Thebestof78 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Oby jak najrzadziej się przydawało ale warto pamiętać, że coś takiego istnieje. UFG jest instytucją działającą nie dla zysku (non-profit), powołaną w 1990 roku. Podstawowym zadaniem Funduszu jest wypłata odszkodowań niewinnym ofiarom wypadków spowodowanych przez: nieubezpieczone lub niezidentyfikowane pojazdy oraz nieubezpieczonych rolników. https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1 0 Cytuj Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 To powodzenia Aby dostać kasę gdy sprawca uciekł musi być zawiadomiona policja i przeprowadzić śledztwo,świadkowie i takie tam. Fundusz Gwarancyjny reprezentuję PZU chyba dobrze pamiętam http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/cry.png 0 Cytuj Miałeś wypadek? Pomogę uzyskać odszkodowanie z OC sprawcy. 501-629-877 http://www.autopowypadku.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gixer600 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Mało kto wie o takiej instytucji. Ja też nie wiedziałem dopóki nie musiałem sam skorzystać z usług ww. Przydaje się w szczególności kiedy sprawca nie miał aktualnego OC. Ogólnie w takiej sytuacji przy sprawnym działaniu naszego ubezpieczyciela, 2 miesiące i kasa na koncie, a sprawca niech się później martwi spłacaniem długu. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaw Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 warto też pamiętać, aby żadnemu z nas nie przydażyło się niedopełnić obowiązku ubezpieczeniowego. Bez obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej (OC) narażasz się na płacenie - z własnej kieszeni - wysokiego odszkodowania gdy spowodujesz wypadek lub kolizję. Za brak takiej polisy grożą także surowe i nieuchronne kary finansowe. Wysokość opłaty karnej za brak OC komunikacyjnego uzależniona jest od: 1. rodzaju pojazdu, którego posiadacz nie spełnił obowiązku ubezpieczenia: samochody osobowe – równowartość 2- krotności minimalnego wynagrodzenia za pracę, samochody ciężarowe, ciągniki samochodowe i autobusy – równowartość 3- krotności minimalnego wynagrodzenia za pracę, pozostałe pojazdy – równowartość 1/3 minimalnego wynagrodzenia za pracę; 2. okresu pozostawania bez ochrony ubezpieczeniowej w danym roku kalendarzowym:do 3 dni – 20% pełnej opłaty karnej, 4 do 14 dni – 50% pełnej opłaty karnej, powyżej 14 dni – 100% opłaty karnej; 3. minimalnego wynagrodzenia za pracę w roku kontroli, ustalonego na podstawie ustawy z 10 października 2002 roku o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. Opłaty karne za brak obowiązkowego ubezpieczenia OC w 2012 roku: gradacja opłaty samochody osobowe samochody ciężarowe, ciągniki samochodowe i autobusy pozostałe pojazdy OC rolników 100% 3 000 zł 4 500 zł 500 zł 150 zł 50% 1 500 zł 2 250 zł 250 zł 20% 600 zł 900 zł 100 zł trochę słabo się skopiowało ale można się zorientować 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mossberg Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Ja miałem sytuację z 7-8 lat temu na wybrzeżu pod Kołobrzegiem kiedy to w tył mojej ówczesnej Hondy Prelude uderzył nawalony wieściak w Golfie. Jak przyjechała Policja to okazało się: a ) wsiok miał prawie 2 promile; b ) miał 17 lat i nie posiadał prawa jazdy; c ) samochód nie był zarejestrowany w PL, a założone tablice rejestracyjne pochodziły od jakiejś Syreny; d ) oczywiście brak jakiegokolwiek ubezpieczenia; Byłem strasznie wkurwiony bo to był pierwszy tydzień urlopu i troche mi auto poobijał. Na szczęście było na chodzie i do Łodzi udało się wrócić. Sprawa trafiła oczywiście do UFG i oni 'likwidowali' ta szkodę. Nie pamiętam już jaka firma przysłała na ich zlecenie rzeczoznawcę. W każdym razie były to normalne oględziny. Na kasę czekałem około 5 miesięcy co nie jest wcale takim ekstremalnym terminem bo różnym moim znajomym zdarzało się dłużej czekać przy "normalnych" firmach ubezpieczeniowych. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemski Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Do UFG mamy podgląd również my "agenci" aby ustalić jak długo i czy w ogóle właściciel pojazdu, który ma być ubezpieczony posiadał polisę OC lub AC i czy spowodował jakieś szkody. Niestety system ten, jak wiele w naszym kraju nie działa poprawnie. Jako przykład podam Wam sytuacje kiedy był u mnie klient i oświadcza, że ma 60% zniżek i trzyma w reku teczkę polisami OC od wielu lat a UFG pokazuje tylko 30%. Okazało się, że klient był współwłaścicielem pojazdu przez ostatnie 3 lata. Nie wiem niestety czy UFG nie objęło współwłaścicieli pojazdów w niektórych przypadkach czy kiepskie towarzystwa ubezpieczeniowe podawały do UFG tylko właścicieli. UFG to dobra sprawa ale żeby to działało poprawnie minie pewnie jeszcze dużo czasu. 0 Cytuj CENTRUM UBEZPIECZEŃ ul. Snycerska 1 róg ul. Zachodniej i Limanowskiego, Tel: 693 188 184 motocykle, samochody, mieszkania, domy, firmy, OC podróżne, polisy na życie, NNW i motocykle Służymy Wam również doradztwem, także dzwońcie, piszcie jeśli tylko macie jakieś pytania lub potrzebujecie pomocy w spr. ubezpieczeń. nasze.ubezpieczenie@gmail.com ZAPRASZAMY!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi