chippe Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Obawiam się, że jednak Rooland ma rację... Stabilizacja w Sony jest uzyskiwana programowo, a nie sprzętowo i odbywa się to właśnie poprzez wykorzystanie kąta 170° oraz lekkiego zooma w celu usunięcia przesuwania krawędzi obrazu. Właśnie dlatego stabilizację masz tylko przy 120°. Zresztą - zrób sobie mały test - włącz kamerkę w tym samym miejscu na obu kątach i zobaczysz, że obraz w 120° jest jednak przybliżony w stosunku do 170°, a na bokach 120° jednak jest zniekształcenie. Nie zmienia to jednak faktu, że stabilizacja działa świetnie, a pogorszenie obrazu przez wykorzystanie zooma jest bardzo nieznaczne i - to już moja prywatna opinia - Sony jest trochę lepiej przemyślaną kamerką w tym względzie. ale ja nie mówie teraz o stabilizacji, a wyłącznie o kacie 120 bez właczonej stabilizacji zmienia sie po prostu ogniskowa soczewki a zniekształcenie nadal bedzie bo 120 to nadal jest dosc szeroki kąt. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez chippe (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x10d Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) ale ja nie mówie teraz o stabilizacji, a wyłącznie o kacie 120 bez właczonej stabilizacji zmienia sie po prostu ogniskowa soczewki a zniekształcenie nadal bedzie bo 120 to nadal jest dosc szeroki kąt. No niestety - tu mamy stałą ogniskową, a pozorna zmiana kąta odbywa się przez programowego zooma, niezależnie od tego czy steadyshot jest włączony czy nie. Aby zmienić ogniskową musiałbyś mieć fizyczny ruch soczewki - a w tej kamerze takowego brak. I znowu - sprawdź sobie - 120° z włączonym steadyshotem czy bez ma takie samo zbliżenie, które zdecydowanie różni się od 170°. Edit: Tak naprawdę to mógłbyś filmować wszystko w 170° (czyli tak jak w kamerze masz ustawienie kąta na 170°). Potem w miarę własnych potrzeb dostosować programowo zooma na kompie do kąta 120° (czyli ustawienie w kamerze: 120° bez SteadyShot) i ewentualnie samemu dorobić jeszcze do tego stabilizację (ustawienie w kamerze: 120°, SteadyShot włączony). Tylko że w Sony maja lata pracy za sobą nad stabilizacją i ich oprogramowanie z kamery pewnie lepiej to wykona niż jakieś darmowe narzędzia. Poza tym trzeba by wtedy obraz rozkompresowac, obrobić i znowu skompresować, co wiadomo jak wpływa na jego jakość. Wole mieć to w kamerze, która robi to w locie - a robi naprawdę dobrze. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez x10d (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj https://www.spisperfum.pl - lista odpowiedników perfum FM Group http://www.motostat.pl/user_images/32712/icon3.png - Suzuki GSX750F K6http://www.motostat.pl/user_images/35804/icon3.png - Yamaha XC125TR http://www.motostat.pl/user_images/73564/icon1.png - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D Long Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejM Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jeśli chodzi o stabilizacje na moto - przy dobrym zamontowaniu (dokręcenie obejmki, stabilne przykręcenie śrubek) obraz jest jak igła.Na odpowiedź czym obrabiać pliki - GoPro studio bardzo dobrze sobie radzi,jeśli chcesz edytować je w Sony Vegas, musisz niestety najpierw je przekonwertować jeśli nagrywasz np. w 1440 lub trybie Superwide (chyba, że nagrywasz w 1080p, wtedy bardzo dobrze sobie radzi).Nie wiem czy na forum piratów drogowych jest ban za piractwo, ale napisz PW to podeślę Ci linka do dobrej wersji SonyVegas 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ErR Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jeśli chodzi o stabilizacje na moto - przy dobrym zamontowaniu (dokręcenie obejmki, stabilne przykręcenie śrubek) obraz jest jak igła. nie do końca, czasami są tak duże drgania silnika że całe moto lata... na Vkach prawie zawsze będzie drgało, a na buellu smootha to już w ogóle mało która stabilizcja pomoże 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 nie do końca, czasami są tak duże drgania silnika że całe moto lata... na Vkach prawie zawsze będzie drgało, a na buellu smootha to już w ogóle mało która stabilizcja pomoże Bo do tego jest potrzebny stabilizator z kury... http://www.youtube.com/watch?v=nLwML2PagbY 2 Cytuj Suzuki SV650S 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elfeti Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 http://gizmodo.com/the-best-action-camera-spring-2014-edition-1547049331 - nic odkrywczego ale zawsze można przeczytać... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantom133 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 dobry ten Soniacz, też taką mam. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Bo do tego jest potrzebny stabilizator z kury... kury chyba nic nie pokona pozwoliłem sobie na mały test, od zawsze jeździłem z kamerą na kasku, ale od paru dni testuję kamerę umieszczoną na kierownicy lub przeczepioną do różnych punktów na moto - stwierdzam, że jednak na kasku jest najlepiej :] filmy poglądowe: 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banzaj Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Z kasku masz perspektywę niewiele różniącą się od tej widzianej "Oczyma" . Oczywiście jeśli chodzi o drugi filmik to stabilizacja wypada zdecydowanie korzystniej. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chippe Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 nie ma nic ciekawego gdy na ujęciu nie widać nic prócz samej drogi... dlatego kamera montowana na kasku powinna po pierwsze mieć jak najszerszy kąt czyli 170,po drugie ma tak kadrować by było widać kierownice jak i ręce kierującego i oczywiście horyzont... ten sposób kadrowania daje każdemu oglądającemu poczucie jakby sam był w centrum akcji... podobny efekt jest w grach tzw strzelankach Moim zdaniem nie ma fajniejszych ujęć jak z urządzenia o nazwie ROTOR, montowanym na kasku... wygląda sie w tym raczej śmiesznie, ale ujęcia nie mają równych sobie. Ja taki rotor ze względu na koszt zrobiłem sam i polecam, następnym bardzo fajnym ujęciem jest gdy widać od tyłu cały kask kierującego. do tego ujęcia służy specjalny stelaż, też zrobiłem sobie taki sam Wygląda wtedy jakby nasz plecak filmował zza naszych pleców. jeszcze fajnie ujęcia są jak kamera zamontowana jest na nadgarstku kierującego zwrócona do tyłu jazdy lecz by obejmowała również kierującego. w tym mocowaniu jednak trudno uniknąć drgań wiec trzeba naprawdę silnie rzepami docisnąć kamerę do nadgarstka. Można jeszcze zamontować kamerę nisko na goleniach by było widać obracające się koło, lecz trudno wtedy uniknąć sporych drgań, ale zawsze można wybrać później do montażu kawałki które są OK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukiz Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Co powiecie na temat tych dwóch kamerek, która lepsza?GoPro Hero 3 White Edition czy HP ac200w?http://allegro.pl/kamera-sportowa-hp-ac200w-adapter-do-gopro-i4242529505.htmlhttp://allegro.pl/gopro-hero-3-white-edition-i4302655768.html 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chippe Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 wziąłbym HP ze względu na 2 letnią gwarancje. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukiz Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 A technicznie jest jakaś różnica?Ogólnie szukam kamerki do jakiś 800zł 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ErR Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Ogólnie szukam kamerki do jakiś 800zł Wybór prosty jak drut. Sony AS15. Różnicy amatorskim okiem nie zauważysz porównując obraz do GoPro 3B+... a moim osobistym zdaniem i tak więcej plusów ma Sony (stabilizacja obrazu przy 120stopniach i jaśniej nagrywa wieczorami). Polecam Soniasza 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukiz Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Ok, zobaczę sobie tą kamerkę dzięki za pomoc 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chippe Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 no ja odpowiedziałem na pytanie które zadałeś, nie pytałeś o jakąś kamere tylko o te konkretne modele 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukiz Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 fakt, nie sprecyzowałem dokładnie o co mi chodzi 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackJack Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zastanawiam się czy z telefonu film będzie gorszej jakości? Moge coś wziąć z półki na testy i zapodać nagranie na forum. Czekam na propozycje jakie telefony przetestować. 0 Cytuj Sklep i serwis motocyklowy - Łódź Limanowskiego 213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chippe Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zastanawiam się czy z telefonu film będzie gorszej jakości? Moge coś wziąć z półki na testy i zapodać nagranie na forum. Czekam na propozycje jakie telefony przetestować. żadne nie testuj, co z tego ze jakosc może być naprawde full HD jak i tak sie nie sprawdzi na moto... Tel to tel, a action kam to co innego. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackJack Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Na kasku nie , ale na moto że też nie? 0 Cytuj Sklep i serwis motocyklowy - Łódź Limanowskiego 213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chippe Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 jak widzisz sens takich testów, to ok. ja ich nie widzę. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto-pol72 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 obrabia ktoś może sony vegas 11 bo mam kilka pytań bo wrzuciłem kilka filmików żeby mi połączył plik by ważył z 7-8GB a on mi sam zakończył na 22,05min a plik ma 4,13 czy on niema czasem ustawione takiej wielkości żeby sie zmieściła na płyte DVD ? 0 Cytuj Darmowe Ogłoszenia Lokalne Malito.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 z mojego doświadczenia, vegas pro 11 to najbardziej awaryjny i wieszający się program do obróbki video - zdecydowanie odradzam, może zakończyć się utratą nerwów co do ustawienia, nie powinien się wyłączyć, jeśli sam nie wybrałeś jakiejś dziwnej opcji (czyt. kompresji) by dopasował do rozmiaru płyty dvd.. zdecydowanie polecam przesiąść się na versję 12, ale to już pod windą 64bit. 0 Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chippe Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 obrabia ktoś może sony vegas 11 bo mam kilka pytań bo wrzuciłem kilka filmików żeby mi połączył plik by ważył z 7-8GB a on mi sam zakończył na 22,05min a plik ma 4,13 czy on niema czasem ustawione takiej wielkości żeby sie zmieściła na płyte DVD ? moze sony nie lubi sie z gopro? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto-pol72 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 doszedłem źle odznaczyłem (na razie się uczę) tego programu ,chciałbym 12 vegasa ale mam win7 32bit. a da się wgrać win 7 64bit na ten mój stary ??? moze sony nie lubi sie z gopro? mówisz że nie lubi najlepszej kamerki na świecie 1 Cytuj Darmowe Ogłoszenia Lokalne Malito.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi