Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Odcina Przy 9 Tys Obr/min

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio źle sie dzieje z moim banditem.

Objawy: podczas jazdy przy 9 tys obr/min następuje strzał z wydechu, szarpnięcie i gwałtowny spadek obrotów, dotyczy to każdego biegu oprócz biegu jałowego na nim silnik wkręca sie spokojnie do 13 tys

Podjęte kroki: -czyszczenie kranika, -czysczenie gaźników, -wymiana filtra paliwa, -wymiana wszystkich świec

- filtr powietrza i oleju oraz sam olej mają nie całe 400km

Efekt: nic sie nie zmieniło problem dalej istnieje

Pytanie do forumowiczów; Co dolega banditowi, i jak temu zaradzić?

Bandit 600s z 2003 roku

Opublikowano

Dokonywałeś ostatnio jakiś zmian w moto? np wydech, filtr "sportowy" czy coś innego "a'la tuning".

Opublikowano

z tego co pamietam suzuke mozna diagnozowac taka sobie zworka :smile:

czujnik położenia przepustnicy?

, map sensor lub camshaft position?

007.gif

Opublikowano

Czyszczenie gaziorów zrobione. A synchro? Jeśli to nie zawory to synchro powinno pomóc.

Opublikowano

a cosynchro ma wspulnego z odciną http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/disgusted.gif

sprzwdz czujnik położenia przepustnicy a może kwestia leży po stronie powietrza którego ma za mało http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/crash.gif

i sprawdz jeszcze czy jest róznica miedzy wolnym wkrecaniem na obroty a gwałtownym do odciny

007.gif

działkowy emeryt
Opublikowano

może to nie ma wiele do rzeczy, ale sprawdź jeszcze, czy nie ma gdzieś zwarcia do masy głównego przewodu prądowego (przetarta izolacja itepe...) - historia znała już takie przypadki, a objawy odpowiadały mniej/więcej opisywanym

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Opublikowano

A te objawy mogą być spowodowane zaleniem kiepskiego paliwa?

Opublikowano

kiepskie paliwo =spalanie stukowe i wariacje silnika

przerobiłem temat na żywo :smile:

TZR 80RR->GSXR 600K2->CBR 600 RR

Opublikowano

myślę ze paliwo odpada bo z tego co pisze nie jeden bak już wypalil z ta usterka

Opublikowano

Właśnie, że nie, to niedawno się stało, zaraz po tankowaniu na niepolecanej stacji... Wiem, bo razem tam byliśmy :smile:

działkowy emeryt
Opublikowano

to my sobie tu głowy łamiemy, a Wy sikacie w zbiornik i oczekujecie cudów...? http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/woot.gif :decayed:

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Opublikowano

to się nazywa tankowanie w czasie jazdy - perpetuum mobile ? :biggrin:

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Opublikowano

Dzisiaj zlokalizowałem problem, okazało sie ze czujnik położenia przepustnicy, przykręcony jest na jednej śrubie do gaźnika i można go regulować, odchyłka choćby o kilka stopni powoduje objawy takie jak opisałem. Po dwóch próbach udało się ustawić tak jak powinno być jednak po 5km jazdy problem wrócił. Pozostaje mi wymienić wspomniany czujnik i powinno być dobrze.

Dzięki Jakubko za podsunięcie słusznego tropu.

Opublikowano

ciesze się że z obiawów podanych na forum udało się tak szybko zdiagnozować problem czasami to trwa tydzień albo miesiąc a tu prosze

pozdrowionka i szerokości :riding:

007.gif

• 2 lata później...
Opublikowano

Z racji tego że kolega miał problem z czujnikiem położenia przepustnicy dołączę do tematu. W mojej cebrze pali się błąd na wyświetlaczu i mruga 8 razy. Po podłączeniu do kompa niestety nic nie wykazuje. Według serwisówki z odczytu błędu jest to właśnie problem z czujnikiem położenia przepustnicy i tak samo stwierdził mechanik  w Kawasaki w Łodzi. 

sygnał podobno wchodzi a już nie wychodzi i lipka :sad2: z tego co mi mówił i co się orientuje to będę musiał kupić całą przepustnicę z wtryskami chyba że ktoś coś mi z szanownych kolegów podpowie co i jak dalej zrobić :smile: Może ktoś posiada taki czujnik lub całą listwę lub zna kogoś kto ma sprawną używkę ?

Opublikowano

i jak efekty? testował ktoś jeszcze ten sposób?