Knoper93 Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Witam Jak już wszystkim wiadomi w styczniu (czy w lutym) 2013 zmieniają się przepisy, wiem że dojdzie kategoria A2, ale nie o to chodzi. Jak to będzie z tymi Quadami, będzie jakaś osobna kategoria czy wystarczy mieć B lub A?? pozdrawiam 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Ustawodawca podjął się także uregulowania kwestii quadów, na które, według nowelizacji, również trzeba będzie mieć odpowiednie prawko. Aby jeździć tzw. czterokołowcem lekkim, należy posiadać przynajmniej prawo jazdy kat. AM, natomiast czterokołowcem ciężkim co najmniej B1. Edytowane 13 Października 2012 przez malymiki (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knoper93 Opublikowano 13 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Kat. AM dotyczy motorowerów, czyli jak mam kategorię A i B to bez problemu będę mógł jeździć publicznie Quadem jakim sobie tylko zażyczę (oczywiście z homologacją) ?? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Nie wiem czy dobrze rozumuje, ale ustawa w części dotyczącej kategorii praw jazdy mówi 6) kategorii B: a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla, zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej, c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2, d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM; natomiast kategoria AM 1) kategorii AM: a) motorowerem, czterokołowcem lekkim; wynika z tego, że mając kategorię B będziesz mógł jeździć tylko quadem lekkim 42c) czterokołowiec lekki – czterokołowiec, którego masa własna nie przekracza 350 kg i konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;”, 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi