Skocz do zawartości

Cross Czy Enduro 125 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuję waszej pomocy i wiedzy na temat wyboru między cross czy enduro?

Szukam na początek motoru lekkiego, o pojemności 125 cm3, oczywiście używanego...marka dowolna

Przeznaczenie to: teren głównie lekki i średni, głównie lasy pola łąki, sezon: wiosna-lato-jesień, ale głownie lato

Od razu dodam że nie mam prawka i zamierzam dopiero uczyć się jeżdzić na motorze...

Pozdrawiam.

Robert.

działkowy emeryt
Opublikowano

Przeznaczenie to: teren głównie lekki i średni, głównie lasy pola łąki, sezon: wiosna-lato-jesień, ale głownie lato

Od razu dodam ... // ...zamierzam dopiero uczyć się jeżdzić na motorze...

od razu w swoim pytaniu masz odpowiedź - szukasz enduro.

Cross w 2T sponiewiera Cię jak dziecko, a crossowe 250 w 2T pędzej niż później połamie Ci wszystkie gnaty.

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Opublikowano

KTM EXC 125 , Husqvarna WR 125 - te 2 motocykle wchodzą w grę , jeszcze ewentualnie Yamaha DT 125 jednak jest ona sporo słabsza niż KTM i Husq. Tak jak poprzednik napisał szukasz motocyklu enduro. Powiedz jeszcze jaki masz budżet i wzrost , waga.

Pozdrawiam ;)

you will never know me, you can only follow me.

działkowy emeryt
Opublikowano (edytowane)

tu masz dowód co potrafią crossowe 125tka i 250tka - jeśli czujesz się na siłach - kupuj cokolwiek

... mówimy oczywiście o jeżdżeniu a nie popierdywaniu wokół szopy... ;)

Edytowane przez działkowy emeryt (wyświetl historię edycji)

Opublikowano

no i o to mi chodziło...czyli enduro, mam 178cm wzrostu i ważę 70kg, budżet to 5-8 tyś zł,

dawajcie jakieś konkretne modele to sobie sprawdzę jak wyglądają i ile kosztują...

Pozdrawiam.

Opublikowano

KTM EXC 125 i Husqvarna WR 125 - te 2 modele wchodzą tylko i wyłącznie w grę. Według mnie bez względu co wybierzesz będziesz zadowolony w tych pieniądzach można wyrwać naprawdę ciekawe sprzęty. Pamiętaj jednak , że musisz też mieć trochę kasy na ubiór tzn. kask + goggle , zbroja/buzer , buty crossowe , rękawiczki - to podstawa na motocykl terenowy. Tak szybko przejrzałem Allegro i klika propozycji :

- http://allegro.pl/okazja-husqvarna-wr-125-zarejestrowana-i2770526960.html

- http://allegro.pl/ktm-exc-125-ccm-46km-2004r-stan-idealny-i2770864258.html

- http://allegro.pl/ktm-exc-125-enduro-nie-yamaha-honda-sx-igla-i2784900112.html

Opublikowano

ten KTM za 8 tyś fajny jest, no właśnie ubiór - ile wyniesie mnie komplet?

Opublikowano

Kask - około 400zł. taki w miare + goggle 200zł, buty - zalezy czy nowe czy uzywki ale około 500 , zbroja - 300 , rekawice - 100. Do tego ewentualnie spodnie - 200 , koszulka - 100 , nakolanniki - 100 i rozne mniej ważne rzeczy ;)

P.S

Nie zrażaj się :biggrin: Ja zbierałem wszystko po kolei krok po kroku :smile:

Opublikowano

A ja Ci polecę Yamahę DT 125. Jest sporo słabsza od tych motorów, które polecił Fragger, ale na początek będzie idealna. Jest to soft-enduro i o ile tylko będziesz miał dobre opony to gwarantuję Ci, że trudno będzie Ci znaleźć miejsce z którego nie wyjedziesz :smile:. DTke w idealnym stanie kupisz spokojnie za 4 tys. zł, do tego zostaną Ci pieniądze na strój i jeszcze trochę w kieszeni. Jest na tyle uniwersalna, że spokojnie możesz ją użytkować zarówno w terenie jak i w mieście (w grę wchodzi dodatkowy komplet kół lub opony enduro). Części do niej masz mnóstwo, jest naprawdę bezawaryjna, ja przez rok użytkowania poza płynami, klockami i uszczelniaczami w lagach nie wymieniałem w niej nic. W Enduro ważna jest technika, a łatwiej nauczyć Ci się będzie techniki na sprzęcie słabszym, o mniej narowistym charakterze, którego nie będziesz się bał. Jedynym jej minusem jest masa 130kg, w porównaniu nowsze modele ważą ok. 110kg. Aczkolwiek ja przy swoich 170cm wzrostu i 65 kg wagi nie narzekam, nie raz wyciągałem ją z błota (wada opon enduro ;p) czy podnosiłem. Spalanie - w mieście 5l/100km. V-max na oponach szosowych ok. 140km/h, przyspieszenie 0-100km/h ok. 7-8s.

Opublikowano

Ok dzięki za podpowiedz, też myslalem o Yamaszce DT 125, no te 130kg to jest trochę wagi, ale za to cenowo ładnie i wygląd też bardzo ładny, a jak się na niej jeżdzi?

Opublikowano (edytowane)

Bardzo przyjemnie. Sprzęt podobno łatwy do ogarnięcia (ja na wielu innych nie jeździłem). Ze swojego doświadczenia powiem Ci, że nie miałem żadnych problemów, szybko się do niej przyzwyczaiłem. Jedyny mankament co do jazdy to zawieszenie - jak dla mnie jest zbyt miękkie.

Edytowane przez yksilion (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Kawasaki Kmx125, motocykl od którego zaczynałem, tani w zakupie za 3-4 tysie kupisz fajny egzemlarz, tani w eksploatacji bo to 2t i jest masa części, bardzo zrywny, mocniejszy od dt-ki. Miekka zawiecha ale da się trochę utwardzić i wtedy całkiem fajnie można poskakać. Waga 120kg więc w sam raz. Przy dobrej oponie wjedziesz dosłownie wszędzie:) Uważam, że nie powinieneś wydawać więcej niż 4 tysiące na używanego enduro o poj.125 ponieważ prawdopodobnie szybko będziesz chciał go wymienić a kupując droższy dużo stracisz przy odsprzedaży. Nie muszę chyba o tym mówić ale przy wyborze bardziej niż na markę patrz na stan silnika, ile ma przebiegu po remoncie i co było wymieniane. Jak będziesz przeglądał KMX-y to zwróć uwagę bo czesto są poblokowane silniki.

Tak to wyglada:

Dołączona grafika

Opublikowano

dzięki dzięki zbieram info bo na wiosnę kupuję !!!

Opublikowano

a co byście powiedzieli na dr 600 160 kg wagi ;C ale lataja i tym kupił bym też dt 125 bo mam max 3,5 tyś na moto ale cos czuje ze będzie za słabe i zawias ma taki sobie zdaje sobie sprawę ze w moim przedziale cenowym nie mam na co liczyć mam 181cm wzrostu i 78kg wagi i 16 lat co byście mi polecili ? dodam że musi być zarejestrowane wcześniej jeździłem derbi sendą 50 miałem tez aprilie rx 90 i dużo jeździłem cagivą supercity125 brata i moc nie zaskakiwała fajnie było by mieć coś co będzie podnosić ciśnienie ^^ Pozdrawiam

działkowy emeryt
Opublikowano

fajnie było by mieć coś co będzie podnosić ciśnienie

kup sobie Hondę CR500 w 2-suwie a jak wolisz 4-suwy to KTM'a 530 albo Husaberga 570, będziesz miał ciśnienie

... interpunkcja = masakra

Opublikowano

kup sobie Hondę CR500

Ja latałem yz250 i powiem że już pare lat jezdzę na czym popadnie to to ustrojstwo trzeba dobrze trzymać za rogi a co dopiero pół litra cr500

http://autoteam.com.pl>KLIMA I WEBASTO W TWOIM SAMOCHODZIE