Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

7 1 04:07:23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja przy oszczędziłem trochę na kamerce i na początku kupiłem wideo rejestrator za 100zł z rtveuroagd :smile: Jak go szybko kupiłem tak go szybko oddałem :P

Później dołożyłem i za 300zł w Juli kupiłem Marquant action cam HD 720p. Rewelacji super nie ma, ale coś już tam widać z nagrania :smile: Mocowanie na lusterku, przez to obraz trochę drży, na kasku lepiej jest

Opublikowano

W dniu 29.04.2013 o 17:04, p_d napisał(a):
ciekaw jestem jak duża różnica jest pomiędzy SDHC (Secure Digital High Capacity) a SDXC (Secure Digital Extended Capacity) bo jeśli między nimi nie ma przepaści technologicznej to chyba nie warto przepłacać kupując nowszą wersji XC

Przecież SDHC to technologia do 32GB, a SDXC powyżej 32GB - tylko taka różnica o ile się nie mylę.

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Opublikowano

W sprawie kart powiem tylko że mam Sandiska Extreme coś tam. Prędkość zapis/odczyt ok 90mb. Nie warto. Kosztuje prawie 2-3 razy tyle co zwykła klasy 10. A różnic prawie w ogóle. Robiłem testy zapisu i odczytu. Jednym słowem nacialem się. Nigdy więcej.

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

Opublikowano
  W dniu 29.04.2013 o 22:39, Tomi napisał(a):

W sprawie kart powiem tylko że mam Sandiska Extreme coś tam. Prędkość zapis/odczyt ok 90mb. Nie warto. Kosztuje prawie 2-3 razy tyle co zwykła klasy 10. A różnic prawie w ogóle. Robiłem testy zapisu i odczytu. Jednym słowem nacialem się. Nigdy więcej.

a ja jako fotograf ktory przerobił juz wiele kart, powiem ze nie ma lepszych kart jak Sandisk i pomimo że jest droższa to nie wiem skąd ci sie wzięła cena 3x droższa od innych?!

Opublikowano

W dniu 29.04.2013 o 20:58, Suchy-wolk napisał(a):
Przecież SDHC to technologia do 32GB, a SDXC powyżej 32GB - tylko taka różnica o ile się nie mylę.

Suchy, przyznaję Ci rację

20130430101334.jpg

:cheers:

Opublikowano

Tez się przymierzam do kamery, raczej się rozglądam za tymi umiarkowanie drogimi, chociaż jak patrzę na te porównania to jednak jest różnica.

Opublikowano

Ok teraz z innej beczki, gdzie najlepiej przykleić kamerkę? próbowałem na czubku kasku ... i brała albo za mało, albo za nisko ... jakieś porady? z boku ? hmmm ?

Jeździjmy tak, aby było nas więcej a nie mniej ...

Opublikowano

zalezy czy masz opcje rotacji obiektywu etc.

moj soniasz nie ma, ze wzgledu na wloty powietrza w kasku umiejscowiony jest lekko z boku, co odbija sie na lekko przechylonym obrazie..lapie sporo-zalezy jaki kat lapie-120, 170 stopni?

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Opublikowano

W dniu 30.04.2013 o 11:34, jaquzie napisał(a):
odbija sie na lekko przechylonym obrazie

w kamerach contour jest obrotowy obiektyw i można obrócić go 15 stopni jak i 180 w zależności gdzie montujemy kamerę... ale każdą ma swoje plusy i minusy ;) 

motorcycle.gif
Opublikowano
  W dniu 30.04.2013 o 11:06, Fazer napisał(a):

Ok teraz z innej beczki, gdzie najlepiej przykleić kamerkę? próbowałem na czubku kasku ... i brała albo za mało, albo za nisko ... jakieś porady? z boku ? hmmm ?

to umiesc ją nie za wysoko, ani nie za nisko  :decayed:

moją umiesciłem tak ze obraz jest idealny i podoba mi sie takie ujecie jak widać kierownice

Opublikowano

użyłeś opcji redukcji wstrząsów z youtube? zaraz choroby morskiej dostanę ;)

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 30.04.2013 o 19:55, jaquzie napisał(a):

użyłeś opcji redukcji wstrząsów z youtube? zaraz choroby morskiej dostanę ;)

tak, ale mi to tak bardzo nie przeszkadza :smile:

Edytowane przez chippe (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Nie pamiętam, czy ktoś to już wrzucał:

Porównanie GoPro Hero2 i Soniacza HDR-AS15. Jak dla mnie Sony tutaj wymiata jeśli chodzi o stabilizację. Sam się rozglądam za kamerką i chyba padnie na Sony.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 2.05.2013 o 20:15, Vercyn napisał(a):

Czołem,

wrzucam obiecany filmik z kamery ipq. Nie ma szału ale jak za 400 pln to i tragedii nie ma :smile: Zdecydowanie lepiej wypada nowy gs 1200.. cuudo :smile:

http://www.youtube.com/watch?v=Ic2jKdhk0BI

naprawde jak na 720p to bardzo przyzwoity obraz nie narzekaj prosze, bo jakosc jest naprawde fajna :smile:

a dla tych co mają soniacza, jak ja mam miłą nowine, jest już update softu. Nareszcie jest 1080 w 60fps:biggrin:

Edytowane przez chippe (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Do posiadaczy SONY Action Cama mala prosba: Czy mozecie sprawdzic czy po upgrade softu nagrywa w koncu dzwiek w 60fps  czy nadal nie ??

P.S. Jakiego mocowania do kasku uzywacie do tego SONY ? :smile:

Opublikowano

A co sądzicie o kamerze GOCLEVER DVR SPORT GOLD ? Parametry ma chyba całkiem przyzwoite i nagrywa też nie najgorzej. W zestawie jest kilka uchwytów i pilot. W dodatku ma duży dotykowy ekran.

wolę dwieście po mieście

Opublikowano (edytowane)

chippe,

dzięki za info o nowym sofcie - nie często zaglądam na strony soniacza ;)

upgrade complete - 1080p i 60fps b.ładnie nagrywa ;)

fajnie również, że dali tryb water mode do zdjęć - przyda mi się na nurkowaniu.

teraz tylko trzeba zakupić kartę sdxc conajmniej 64gb i class 10.

fat,

1080p i 60fps jak najbardziej jest dźwięk (bo niby czemu miałoby nie być).

soniasz nie nagrywa dźwięku w trybie slow i sslow.

co do mocowania na kask - używam uchwytu, który był w zestawie - przyklejanego do kasku - przy 200km/h kamera nie odleciała, więc jest ok ;)

Edytowane przez jaquzie (wyświetl historię edycji)

Opublikowano (edytowane)

Napisał bym raczej:

plus dla SONY => obiektyw Carl Zeiss® Vario-Tessar®, stabilizacja Steady Shot (chyba mechaniczna, bo też do końca nie znalazłem info)

plus dla Hero => brak danych o stabilizacji obiektywu ;) (ale jeśli byłaby takowa, to trąbiliby o tym wielkimi literami hihi)

Edytowane przez weelkoo (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

jaquzie, mam prośbę, czy możesz podać ile cm wynoszą wymiary zaznaczone na grafice poniżej
s780sonyhdras15incase.jpg
A - wysokość wraz ze stopką montażową
B - długość od obudowy obiektywu do połowy stopki montażowej

Opublikowano

A- ~80mm

B- ~55mm

z ciekawosci- skad pytanie?;)

Opublikowano

chciałem sprawdzić czy dałoby się ją zamontować w audi na kratce nawiewu przedniej szyby (jako rejestrator trasy) - niestety opierać się będzie o szybę

gopro jest krótsza i mieści się - dzięki za info

jaquzie, jeszcze jedno pytanie: czy to prawda że soniacz nie posiada funkcji zapętlenia zapisu (tak jak jest w gopro)? :-/

20130504204433.jpg