Skocz do zawartości

Tłumik Przelotowy, Można Legalnie Używać ?

Andree-stary wyga

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego że sezon zakończony, moto i tak nie jeździ, więc pasuje przy nim trochę podłubać ;), w nie najlepszej kondycji są tłumiki w moim dziadku, więc pasowało by je trochę ogarnąć, a najlepiej wymienić, na przelotowe, takie jak na fotce niżej;

Dołączona grafika

i tutaj pytanie do Was, czy takie "rury" można gdzieś w Łodzi kupić ?, czy może ktoś w okolicy takie dorabia ?, no i też ważna sprawa., jakie mogą być koszty ?, i jeszcze ważniejsza :smile: , czy niebiescy się do takich tłumików nie przyczepią i dowodzik nie poleci :smile:

wszystkie rady mile widziane :smile:

Edytowane przez Andree-stary wyga (wyświetl historię edycji)

Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów ;)

Kupię stary motocykl: Jawa, CZ, MZ, WSK 175, SHL !

czy niebiescy się do takich tłumików nie przyczepią i dowodzik nie poleci :smile:

Tłumiki muszą mieć homOLOgacje i spełniać normy głośności czyli 96db przy połowie wartości mocy albo maksymalnych obr dokładnie nie pamiętam Edytowane przez Olo (wyświetl historię edycji)

Przy połowie obrotów mocy maksymalnej dla motocykli które max moc osiągają powyżej 5 tys, czyli praktycznie do wszystkich. Nie połowa skali na obrotomierzu, nie połowa obrotow max momentu. Na tablicze znamoionowej powinna byćwartość decybeli przy właściwych obrotach dla danego modelu.

http://motocykle-lodz.pl/topic/1070-pomiar-glosnosci-wydechu/

Co do wydechu to taki na 100% zakupisz na weteranie..:smile:

Nie mam siły, by wstać,

nie mam siły, by iść.
Nie mam siły, by grać,
nie mam siły, by żyć.
Eksploduje mój mózg,
atakuje mnie chłód.
Zasypuje rój gruz,
to rujnuje mnie znów,
ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr,

Andree-stary wyga

na weteranie zakupy raczej w "ciemno", nie możesz nic przymierzyć dopasować, bo moto niema pod ręką, ale na pewno wdepnę, jestem z resztą na każdym ;)

na weteranie zakupy raczej w "ciemno", nie możesz nic przymierzyć dopasować, bo moto niema pod ręką, ale na pewno wdepnę, jestem z resztą na każdym ;)

No chyba na weteranie jest możliwość najbardziej przymierzyć... Nawet jak nie chcesz płacić za wjazd to idzie sie dogadać i wjeżdżasz "za kaucją" Masz godzinę na przymiarki. Nie raz już tak robiliśmy. Nie mniej jednak lepiej poszukaj warsztatu gdzie takie rzeczy dorabiają bo wtedy będziesz miał "szyte na miarę".

Widziałem taki w Łodzi na MWB i bodajże w katalogu Louisa

Odszkodowania powypadkowe z polisy OC sprawcy za różne zdarzenia z ostatnich 19 lat , bezpłatna analiza sprawy , wypłacam zaliczki do 20 tys. zł na osobę po podpisaniu umowy , pokrywam wszelkie koszty sądowe , daję pisemną gwarancję wygranej sprawy sądowej.

Artur Jastrzębski
Dyrektor Generalny woj. Łódzkie
Europejskie Centrum Odszkodowań S. A.
606-342-812

Andree-stary wyga

No chyba na weteranie jest możliwość najbardziej przymierzyć... Nawet jak nie chcesz płacić za wjazd to idzie sie dogadać i wjeżdżasz "za kaucją" Masz godzinę na przymiarki. Nie raz już tak robiliśmy. Nie mniej jednak lepiej poszukaj warsztatu gdzie takie rzeczy dorabiają bo wtedy będziesz miał "szyte na miarę".

teraz na tym zimowym Weteranie raczej przymiarka utrudniona będzie, bo się autem podjedzie, lub MPK, moto odpoczywa, pod pokrowcem ;)

• 3 tygodnie później...

Zastanów się dwa razy zanim założysz przelot i nie chodzi tu o przepisy. Przelotowy wydech może narobić więcej złego niż dobrego, zysk przyrostu mocy może być znikoma do tego odczuwalna w niepełnym zakresie obrotów, do tego może zacząć się branie oleju, nie mówiąc już o przypaleniu zaworów wydechowych.

• 1 miesiąc temu...
Andree-stary wyga

Wziąłem pod uwagę wszystkie zaa i przeciw.. i zostaje przy starych orginałach, już zregenerowane ;)

Edytowane przez Andree-stary wyga (wyświetl historię edycji)

Co wy wogole gadacie jakie branie oleju od przelotowego wydechu?? Moc moze nie wzrosnie chociaz kiedys w LS 650 po zalozeniu oryginalu to ten motocykl wogole nie jechal ale tam byl singiel a to troche ineczej dziala na przelocie ;D Ale branie oleju? niby dlaczego? Che posluchac uzasadnienia tej kwesti...

Przelot zmienia tylko to ze spaliny latwiej opuszcza uklad wydechowy czasami trzeba wyregulowac gazniki ale branie oleju?

A w twoim modelu przelot da piekny ale to piekny dzwiek moj ojciec kupil sobie ostatnio taka zabawke zeby troche sobie na nia poprostu popatrzec Kawasaki Z400 wiec wiem jak te silniki pieknie chodza;)

działkowy emeryt

Przelot zmienia tylko to ze spaliny latwiej opuszcza uklad wydechowy czasami trzeba wyregulowac gazniki ale branie oleju?

niestety, mylisz się - i to bardzo... nie tylko to zmienia przelot, zmienia jeszcze wiele innych parametrów...

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Przelot zmienia tylko to ze spaliny latwiej opuszcza uklad wydechowy

to napewno ale za tym idą kolejne następstwa które odbijają sie na korbowodzie wałkach itp itp ;)
:doofywave:

• 2 tygodnie później...
działkowy emeryt

Może to mieć związek z ciśnieniem całego układu. Też słyszałem coś kiedyś o tym ale chętnie posłucham fachowca od silników....

kiedyś chciało mnie się smarować - dziś już mnie się nie chce, żaden tam ze mnie fachowiec od silników, ale przeczytaj moje posty z tego wątku:

http://motocykle-lodz.pl/topic/160-tlumikiwydechy-czy-firma-ma-znaczenie/page-2?hl=+czy%20+firma%20+znaczenie

jak będziesz chciał się zagłębić w zjawiska falowe w układach wydechowych czy zagadnienia wartości ciśnień zwrotnych w funkcji napełniania cylindrów mieszanką, daj znać ;)

działkowy emeryt

Nie każdy silnik ma EGR.

a co ma piernik do wiatraka? :woot:tzn co ma recyrkulacja spalin do wartości napełniania cylindrów mieszanką pal/pow?

zaczynam odnosić nieodparte wrażenie, że motocykl to 2 koła siedzisko, kierat, parę lampek i "czypaki" na szafie ... :confused:

Działkowy, koledze p_d pomylił się zawór z EGR z EXUP  :giggle: , który ma właśnie za zadanie utrzymanie ciśnienia w układzie wydechowym z wszystkimi parametrami na niskich i średnich obrotach. Zakładam że przy pełnej #iździe i tak przepustnica jest na maxa otwarta.
No chyba że ja się teraz mylę :confused:

A wracając do tematu to tłumik jak sama nazwa wskazuje ma zmniejszyć emisję hałasu. Czy będzie homologowany czy też nie to już kwestia czepialstwa Pana policjanta lub diagnosty na przeglądzie, ale jedno jest pewne jak nie będzie wku#wiał ludzi nadmiernym hałasem to hulaj dusza lataj na przelotowym.
Chociaż zdecydowanie odradzam Ci ten zabieg bo tylko możesz pogorszyć charakterystykę silnika :nono:  Lepiej zostań przy oryginałach.