Skocz do zawartości

Wyważanie koła

Nameless

Rekomendowane odpowiedzi

z wyważeniem dynamicznym...jak życzysz sobie to statycznie

skoro wyważanie dzielimy na dynamiczne i statyczne, a pamiętamy wykład @działkowy emeryt o tym że koło w ruchu nic nie waży 

model taki jest, jakby kiera opierała się tylko jednym punkcie podparcia (główka ramy) - koło "nie waży", bo wiruje, więc jest żyroskopem

to jakie wyważanie jest dla motocykla lepszym wyborem?

Edytowane przez Piotr (wyświetl historię edycji)

działkowy emeryt

no to ja zapytałem kolegę Kam'a - o rzeczową argumentację - ale... Kam'ień w wodę :rolleyes:

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

ja bym na telefon szukał zakładu który zrobi wg Twoich oczekiwań zamiast bujać się po Łodzi i tracić czas , dr. google Ci pomoże :-)

Odszkodowania powypadkowe z polisy OC sprawcy za różne zdarzenia z ostatnich 19 lat , bezpłatna analiza sprawy , wypłacam zaliczki do 20 tys. zł na osobę po podpisaniu umowy , pokrywam wszelkie koszty sądowe , daję pisemną gwarancję wygranej sprawy sądowej.

Artur Jastrzębski
Dyrektor Generalny woj. Łódzkie
Europejskie Centrum Odszkodowań S. A.
606-342-812

• 1 miesiąc temu...

Nie za bardzo w temacie, ale nie mogłam znaleźć odpowiedniego tematu. Chodzi mi o to że po dłuższym staniu schodzi mi powietrze z opony. Czytam tu, że opon motocyklowych sie nie wulkanizuje...to w takim razie co? Od razu wymieniać? Tylko po co jak jest całkiem dobra...niedawno wymieniana. Ściągnąć koło też nie mam warunków. Powiedzcie co robić i gdzie?

To nie musi być wina opony. Wentyl może przepuszczać albo jest jakaś nieszczelność na łączeniu opony z felgą. Najlepiej zdjąć koło i wrzucić do wanny :smile:

wolę dwieście po mieście

• 1 miesiąc temu...

Przód wywazaj tył nie koniecznie. U Jakubka, motorwings Liberty. Temat wałkowany juz. Koszta dwóch kol od 40 do 60 zł jeśli koła są zdjęte z motocykla.

Wiesz co spróbuj poszukać w wyszukiwarce bo wydaje mi sie, że gdzies juz coś było na ten temat na forum ;-)

A rzeczywiście jest temat jeden dotyczący wyważania, nie zauważyłem go wcześniej :smile:

Przód wywazaj tył nie koniecznie. U Jakubka, motorwings Liberty. Temat wałkowany juz. Koszta dwóch kol od 40 do 60 zł jeśli koła są zdjęte z motocykla.

Bardziej mi na tyle zależy bo ostatnio jak w winkiel wszedłem to mi tył podskakiwał i nie było za ciekawie, no chyba że jest to czymś innym spowodowane (opona jest w porządku).

wpadnij sprawdzimy ;)

gdy koło jest źle wyważone czuć to przy prędkości około 160-170 km/h (felga 17 cali),objaw jest taki że przy tej prędkości wzmagają się wibracje a po jej przekroczeni ustają

jeśli objaw przy większej prędkości nie ustaje trzeba raczej szukać przyczyny w stanie opony bądź felgi (łatwo wychwycić to można na wyważarce statycznej)

• 1 miesiąc temu...

zgadzam się z tprzedmówcą że wyważarka (dobrej jakości) statyczna jest dokładniejsza, eliminuje błędy elektroniki, tyle że trwa dłużej.

chyba nie bez powodu w motoGP wyważają statycznie na ręcznych wyważarkach,

Jeśli najlepsi mechanicy od motocykli tak robią, mimo że statycznie trwa to dłużej, to ja o nic więcej się nie pytam ;)

ale dlaczego nie więcej niż akurat 25g?

chętnie to zobaczę

bo chyba nie ogarniam tematu albo nie rozumiem co do mnie rozmawiasz ;)

jeśli wychodzi 35g to nie da się mniej założyć bo będzie niedoważone

zapraszam do mnie albo wpadnę do ciebie by to look'nąć :smile: