Mawet Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zauważyłem, że sporo osób na forum zamiast "motocykl" pisze "motor". Problem w tym, że motor to synonim silnika a nie motocykla. Strasznie to kłuje w oczy/uszy i drażni.Konkludując nie mówimy "motor", chyba że w odniesieniu do silnika:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy-wolk Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Masz u mnie plusa Też zauważyłem, że sporo osób myli pojęcia. Pewnie też na początku korzystałem z określenia "motor", ale ostatnio staram się nazywać rzeczy po imieniu 0 Cytuj Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości w Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleft-style Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Czytalem artykuł kiedys w jakims czasopismie motocyklowym ...chyba "świat motocykli" i w jezyku polskim uznaje sie tez słowo motor jako motocykl...wypowiadał sie nawet chyba prof.J Miodek http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/ohyea.gif 0 Cytuj Bleft-Style Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecha Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 motor, motong, motur, motocykl - wszystko to samojezeli mowie ze jezdze motorem to chyba nikt nie bedzie myslal ze mam silnik na mysli? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleft-style Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 dokładnie 0 Cytuj Bleft-Style Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 motor, motong, motur, motocykl - wszystko to samojezeli mowie ze jezdze motorem to chyba nikt nie bedzie myslal ze mam silnik na mysli?Na pewno nie 'motur'. Jak coś to motór. A mówiło się kiedyś tak ze względu na pewien film (czcili WSK ): www.filmweb.pl/Motor 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ja również w swoich wypowiedziach staram się używać słowa motocykl.Często posługuje się określeniem "moto" chyba jako zdrobnienie lub z sympatii do motocykli 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecha Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Na pewno nie 'motur'. Jak coś to motór. A mówiło się kiedyś tak ze względu na pewien film (czcili WSK ): www.filmweb.pl/Motornie mam polskich znakow na kompie stad uzycie u zamiast o z kreska 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mawet Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 @pecha - Przykład: Jak mówisz, że masz spodnie "moro" to każdy ma przed oczami coś takiego: Mam rację? I błąd. Bo moro to taki wzór: a tu link - http://pl.wikipedia.org/wiki/Moro_(tkanina) To, że 95% społeczeństwa tak mówi (a nie wie co mówi), nie oznacza że ma rację, mimo swojej liczebności. Poza tym, jak mówisz do kogoś "Jestem autem" (w kontekście "przyjechałem autem") to też nikt nie pomyśli, że masz zaburzenia poczucia własnej tożsamości. To że ktoś rozumiem co masz na myśli nie znaczy, że używasz zawsze odpowiednich słów. Dlatego drażni mnie używanie formy "motor"- bo jest dla mnie oznaką nieznajomości tematu i przynosi tylko negatywne skojarzenia. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bloodletter Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 rzeczywiście kolega Mawet ma rację moro to nie woodland ... słowa "motor", "motór" kojarzą mi się wyłącznie z wypowiedziami pewnych osobistości, które są pełne negatywnych emocji związanych ze, skądinąd, tematem naszych zainteresowań 0 Cytuj Erst wenn du laut bist, wird man dir zuhören. Und wenn sie taub sind, dann lass sie spüren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecha Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 dzieki za to, nabylem i wlasnie ogladam 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy-wolk Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgodzę się, że pisząc "mam motor", to wszyscy wiedzą o co chodzi, ale faktycznie nie jest to poprawna forma i nie powinna być powielana 0 Cytuj Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości w Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiamil Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 heh, swego czasu spotykałam się z pewnym motocyklistą, który to właśnie wpoił mi tą subtelną różnicę między motorem i motocyklem a ja myślałam, że sie po prostu czepia 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 bo i trochę w tym jest czepiania,jeśli wszyscy będą tak mówić to znaczy że po prostu tak jest łatwiej, milej i przyjemniej,i znając życie w końcu dopuszczą w słowniku taką możliwość... 0 Cytuj Części do samochodów osobowych i dostawczych | Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mawet Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 To, że większość coś mówi, nie znaczy, że ma rację tylko dlatego że jest większością. Taki sposób myślenia to prosta droga do postępującego ogłupiania się społeczeństwa. Dlatego jak ktoś nie związany z motocyklami mówi motor, to jeszcze, najwyżej zwrócę uwagę takiej osobie. Jednak jeśli mówi to motocyklista to jest to drażniące. To tak jak w świecie wspinaczki. My wiemy, że wspinamy się po drogach (nie trasach, ścieżkach itd.) Osoby spoza tej grupy tego nie wiedzą, więc często mylą pojęcia. I to jest zrozumiałe, ale z ust wspinacza stwierdzenie że pokonał trasę jest rażące. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Wiem, że rozumowanie a'la "jedzmy gó.no - miliardy much nie moga się mylić",nie jest najlepszym rozumowaniem, ale albo jestem bardziej tolerancyjny,albo tak mi się już obyły obie formy motor & motocykl, że nie zwracam na to uwagi.Ogólnie mówiąc bardziej mnie razi jak ktoś w nachalny sposób bluźni, niż takie coś... 0 Cytuj Części do samochodów osobowych i dostawczych | Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ffojtus Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 mnie też to trochę drażni, ale na dłuższą metę wszyscy wiedzą o co chodzi... Dbajmy mimo to o język 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaizen Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Motor-jednostka napedowaMotocykl-pojazd jednosladowy( no chyba ze po grubym dzwonie) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwutek Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 a jak powiem "moto" to pomyślicie że zjadłem literę ?? Chyba poszukam dla was linka do forum dla psychologów - haha, uśmiałem się - poważny temat do dyskusji Cenię sobie to forum bo Suchy nie czepia się jak gdzieniegdzie że ktoś zaczął zdanie z małej litery, że przecinka brakuje, że jest wolność wypowiedzi - to dla mnie priorytet a nie że ktoś napisał bike -moto- motor-motór motur jednoślad - itd. Nie popadajmy w skrajność, no chyba że aż tak się nudzicie że można sobie powytykać takie rzeczy -piszcie, a ja będę się śmiał dalej 0 Cytuj Powyższy post jedynie wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym.W dniu jutrzejszym ani w każdym innym następującym po tym terminie dniu - nie może on służyć przeciwko autorowi. Ponadto autor zastrzega sobie prawo i możliwość zmiany poglądów bez podawania przyczyny. Przed przeczytaniem należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Po przeczytaniu jedynie z PSYCHIATRĄ Zawsze gdy zapier***am, boję się, się że z przeciwka spotkam takiego samego poje**a jak ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x10d Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 haha, uśmiałem się - poważny temat do dyskusjiKwestia podejscia.Ja przynajmniej dowiedzialem sie, ze "popularne moro" to nie moro a woodland, a moro to inny, konkretny wzor 0 Cytuj https://www.spisperfum.pl - lista odpowiedników perfum FM Group http://www.motostat.pl/user_images/32712/icon3.png - Suzuki GSX750F K6http://www.motostat.pl/user_images/35804/icon3.png - Yamaha XC125TR http://www.motostat.pl/user_images/73564/icon1.png - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D Long Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cwiet Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 faktycznie jak w otoczeniu motocyklistów kobieta powie "motor" to wszyscy ją poprawiają ;pale jak motocyklista mówi motor (nie w żartobliwy sposó to jest to nieco dziwne ;p 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarna_750 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 motór ? 0 Cytuj Too fast to live...too young to die Nie traktuj życia zbyt poważnie,,,, przecież nie bedzie trwało wiecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sopranovw Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Tu faktycznie zagwostka jest :(Jako mechanik (silniki benzynynowe z racji specjalizacji gaźnik i układ zasilania )motor to dwa koła bo nie kojarze żeby klijent kosiarki,odśnierzarki,motoroweru,samochodu osobowego,dostawczego czy wózka widłowego powiedział motor nie pali albo motor za dużo pali tylko silnik nie chce zapalić albo silnik za dużo spala.jako laik jade na badanie techniczne auta i diagnosta stwierdza że są wycieki z silnika a nie z motorupomarańczowa lub czerwona kontrolka to też engine a nie motor przważnie :(a jako motocyklista to najczęściej poprostu moto 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adany_76 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 motor ? Motocykl ? Ja mówię KAWASAKI 0 Cytuj Na drodze spotykam się z masą nieodpowiedzialności,Wielu ludzi jeździ po wariacku, nie przestrzegają znaków,Ani ograniczeń prędkości, nie mają za grosz wyobraźni.Aż czasami ciężko ich wyprzedzić.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwutek Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 (edytowane) a ja mówię za*** - żarcik, ale po prostu MOTO Edytowane 9 Marca 2012 przez scOti cenzura (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Powyższy post jedynie wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym.W dniu jutrzejszym ani w każdym innym następującym po tym terminie dniu - nie może on służyć przeciwko autorowi. Ponadto autor zastrzega sobie prawo i możliwość zmiany poglądów bez podawania przyczyny. Przed przeczytaniem należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Po przeczytaniu jedynie z PSYCHIATRĄ Zawsze gdy zapier***am, boję się, się że z przeciwka spotkam takiego samego poje**a jak ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi