Pagbat Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 Jeżeli samochód (lub cokolwiek innego) się nie porusza (stoi w korku) możesz OMINĄĆ go po prawej stronie. To nie jest manewr wyprzedzania. : ) 0 Cytuj
Micek1968 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 czyli jak jak jest dwupasmówka to omijamy korek prawą stroną drogi? czy możemy między samochodami środkiem ? 0 Cytuj pozdrawiamMicek-----------Yamaha Virago XV 750 ' 1993----------------------Nice to Be Important, But More Important to Be NiceMOTOCYKLE-ZGIERZ.PL
Pagbat Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 Możesz nawet slalomem : ) 0 Cytuj
x10d Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 Dobra, chlopaki, bo widze ze wszystkim zaraz sie poplacze i nikt nie bedzie wiedziec co mozna, a czego nie w kontekscie jezdzenia miedzy samochodami... Wyprzedzanie (czyli wtedy gdy wyprzedzany pojazd sie porusza w tym samym kierunku) - zacznijmy moze od tego. Wyprzedzania z lewej strony opisywac nie bede, bo kazdy wie jak to sie odbywa (a przynajmniej powinien wiedziec ). Natomiast co do wyprzedzania z prawej strony przepisy zezwalaja na to w 2 przypadkach: [*]w obszarze zabudowanym - gdy poruszamy sie droga o minimum 2 pasach w jednym kierunku [*]poza obszarem zabudowanym - gdy poruszamy sie droga o minimum 3 pasach w jednym kierunku Oczywiscie - jesli znaki nie zabraniaja w ogole wyprzedzania Ten przepis dotyczy wszystkich pojazdow, a wiec tak i motocykli, jak rowniez i samochodow i kazdy powinien go znac chociazby z kursu na prawo jazdy :> Odstep pojazdow przy wyprzedzaniu - to druga sprawa. W przepisach jest zapis o tym, że przy wyprzedzaniu... [*]kierowcy samochodow musza zachowywac bezpieczny odstep, a przynajmniej odstep ten ma wynosic 1 metr [*]kierowcy motocykli musza zachowac bezpieczny odstep, ale nie jest ten odstep sprecyzowany - ma byc po prostu bezpieczny. I ten oto drugi punkt w polaczeniu z kolejna sprawa daje nam mozliwosc jezdzenia pomiedzy samochodami. A mianowicie chodzi o użytkowanie pasa jezdni. Nigdzie w kodeksie ruchu drogowego nie jest napisane, ze jednym pasem nie moga sie poruszac 2 pojazdy. Jest tylko wzmianka o tym, ze jeden pojazd nie moze sie poruszac dwoma pasami. Jesli chodzi natomiast o omijanie, ktore zachodzi rowniez w przypadku samochodow stojacych w korku czy czekajacych na swiatla - to nie ma znaczenia czy omijamy samochod z lewej czy z prawej, chyba ze pojazd omijany ma wlaczony kierunkowskaz w lewo (wtedy wolno tylko z prawej): Art.23, pkt 1.2: przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość; omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony; 0 Cytuj https://www.spisperfum.pl - lista odpowiedników perfum FM Group http://www.motostat.pl/user_images/32712/icon3.png - Suzuki GSX750F K6http://www.motostat.pl/user_images/35804/icon3.png - Yamaha XC125TR http://www.motostat.pl/user_images/73564/icon1.png - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D Long
Mawet Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2012 To ja dodam, że istnieje niepisana zasada, żeby w korku przeciskać się między lewym a środkowym pasem - żeby kierowcy też mieli większą szanse przewidzieć, gdzie mogą natrafić na motocyklistę 0 Cytuj
BykuOCW Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2012 A ja nie wiedziałem o tej niespisanej zasadzie. Ja się przeciskam jak i gdzie się da... 0 Cytuj
Micek1968 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2012 ja w sumie przeciskam się środkiem między samochodami ale np jak wiem że niedługo dwa pasy zjeżdżają w jeden (np.w kierunku Zgierza na Helenówku) to wolę już kawałek wcześniej całkiem lewą stroną żeby nikt mi nie zajechał drogi zmieniając pas... a wtedy wogóle wszyscy kombinują jak tu się wcisnąć to i tak po lewej jest więcej luzu 0 Cytuj pozdrawiamMicek-----------Yamaha Virago XV 750 ' 1993----------------------Nice to Be Important, But More Important to Be NiceMOTOCYKLE-ZGIERZ.PL
Muodyv6 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2012 A ja nie wiedziałem o tej niespisanej zasadzie. Ja się przeciskam jak i gdzie się da...Święte słowa ;D Polać mu;) 0 Cytuj
crosiak Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ja zawsze sie przepycham a to chodnikiem a to trawnikiem jak tylko sie da bo przeciez po to mam tez moto zeby nie stac w korkach 0 Cytuj
nadol Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Odświeżając, to uważajcie z tym przepychaniem motocykla, bo czerwone światło mówi o zakazie przejazdu przez sygnalizator, więc jezeli będziemy pieszymi przed sygnalizatorem, to możemy dostać mandat za przechodzenie w niedozwolonym miejscu, jeżeli przejedziemy za sygnalizator i dalej poprowadzimy no to wiadomo, wjazd na skrzyżowanie przy wyświetlanym świetle czerwonym :/ 0 Cytuj
Trupi2441 Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2014 Mi się nigdy nigdzie nie śpieszy więc się nie wciskam 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi