzy są mili i robią miejsce :biggrin: Trzeba będzie zainstalować światła awaryjne to będzie łatwiej :P Nawiązując do filmiku powyżej, jadąc "z normalną" prędkością kierowca ma dużą szansę nas zobaczyć i zjechać do prawej co zresztą coraz częściej się zdarza :smile: 

Opublikowano

ja ostatnio skuterkiem jechałem (Junakiem 901), z naprzeciwka grupka na chopperach. o dziwo, każdy po kolei podniósł lewą, i pierwsi wykonali gest. :smile:

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Opublikowano (edytowane)

Jeżdzę skuterem 50ccm Aeroxem i 125ccm PCX-em zawsze, gdy mam możliwość zawsze macham lub kwiam głową, tak samo odmachuje. Sporo motocyklistów odwzajemnia co powoduje wewnetrzny uśmiech, ale sa i Ci co wgl. Nie reagują i oczywiscie jest to dla Mnie przykre. Poniewaz wyznaje zasade, nie wazne, czym sie jezdzi wazne, ze ma sie pasje ;)

Edytowane przez Krzyzu43 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Ostatnio podniosłem łapkę gostkowi który jechał malutkim skuterkiem z dziewczyną ,tak zakładam że to dziewczyna ,gostek był w szoku że podniosłem rękę że się za mną oglądali oboje a ze zdziwienia oczy wypełniły cały wizjer w kasku :biggrin: fajnie to wyglądało i oczywiście oboje mi odmachali hi hi

Opublikowano

Ostatnio podniosłem łapkę gostkowi który jechał malutkim skuterkiem z dziewczyną ,tak zakładam że to dziewczyna ,gostek był w szoku że podniosłem rękę że się za mną oglądali oboje a ze zdziwienia oczy wypełniły cały wizjer w kasku :biggrin: fajnie to wyglądało i oczywiście oboje mi odmachali hi hi

Seba, oni po prostu nie mogą wyjść ze zdziwienia i zastanawiają się teraz który ich znajomy ma taki wypasiony motocykl. Nie sądzę żeby mieli świadomość że istnieje coś takiego jak LwG. :smile:

:P
Opublikowano

Ja też od nowa zaczynam przygodę z motorem. Za każdym razem kiedy przejeżdżam koło 2 kołowca zawsze podnoszę łapkę. Dziś na 10 - 9 odpowiedziało łapką bądź głową. Tak trzymać :pa: w górę.

Opublikowano

Ja zauwazylem że jak jadę motocyklem to 7/10 odpowie LwG a jak skuterem to może 3.

Jak jechalem ostatnio w kurtce motocyklowej i kasku zamkniętym z czarna szyba na przegląd skuterem zip 50cm3 do Rabienia,to kolega jadący jakimś choperem aż głową kręcił z pogardą :smile:

Sklep i serwis motocyklowy -  Łódź Limanowskiego 213

Opublikowano

Ja nie macham skuterom bo przeważnie oni nie wiedzą w ogóle o co chodzi .... Ale jeśli któryś machnie to odmacham więc.... na cały sezon trafił się 1, słownie jeden człowiek na skuterze który podniósł ręke ;) ze zdziwienia aż ja sie obracałem :biggrin: w sumie było to nawet niedawno. Czasem im macham bo teraz te skutery z przodu wygladają jak rasowe plastiki, no ale spotykam sie z brakiem reakcji z drugiej strony więc przestałem im machać ;) ot moje odczucia

Opublikowano (edytowane)

... w sumie było to nawet niedawno. Czasem im macham bo teraz te skutery z przodu wygladają jak rasowe plastiki...

Ostatnio miałem Honde Silver Wing 600 cm3 i parę osób na skrzyżowaniu troszeczkę się zdziwiło ( i to nie tylko puszki ) - więc nie tylko wyglądają ale też latają ładnie.

Dodam w temacie że kiwam głową prawie zawsze na powitanie a ręką najczęściej w odpowiedzi...

Edytowane przez Black (wyświetl historię edycji)

Sklep i serwis motocyklowy -  Łódź Limanowskiego 213

Opublikowano

Witam się zawsze, jeśli tylko widzę (bo jak wiadomo, motocykliści biorą się znikąd :P) :smile:

Nie ma co generalizować, że Ci jeźdżący na pojemności takiej a takiej, plastikach koloru takiego a takiego czy o elementach chromowanych lub nie-zawsze znajdzie się taki ktoś, kto gest odwzajemni, i taki który nie będzie chciał/wiedział o co chodzi.

Pewno, że milej kiedy druga strona pierwsza wyciągnie rękę ale cała istota jest w pozdrowieniu, więc tak samo nas ktoś może pozdrowić, jak my jego. Grunt to się tej tradycji trzymać i przekazywać ją dalej.

Co do sposobu na witania się się w trakcie wyprzedzania...na dobry patent wpadli w Chorwacji-podnoszą prawą nogę. :smile:

If you think you don't need a helmet, you probably don't.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Oświeżę trochę temat, bo sympatyczny i na czasie!

Pozdrowienie lewą jest bardzo sympatyczne - pamiętam, jak w listopadzie 2012, w pomarańczowej kurteczne, z dużą lierką "L", dosiadając Zippa Nitro i z instruktorem w "puszce" z tyłu, zatrzymałem sie na światłach przy Konstantynowskiej. Obok mnie, na lewoskręcie, zatrzymał się jakiś młody człowiek na bmw - spojrzał na "dziadka" na Zippie (czyli na mnie), uśmiechnął się i podniósł lewą!

Doceniłem i też podniosłem łapę. Poczułem się jak pełnoprawny członek w stadzie, jak w rodzinie, choc jeszcze byłem bez "papierów"! Bardzo mi się zrobiło ok i poprawiło samopoczucie. Od tej chwili staram się zawsze łapę podnieść, jak widzę kogoś na motocyklu - większość się odwzajemnia.

Trzymajmy się tego, to fajny zwyczaj! LwG!

"Be yourself, no matter what they say!"

Sting

Opublikowano

miałem taki jeden dzień, że machałem wszystkim, a może tylko jeden mi odmachnał... nawet skuterom starałem się machać, ale Ci to już wgl nie wiedzą co się dzieje, więc nie inicjuje pozdrowienia z chopperami i skuterami, jeśli oni tak to ja też, ale już sam z siebie do nich nie macham.

Co do skuterów, zwłaszcza tych made in chrl o poj. 50cc to ja macham, ale już niewielu odwzajemnia niestety... :sad2:

128330.png
Opublikowano

Co do skuterów, zwłaszcza tych made in chrl o poj. 50cc to ja macham, ale już niewielu odwzajemnia niestety...

-bo oni nie za bardzo nie wiedzą o co chodzi .... niewiele jest 50tek na forum pewnie  dostają od Rodziców albo sami kupują żeby przeciskać się do pracy i nie traktują motorków personalnie - sam się przyznam że nie wiedziałem o co chodzi ale już po przeczytaniu tematu na pewno będę machał a już na pewno odwzajemniał.

ale Ci to już wgl nie wiedzą co się dzieje, więc nie inicjuje pozdrowienia z chopperami i skuteram

oi też im wybacz osiągamy takie zawrotną prędkość że cała uwagę kierujemy na drogę ;) a jak już z górki to normalnie.. :riding:

pozdro

Moja pasja i mój cel , jeżdżę chinolkiem bo tak chcę

Opublikowano

boromir, ale sęk w tym, że to ja jeżdżę 50-tką, ubrany w motocyklowe ciuchy, a i tak traktowany jestem jak gość z innej planety...

128330.png
Opublikowano

a To Koleżko Sorki 

-ten sezon jest moim pierwszym to i wiedzę uzupełniam.

Wiesz jak się na forum nie trafi to i za wiele się nie wie.

Moja pasja i mój cel , jeżdżę chinolkiem bo tak chcę