Pagbat Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Jeżeli samochód (lub cokolwiek innego) się nie porusza (stoi w korku) możesz OMINĄĆ go po prawej stronie. To nie jest manewr wyprzedzania. : ) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micek1968 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 czyli jak jak jest dwupasmówka to omijamy korek prawą stroną drogi? czy możemy między samochodami środkiem ? 0 Cytuj pozdrawiamMicek-----------Yamaha Virago XV 750 ' 1993----------------------Nice to Be Important, But More Important to Be NiceMOTOCYKLE-ZGIERZ.PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pagbat Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Możesz nawet slalomem : ) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x10d Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Dobra, chlopaki, bo widze ze wszystkim zaraz sie poplacze i nikt nie bedzie wiedziec co mozna, a czego nie w kontekscie jezdzenia miedzy samochodami... Wyprzedzanie (czyli wtedy gdy wyprzedzany pojazd sie porusza w tym samym kierunku) - zacznijmy moze od tego. Wyprzedzania z lewej strony opisywac nie bede, bo kazdy wie jak to sie odbywa (a przynajmniej powinien wiedziec ). Natomiast co do wyprzedzania z prawej strony przepisy zezwalaja na to w 2 przypadkach: [*]w obszarze zabudowanym - gdy poruszamy sie droga o minimum 2 pasach w jednym kierunku [*]poza obszarem zabudowanym - gdy poruszamy sie droga o minimum 3 pasach w jednym kierunku Oczywiscie - jesli znaki nie zabraniaja w ogole wyprzedzania Ten przepis dotyczy wszystkich pojazdow, a wiec tak i motocykli, jak rowniez i samochodow i kazdy powinien go znac chociazby z kursu na prawo jazdy :> Odstep pojazdow przy wyprzedzaniu - to druga sprawa. W przepisach jest zapis o tym, że przy wyprzedzaniu... [*]kierowcy samochodow musza zachowywac bezpieczny odstep, a przynajmniej odstep ten ma wynosic 1 metr [*]kierowcy motocykli musza zachowac bezpieczny odstep, ale nie jest ten odstep sprecyzowany - ma byc po prostu bezpieczny. I ten oto drugi punkt w polaczeniu z kolejna sprawa daje nam mozliwosc jezdzenia pomiedzy samochodami. A mianowicie chodzi o użytkowanie pasa jezdni. Nigdzie w kodeksie ruchu drogowego nie jest napisane, ze jednym pasem nie moga sie poruszac 2 pojazdy. Jest tylko wzmianka o tym, ze jeden pojazd nie moze sie poruszac dwoma pasami. Jesli chodzi natomiast o omijanie, ktore zachodzi rowniez w przypadku samochodow stojacych w korku czy czekajacych na swiatla - to nie ma znaczenia czy omijamy samochod z lewej czy z prawej, chyba ze pojazd omijany ma wlaczony kierunkowskaz w lewo (wtedy wolno tylko z prawej): Art.23, pkt 1.2: przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość; omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony; 0 Cytuj https://www.spisperfum.pl - lista odpowiedników perfum FM Group http://www.motostat.pl/user_images/32712/icon3.png - Suzuki GSX750F K6http://www.motostat.pl/user_images/35804/icon3.png - Yamaha XC125TR http://www.motostat.pl/user_images/73564/icon1.png - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D Long Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mawet Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 To ja dodam, że istnieje niepisana zasada, żeby w korku przeciskać się między lewym a środkowym pasem - żeby kierowcy też mieli większą szanse przewidzieć, gdzie mogą natrafić na motocyklistę 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BykuOCW Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 A ja nie wiedziałem o tej niespisanej zasadzie. Ja się przeciskam jak i gdzie się da... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micek1968 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 ja w sumie przeciskam się środkiem między samochodami ale np jak wiem że niedługo dwa pasy zjeżdżają w jeden (np.w kierunku Zgierza na Helenówku) to wolę już kawałek wcześniej całkiem lewą stroną żeby nikt mi nie zajechał drogi zmieniając pas... a wtedy wogóle wszyscy kombinują jak tu się wcisnąć to i tak po lewej jest więcej luzu 0 Cytuj pozdrawiamMicek-----------Yamaha Virago XV 750 ' 1993----------------------Nice to Be Important, But More Important to Be NiceMOTOCYKLE-ZGIERZ.PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muodyv6 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 A ja nie wiedziałem o tej niespisanej zasadzie. Ja się przeciskam jak i gdzie się da...Święte słowa ;D Polać mu;) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosiak Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ja zawsze sie przepycham a to chodnikiem a to trawnikiem jak tylko sie da bo przeciez po to mam tez moto zeby nie stac w korkach 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadol Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Odświeżając, to uważajcie z tym przepychaniem motocykla, bo czerwone światło mówi o zakazie przejazdu przez sygnalizator, więc jezeli będziemy pieszymi przed sygnalizatorem, to możemy dostać mandat za przechodzenie w niedozwolonym miejscu, jeżeli przejedziemy za sygnalizator i dalej poprowadzimy no to wiadomo, wjazd na skrzyżowanie przy wyświetlanym świetle czerwonym :/ 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trupi2441 Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Mi się nigdy nigdzie nie śpieszy więc się nie wciskam 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi